« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-21 18:58:46
Temat: HamburgeryChcialam zrobic hamburgery i wyszlo mi cos w miare dobrego, jednak "wkladka
miesna" za bardzo przypominala zwykly kotlet mielony, rzadko przeze mnie
tolerowany. Wzielam mieso wolowe takie na tatara, popieprzylam, posolilam,
uformowalam placuszki (po obtoczeniu w mace) i usmazylam ... no i wlasnie to
nie bylo to ...
Moze wiecie jak mam zrobic taka "wkladke miesna" do hamburgera, zeby nie
przypominala tak bardzo zwyklego kotleta mielonego? (hmmm ... to brzmi chyba
troche dziwnie, ale wlasnie o to mi chodzi :))
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-21 19:36:06
Temat: Re: Hamburgery> Chcialam zrobic hamburgery i wyszlo mi cos w miare dobrego, jednak
"wkladka
> miesna" za bardzo przypominala zwykly kotlet mielony, rzadko przeze mnie
> tolerowany. Wzielam mieso wolowe takie na tatara, popieprzylam, posolilam,
> uformowalam placuszki (po obtoczeniu w mace) i usmazylam ... no i wlasnie
to
> nie bylo to ...
>
> Moze wiecie jak mam zrobic taka "wkladke miesna" do hamburgera, zeby nie
> przypominala tak bardzo zwyklego kotleta mielonego? (hmmm ... to brzmi
chyba
> troche dziwnie, ale wlasnie o to mi chodzi :))
>
> Pozdrawiam,
>
> Marta
>
>
Wiesz co to chyba wina tego ze Ty chcialas zeby to mialo jakis smak miesa, a
oni robia proporcje z bulka tarta 3:1. Tzn. 3 - to ta bulka wiec miecha sa
tam znikome ilosci. A mimo to ludzie jedza i zachwalaja :)
--
*****************************
Sebastian Nowacki
s...@p...onet.pl
*****************************
"W samym środku mojej glowy
Mój mózg pracuje niezależnie
i nikt mi nie może
zakazac myslenia.
ANARCHIa to poczatek wyzwolenia."
*****************************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-22 01:31:22
Temat: Re: HamburgeryNie wiem kto to sa " oni " ale zakladam ze to odnosnik do hamburgerow
dostepnych w przeroznych restauracjach
" szybkiej obslugi " ( Mc Donnald's, Burger King, Jack in the Box ) itp.
Wszyscy mamy swoje zdanie na temat tych
wyrobow ale ja polecam wyprobowana wlasna modyfikacje tychze. Zamiast
wolowego uzywam mielonego miesa z indyka
( nie takiego super tlustego ).
Sprzedaja tu w US w wiekszosci sklepow swieze uformowane kotlety ( fresh
turkey patties ) - ale jak nie bylo to sam zrobilem
z mielonego miesa indyka .
Bez dodawania bulki - tylko pieprz i sol . Uformowane ( lub gotowe ) klade
na srednio rozgrzanych rusztach
( uprzednio posmarowanych olejem ) i trzymam na ogniu po 5-7 minut na strone
uwazajac by sie nie zapalily.
Po zdjeciu hamburgerow klade na stygnacym grillu rozciete bulki - tylko dla
lekkiego rozgrzania.
Sa rozne szkoly dodatkow- ja lubie plastry pomidora, cebuli,kiszonego ogorka
+ majonez, ketchup i musztarda.
Radze skosztowac i smacznego !!!
Maciek
"Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> wrote in message
news:8la8o9$j02$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > Chcialam zrobic hamburgery i wyszlo mi cos w miare dobrego, jednak
> "wkladka
> > miesna" za bardzo przypominala zwykly kotlet mielony, rzadko przeze mnie
> > tolerowany. Wzielam mieso wolowe takie na tatara, popieprzylam,
posolilam,
> > uformowalam placuszki (po obtoczeniu w mace) i usmazylam ... no i
wlasnie
> to
> > nie bylo to ...
> >
> > Moze wiecie jak mam zrobic taka "wkladke miesna" do hamburgera, zeby nie
> > przypominala tak bardzo zwyklego kotleta mielonego? (hmmm ... to brzmi
> chyba
> > troche dziwnie, ale wlasnie o to mi chodzi :))
> >
> > Pozdrawiam,
> >
> > Marta
> >
> >
>
>
> Wiesz co to chyba wina tego ze Ty chcialas zeby to mialo jakis smak miesa,
a
> oni robia proporcje z bulka tarta 3:1. Tzn. 3 - to ta bulka wiec miecha sa
> tam znikome ilosci. A mimo to ludzie jedza i zachwalaja :)
>
>
> --
> *****************************
> Sebastian Nowacki
> s...@p...onet.pl
> *****************************
> "W samym środku mojej glowy
> Mój mózg pracuje niezależnie
> i nikt mi nie może
> zakazac myslenia.
> ANARCHIa to poczatek wyzwolenia."
> *****************************
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-22 06:44:32
Temat: Re: HamburgeryMartucha <c...@m...com.pl> wrote:
> Chcialam zrobic hamburgery i wyszlo mi cos w miare dobrego, jednak "wkladka
> miesna" za bardzo przypominala zwykly kotlet mielony, rzadko przeze mnie
> tolerowany. Wzielam mieso wolowe takie na tatara, popieprzylam, posolilam,
> uformowalam placuszki (po obtoczeniu w mace) i usmazylam ... no i wlasnie to
> nie bylo to ...
>
> Moze wiecie jak mam zrobic taka "wkladke miesna" do hamburgera, zeby nie
> przypominala tak bardzo zwyklego kotleta mielonego? (hmmm ... to brzmi chyba
> troche dziwnie, ale wlasnie o to mi chodzi :))
NIc w tym dziwnego. Hamburger nie ma przypominac polskiego kotleta
mielonego. I nie staraj sie zyskac takiego efektu, jak w u MacDonalda,
czy Burger Kinga. Domowy hamburger moze byc znacznie lepszy.
Przepisy na ameryanskie potrawy, ktorymi dysponuje, nie sa zawsze " z
pierwszej reki", ale ja hamburgery robie tak:
Wziac mieso wolowe, ale nie na tatara, bo to za dobre. Mieso winno byc
chude, ale moze byc z tych twardszych, po zmieleniu bedzie sie dobrze
sklejac. Z 400 g miesa wyjdzie 2 - 4 hamburgerow. Pierwotnie mieso na
hamburgery raczej siekano (bo przeciez wywodza sie one z europejskich
siekanych befsztykow), ale czy dzisiaj ktos tak jeszcze robi? Dodac 2
lyzki posiekanej i lekko podmazonej cebulki. Uformowac okragle placki.
Ja do tego uzywam specjalnej foremki, o srednicy ok. 8 cm., w ktora
wchodzi do 200 g. mielonego miesa. Posolic, popieprzyc. Smazyc na
bardzo goracej patelni, az na powierzchni zaczna sie pojawiac kropelki
krwi. Usmazony hamburger powinien byc w srodku ladnie rozowy. Mozna je
tez piec na ruszcie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-22 06:44:40
Temat: Re: HamburgeryArtur Nowacki <a...@l...home.pl> wrote:
>
> Wiesz co to chyba wina tego ze Ty chcialas zeby to mialo jakis smak miesa, a
> oni robia proporcje z bulka tarta 3:1. Tzn. 3 - to ta bulka wiec miecha sa
> tam znikome ilosci. A mimo to ludzie jedza i zachwalaja :)
>
Jezeli "oni" to bary sieci Macdonald czy Burger KIng, to to nieprawda.
Moze uzywaja do hamburgerow najtanszego miesa, ale bulki w samych
kotletach z pewnoscia nie ma. Przeciez to sie od razu da wyczuc!
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-26 09:39:28
Temat: Re: Hamburgery
Artur Nowacki napisał(a):
> Wiesz co to chyba wina tego ze Ty chcialas zeby to mialo jakis smak miesa, a
> oni robia proporcje z bulka tarta 3:1. Tzn. 3 - to ta bulka wiec miecha sa
> tam znikome ilosci. A mimo to ludzie jedza i zachwalaja :)
To oni dodaja mieso do hamburgerow?
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-26 12:14:00
Temat: Re: Hamburgery
> Jezeli "oni" to bary sieci Macdonald czy Burger KIng, to to nieprawda.
> Moze uzywaja do hamburgerow najtanszego miesa, ale bulki w samych
> kotletach z pewnoscia nie ma. Przeciez to sie od razu da wyczuc!
>
> Wladyslaw
male sprostowanie. Mowiac oni mialem na mysli takie przydrozne budki z
hamburgerami, a nie mc`a czy Burger King`a
--
*****************************
Sebastian Nowacki
s...@p...onet.pl
*****************************
"W samym środku mojej glowy
Mój mózg pracuje niezależnie
i nikt mi nie może
zakazac myslenia.
ANARCHIa to poczatek wyzwolenia."
*****************************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |