Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:QMl1m7zEcBEr1Mb36WRMwmov7Y4=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a29badc$0$15189$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Hiszpańska nóżka ;)
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5a29a7cd$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 07 Dec 2017 22:04:12 GMT
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.108.46
X-Trace: 1512684252 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15189 79.191.108.46:54541
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379715
Ukryj nagłówki
FEniks <x...@p...fm> wrote:
> Dostałam w prezencie hiszpańską szynkę dojrzewającą, taką wielką nogę z
> 50% iberyjskiej świnki. I teraz zastanawiam się, jak ją pokroić.
> Oczywiście mnóstwo jest filmów instruktażowych dostępnych choćby na yt.
> Większy problem ze znalezieniem odpowiedniego sprzętu, w dodatku żeby
> nie powalał ceną. Znalazłam w sieci coś takiego:
> http://hamloverspolska.com/product/pl/98/507/Stojak_
na_szynke
> Trochę drogi, ale to i tak nic w porównaniu z innymi na tej stronie.
> A na allegro mają też takie coś:
> http://allegro.pl/stojak-krajalnica-reczna-na-szynke
-z-nozem-i7076638613.html
>
> Ma ktoś doświadczenie w krojeniu takiej szyny? Ja do tej pory miałam do
> czynienia tylko z pokrojoną.
Chodzi więc o sprzet, czy krojenie?
https://youtu.be/Zt1VcESZIIw
Sprzęt ,,na jeden raz" zrobiłabym sobie nawet sama, żadna trudność - trzy
deski (w Castoramie przytną jakby co), czyli jedna pozioma jako podstawa
plus dwie pionowe z wycięciami na szynkę. Plus parę wkrętów do drewna i dwa
spore drewniane trójkąty z lewa i z prawa dla stabilizacji. Prasę do sera
sobie zrobiłam, to ten ,,straszny sprzęt" do szynki to dla mnie pół godziny
roboty.
Problem widzę raczej z przechowaniem w warunkach domowych - chyba nie
zamierzacie zjeść całej w kilka dni, a napoczęta jest jak ser dojrzewający
- szybko wysycha, więc powinna dosyć szybko zostać skonsumowana.
--
XL ,,Demokracja bez wartości zamienia się w jawny lub zakamuflowany
totalitaryzm". Jan Paweł II
|