Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grzyby marynowane po ikselsku. Re: Grzyby marynowane po ikselsku.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Grzyby marynowane po ikselsku.



« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:PM9iRH5UgY7592rGuK8jRVeSWfg=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59dea93d$0$5152$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Grzyby marynowane po ikselsku.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <59dd48ca$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<M...@n...neostrada.pl>
<59de1948$0$5140$65785112@news.neostrada.pl>
<M...@n...neostrada.pl>
<59dea249$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 11 Oct 2017 23:29:01 GMT
Lines: 71
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.249.112
X-Trace: 1507764541 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5152 79.191.249.112:50263
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378945
Ukryj nagłówki

XL <i...@g...pl> wrote:
> Gil <g...@g...pl> wrote:
>> In article <59de1948$0$5140$65785112@news.neostrada.pl>,
>> i...@g...pl says...
>>>
>>> Gil <g...@g...pl> wrote:
>>>
>>> Pierwsze słyszę o tym. Ewidentnie mylisz opieńkę z OLSZÓWKĄ i tu, owszem,
>>> zgadza się.
>>> U mnie w rodzinie min. od kilku pokoleń je się opieńki - także w pierogach,
>>> czyli duszone, więc bez obgotowywania. Ale oczywiście jeśli ktoś na obawy,
>>> niech i opieńki obgotowuje. Prawdziwki takoż. I inne.
>>
>> Nie mylę się. Chodzi o opieńkę miodową.
>
>> Zresztą maślak zwyczajny też
>> jest na cenzurowanym. Tu chodzi o pewne specyficzne substancje, białka i
>> nie tylko. Wystaczy poczytać najnowsze przewodniki o grzybach.
>
> Stare mi wystarczą. Purchawki też lubię. Byle młode.
> Najnowsze przewodniki piszą najnowsi autorzy - jak co rusz nowe podręczniki
> szkolne, choć te stare też dobre, tylko nie wolno polecać, bo nie ma
> obrywów. Zresztą programy nauczania też wciąż nowe i wciąż nowe pieniądze
> dla ich autorów...
> Aha, a do niedawna masło było be. I jajka. Ale się badania zmieniły i już
> ZNOWU super, wolno jeść. Odkrycie!
> To ja i te ,,trujące" jadalne grzyby przeczekam.
>
>> Je się te opieńki i inne gówna a potem 50 lat i rak wątroby albo
>> trzustki.
>
> Zapomniałeś/aś dodać, że oczywiście ten związek wykazały badania osób,
> które całe życie ze wszystkich istniejących szkodliwych czynników
> środowiska tylko z nieobgotowanymi grzybami miały do czynienia, więc
> ustalenie ,,grzybowej" przyczyny ich raka to była (nomen omen) bedłka.
> ?
>
>> Z grzybami trzeba uważać.
>
> A z czym nie trzeba?
>
>> Do tej pory nie znamy dokładnie ich
>> składu i działania wszystkich substancji.
>
> Podobnie nie znamy działania mnóstwa innych, które nas otaczają, a są
> używane i reklamowane. Przykład - w kosmetykach stosuje się nanosfery -
> cud! Tylko że dopiero gdzieniegdzie nieśmiało pojawiają się ostrzeżenia o
> ich niekontrolowanym przenikaniu w niekoniecznie oczekiwane obszary oraz o
> nieprzewidywalności jego skutków.
> A potem - wina nieobgotowanego maślaka! Maślak nie płaci odszkodowań...
>
> Inne przykłady - alkohol, papierosy, dioksyny w smogu, bielony papier
> toaletowy i podpaski, lotne trucizny z wykładzin, mebli, z farb w tkaninach
> i na ścianach, z ,,polepszaczy" w chlebie, z fastfudowych miesiącami
> niepsujących się smakołykow.
> A potem - wina maślaka!
>
>> Na szczęście wystarcza często
>> zwykłe obgotowanie kilkukrotne z wymiana wody.
>> Ale porady aby np. marynaty robić w tej samej wodzie w której gotuje się
>> grzyby to bardzo zła rada.
>>
>
> Oczywiście. Zupa grzybowa świadkiem.
>

A, no i te tony obgotowywanych przed użyciem pieczarek, kupowanych każdego
dnia w sklepach na całym świecie.

--
XL

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?
Grzyby do suszenia
Robię sam masło
Pytanie do Krakusów lubiących węgierskie smaki
Grzyby marynowane po ikselsku.
Coś do chleba ze słoika.
Powidła.
Kiszone jabłka.
Orkan.
Zupa krem z dyni
Takie tam o glutenie
Pizza wegetariańska.
Oszustwa hipermarketów.
Młody piernik
Masło - ile cię cenić trzeba?
Przemysł pogardy
back to the future cz. 1458751874315
Cudze chwalicie...
,,Wyklęty".
Islam w masonerii, masoneria w islamie. dr Krajski
Gasper Nkhata bay
Czy zmiana czasu jest dobra?
aA
Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?
Głupota Petru
Jarosław Kaczyński
Dziś rocznica Fatimy
Grzyby do suszenia
Robię sam masło
Ile mililitrów krwi pobiera się do jednego badania?


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X