Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Help: półfrancuskie ciasteczka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Help: półfrancuskie ciasteczka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-27 12:53:11

Temat: Help: półfrancuskie ciasteczka
Od: "Jacek Placek" <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Poniżej wleiłem przepis na ciasteczka półfrancuskie, lecz dla mnie jest mało
czytelny więc proszę o podpowiedź jak sobie poradzić z tym ciastem
półfrancuskim. Chodzi mi o wskazanie jak rozłożyć masło i w jaki sposób
rozwałkowywać itd.. Trzeba mi wytłumaczyć po chłopsku to na pewno
zrozumiem:)

Pozdrawiam

Jacek Placek

Ciastka polfrancuskie z brzoskwiniami
Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
250 g maki,
125 ml mleka,
20 g drozdzy,
25 g cukru,
1 jajo,
125 g masla,
sol.
Inne:
5-6 brzoskwin,
1 bialko do posmarowania ciastek,
tluszcz i maka do formy.

1. Z maki, mleka, jaja, szczypty soli, 25 g masla, drozdzy i cukru zrobic
ciasto drozdzowe. Reszte masla (100 g) rozetrzec. Ciasto drozdzowe
rozwalkowac,
ulozyc na nim maslo, przykryc je wystajacymi rogami ciasta i rozwalkowac.
Zlozyc ciasto na 3 czesci, rozwalkowac, ponownie zlozyc, zawinac w pergamin,
wlozyc na 20 min do lodowki. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm.
2. Brzoskwinie umyc, osuszyc, przepolowic, wyjac pestki.
3. Rozwalkowane ciasto pokroic na kwadraty o boku 10 cm. Uformowac z nich
ciastka roznego ksztaltu. Na srodku kazdego polozyc polowke brzoskwini,
przykryc
i odstawic na 15 min. Gdy ciastka wyrosna, posmarowac lekko ubitym bialkiem.
4. Blache posmarowac tluszczem, posypac maka. Ulozyc ciastka, zachowujac
odpowiednie odstepy. Piec 15-20 min w temp. 220zC.
- Brzoskwinie mozna zastapic morelami, wisniami lub sliwkami.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-27 13:39:16

Temat: Re: półfrancuskie ciasteczka
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Jacek Placek" <v...@w...pl> a écrit dans le message de news:
apgnnq$d65$...@s...futuro.pl...
> Witam
> Poniżej wleiłem przepis na ciasteczka półfrancuskie, lecz dla mnie jest
mało
> czytelny więc proszę o podpowiedź jak sobie poradzić z tym ciastem
> półfrancuskim. Chodzi mi o wskazanie jak rozłożyć masło i w jaki sposób
> rozwałkowywać itd.. Trzeba mi wytłumaczyć po chłopsku to na pewno
> zrozumiem:)

Maslo utarte musisz rowno rozsmarowac. Chodzi o to, zeby wytworzyly sie
"listki" masla w ciescie, stad te kilkakrotne skladanie i rozwalkowywanie.
Osobiscie, schladzam miedzy kazdym rozwalkowaniem (3 razy)

Ewcia
hopujaca ze helpnela

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 13:55:34

Temat: Odp: Help: półfrancuskie ciasteczka
Od: "Jacek Placek" <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

A jakie gęste musi być ciasto? Może mata ludziska jakiś sprawdzony przepis
podany np. w szklankach (chodzi o proporcje).. Chciałbym narobić tego tak
mniej więcej dla 5 osób czyli dość dużo, u mnie w domu są same łasuchy:)

Pozdrowienia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 14:18:46

Temat: Re: Help: półfrancuskie ciasteczka
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Jacek Placek" <v...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:apgrcp$egq$1@szmaragd.futuro.pl...
> A jakie gęste musi być ciasto? Może mata ludziska jakiś sprawdzony przepis
> podany np. w szklankach (chodzi o proporcje).. Chciałbym narobić tego tak
> mniej więcej dla 5 osób czyli dość dużo, u mnie w domu są same łasuchy:)
>
> Pozdrowienia
a nie lepiej kupic mrozone ciasto francuskie(w kartoniku pociete w
kwadraty)zrobisz szybko przerozne ciastka , zawsze wychodzi i rozwarstwia
sie pieknie?
pozdrowienia
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 14:38:41

Temat: Re: Help: półfrancuskie ciasteczka
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Jacek Placek" <v...@w...pl> a écrit dans le message de news:
apgrcp$egq$...@s...futuro.pl...
> A jakie gęste musi być ciasto? Może mata ludziska jakiś sprawdzony przepis
> podany np. w szklankach (chodzi o proporcje).. Chciałbym narobić tego tak
> mniej więcej dla 5 osób czyli dość dużo, u mnie w domu są same łasuchy:)
>

Musi byc dosyc geste (zeby sie maslo z reszta nie wymieszalo). Aha, ciasto
sie chlodzi miedzy walkowaniami wlasnie dlatego, zeby sie nie stopilo i nie
wymieszalo z reszta : inaczej nie powstana "listki"
Co do przelicznikow gramy / szklanki, to popartrz tutaj :

http://www.gotowanie.wkl.pl/przeliczniki.php

Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 14:44:34

Temat: Odp: Help: półfrancuskie ciasteczka
Od: "Jacek Placek" <v...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

a nie lepiej kupic mrozone ciasto francuskie(w kartoniku pociete w
kwadraty)zrobisz szybko przerozne ciastka , zawsze wychodzi i rozwarstwia
sie pieknie?
pozdrowienia
Ilona

....mysle, ze nie ma to jak wyrób wlasny...






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-27 15:02:13

Temat: Re: Help: półfrancuskie ciasteczka
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Jacek Placek" <v...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:apgu8o$fd0$1@szmaragd.futuro.pl...
> a nie lepiej kupic mrozone ciasto francuskie(w kartoniku pociete w
> kwadraty)zrobisz szybko przerozne ciastka , zawsze wychodzi i rozwarstwia
> sie pieknie?
> pozdrowienia
> Ilona
>
> ....mysle, ze nie ma to jak wyrób wlasny...

tyz prawda :-), ale myslalam, ze praktycznie miec "cos takiego" w zamrazarce
i wtedy mozna rozne rzeczy wykombinowac
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Produkcja wedlin - ciekawy artykul
szarlotka
super strona
jarmuż - gdzie w w-wie?
PILNE!!!!!!!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »