« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-27 12:53:11
Temat: Help: półfrancuskie ciasteczkaWitam
Poniżej wleiłem przepis na ciasteczka półfrancuskie, lecz dla mnie jest mało
czytelny więc proszę o podpowiedź jak sobie poradzić z tym ciastem
półfrancuskim. Chodzi mi o wskazanie jak rozłożyć masło i w jaki sposób
rozwałkowywać itd.. Trzeba mi wytłumaczyć po chłopsku to na pewno
zrozumiem:)
Pozdrawiam
Jacek Placek
Ciastka polfrancuskie z brzoskwiniami
Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
250 g maki,
125 ml mleka,
20 g drozdzy,
25 g cukru,
1 jajo,
125 g masla,
sol.
Inne:
5-6 brzoskwin,
1 bialko do posmarowania ciastek,
tluszcz i maka do formy.
1. Z maki, mleka, jaja, szczypty soli, 25 g masla, drozdzy i cukru zrobic
ciasto drozdzowe. Reszte masla (100 g) rozetrzec. Ciasto drozdzowe
rozwalkowac,
ulozyc na nim maslo, przykryc je wystajacymi rogami ciasta i rozwalkowac.
Zlozyc ciasto na 3 czesci, rozwalkowac, ponownie zlozyc, zawinac w pergamin,
wlozyc na 20 min do lodowki. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm.
2. Brzoskwinie umyc, osuszyc, przepolowic, wyjac pestki.
3. Rozwalkowane ciasto pokroic na kwadraty o boku 10 cm. Uformowac z nich
ciastka roznego ksztaltu. Na srodku kazdego polozyc polowke brzoskwini,
przykryc
i odstawic na 15 min. Gdy ciastka wyrosna, posmarowac lekko ubitym bialkiem.
4. Blache posmarowac tluszczem, posypac maka. Ulozyc ciastka, zachowujac
odpowiednie odstepy. Piec 15-20 min w temp. 220zC.
- Brzoskwinie mozna zastapic morelami, wisniami lub sliwkami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-27 13:39:16
Temat: Re: półfrancuskie ciasteczka"Jacek Placek" <v...@w...pl> a écrit dans le message de news:
apgnnq$d65$...@s...futuro.pl...
> Witam
> Poniżej wleiłem przepis na ciasteczka półfrancuskie, lecz dla mnie jest
mało
> czytelny więc proszę o podpowiedź jak sobie poradzić z tym ciastem
> półfrancuskim. Chodzi mi o wskazanie jak rozłożyć masło i w jaki sposób
> rozwałkowywać itd.. Trzeba mi wytłumaczyć po chłopsku to na pewno
> zrozumiem:)
Maslo utarte musisz rowno rozsmarowac. Chodzi o to, zeby wytworzyly sie
"listki" masla w ciescie, stad te kilkakrotne skladanie i rozwalkowywanie.
Osobiscie, schladzam miedzy kazdym rozwalkowaniem (3 razy)
Ewcia
hopujaca ze helpnela
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-27 13:55:34
Temat: Odp: Help: półfrancuskie ciasteczkaA jakie gęste musi być ciasto? Może mata ludziska jakiś sprawdzony przepis
podany np. w szklankach (chodzi o proporcje).. Chciałbym narobić tego tak
mniej więcej dla 5 osób czyli dość dużo, u mnie w domu są same łasuchy:)
Pozdrowienia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-27 14:18:46
Temat: Re: Help: półfrancuskie ciasteczka
"Jacek Placek" <v...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:apgrcp$egq$1@szmaragd.futuro.pl...
> A jakie gęste musi być ciasto? Może mata ludziska jakiś sprawdzony przepis
> podany np. w szklankach (chodzi o proporcje).. Chciałbym narobić tego tak
> mniej więcej dla 5 osób czyli dość dużo, u mnie w domu są same łasuchy:)
>
> Pozdrowienia
a nie lepiej kupic mrozone ciasto francuskie(w kartoniku pociete w
kwadraty)zrobisz szybko przerozne ciastka , zawsze wychodzi i rozwarstwia
sie pieknie?
pozdrowienia
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-27 14:38:41
Temat: Re: Help: półfrancuskie ciasteczka"Jacek Placek" <v...@w...pl> a écrit dans le message de news:
apgrcp$egq$...@s...futuro.pl...
> A jakie gęste musi być ciasto? Może mata ludziska jakiś sprawdzony przepis
> podany np. w szklankach (chodzi o proporcje).. Chciałbym narobić tego tak
> mniej więcej dla 5 osób czyli dość dużo, u mnie w domu są same łasuchy:)
>
Musi byc dosyc geste (zeby sie maslo z reszta nie wymieszalo). Aha, ciasto
sie chlodzi miedzy walkowaniami wlasnie dlatego, zeby sie nie stopilo i nie
wymieszalo z reszta : inaczej nie powstana "listki"
Co do przelicznikow gramy / szklanki, to popartrz tutaj :
http://www.gotowanie.wkl.pl/przeliczniki.php
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-27 14:44:34
Temat: Odp: Help: półfrancuskie ciasteczkaa nie lepiej kupic mrozone ciasto francuskie(w kartoniku pociete w
kwadraty)zrobisz szybko przerozne ciastka , zawsze wychodzi i rozwarstwia
sie pieknie?
pozdrowienia
Ilona
....mysle, ze nie ma to jak wyrób wlasny...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-27 15:02:13
Temat: Re: Help: półfrancuskie ciasteczka
"Jacek Placek" <v...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:apgu8o$fd0$1@szmaragd.futuro.pl...
> a nie lepiej kupic mrozone ciasto francuskie(w kartoniku pociete w
> kwadraty)zrobisz szybko przerozne ciastka , zawsze wychodzi i rozwarstwia
> sie pieknie?
> pozdrowienia
> Ilona
>
> ....mysle, ze nie ma to jak wyrób wlasny...
tyz prawda :-), ale myslalam, ze praktycznie miec "cos takiego" w zamrazarce
i wtedy mozna rozne rzeczy wykombinowac
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |