« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-10 22:08:40
Temat: ciasteczka świąteczneWitajcie, obiecałam wcześniej podac przepisy na ciasteczka, które na Święta
piekę od kilku lat. Dziś dotarły do mnie zagubione przepisy, więc wklepuję
po kolei. Podstawą przy tych ciasteczkach jest ich jak najmniejszy rozmiar -
dosłownie 1-1,5 cm. To oczywiście wersja super dokładnej ciotki, bo moje
wychodzą ...nieco większe :) Acha - są naprawdę trwałe. Jeśli leżą w jakims
chłodnym pomieszczeniu, to wytrzymują jeszcze sporo po Sylwestrze, o ile
oczywiście jest ich wystarczająco dużo :)
1. Rogaliki waniliowe - te znikają najszybciej
30 dkg mąki gładkiej (gładka to określenie ciotki, nie wiem, co to znaczy.
Ja używam po prostu pszenną, nie tortową)
10 dkg cukru pudru
20 dkg masła lub margaryny
10 dkg mielonych orzechów
dodatkowo puder do obtoczenia
Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieśćna gładkie ciasto. Następnie
formować rogaliki (ja robię wałek, potem go tnę na kawałki i "turlam" mini
rogaliczki. Po upieczeniu gorące wrzucic do miski z pudrem i obtoczyć w
cukrze.
2. Chleb biskupi (moim zdaniem przypomina suchy keks - bardzo smaczny)
40 dkg mąki gładkiej
10 dkg margaryny
20 dkg cukru kryształ
3 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórki z cytryny, pomarańczy, bakalie
wyrobić ciasto i robić małe chlebki, które poźniej skośnie kroimy jeszcze
ciepłe. "Kromka" powinna mieć jakies 2-3 cm dugości.
3. Buziaczki orzechowe (małe kuleczki, które rozpływają sie w ustach)
20 dkg pudru
12 dkg margaryny
12 dkg orzechów mielonych
2 łyżki kakao
2 łyżki bułki tartej
migdały krojone w słupki
Ucieramy puder z margaryną, podem dodajemy resztę. Z ciasta toczymy małe
kuleczki (1 cm), troszkę je spłaszczamy i wtykamy w kazdą po kawałku migdała
piec w lekko gorącym piekarniku (w elektrycznym dodaję wentylator)
4.Imbirki - ulubione ciastka mojego taty, podobno pasują do mężczyzn i
trochę do piwa :)
25 dkg cukru
2 całe jaja 1 2 żółtka
35 dkg mąki
2-3 łyżeczki imbiru (osobiście dodaję więcej, bo lubię takie piekące w
język)
1 dkg proszku do pieczenia
Ucieramy cukier z jajami i żółtkami przez pół godziny (ja tyle nie
wytrzymuję), dorzucamy resztę. Zarabiamy ciasto, walkujemy na ok. 5 mm.
Wykrawamy ciasta foremką o takim dziwnym kształcie - nie umiem go opisać, a
ciotka twierdzi, ze to specjalny kształt do imbirków :) Jak dla mnie kojarzy
mi się z przyrządem geometrycznym (albo konarem drzewa) , więc chyba chodzi
o to, zeby był to kształt bardziej surowy niż serduszka czy kółeczka. Ale
kształt to w końcu sprawa drugorzędna. Po ułożeniu ich na blachę czekamy z
pieczeniem do następnego dnia, w ciągu nocy powinny wyrosnąć. Trzeba
podsypać sporo mąki, żeby nie przykleiły się do blachy. Piec w 150
stopniach, uwaga, lubią się przypalać. Potem powinny czekac w pojemiku na
zmiękniecie jak pierniczki Anki, ale ja uwielbiam je takie chrupiące.
5. Kruche babeczki lub orzeszki z masą
ciasto:
5 dkg mąki
20 dkg margaryny
10 dkg pudru
trochę śmietany (czyli na oko...)
2 żółtka ugotowane na twardo, przetarte przez sitko
Wszystko zagniatamy, potem wylepiamy tym foremki, zostawiając puste wnętrze
na masę (takie w kształcie połówek orzeszków, które skleja się potem
parami). Pieczemy.
Masa:
25 dkg margaryny
10 dkg orzechów mielonych
mieszamy i wypełniamy tym połówki orzeszków, sklejamy parami
6.Ciasteczka orzechowe
ciasto:
25 dkg margaryny
20 dkg pudru
20 dkg krupczatki
18 dkg mielonych orzechów
piana z 6 białek
Ucieramy puder z tłuszczem, potem stopniowo dodajemy resztę, piana
oczywiście na końcu. Wylewamy na prostokątna blachę i pieczemy. Nie
wyciągamy z blachy !
Lukier
tak raczej na oko - z pozostałych żółtek robimy kogel-mogel z cukrem -
dlatego na oko, że żółtka maja bardzo różną wielkość. W każdym razie ten
"kogel-mogel" wylewamy jako lukier na ciasto, ma być cienka warstwa.
Zostawiamy do zastygnięcia. Potem ciasto kroimy na malutkie romby -
najlepiej jeszcze kiedy jest na blasze, bo równo się wtedy kroi.
7. Półksiężyce czekoladowe wykrawane
ciasto:
25 dkg margaryny
25 dkg pudru
5 żółtek
25 dkg mąki
3 łyżki kakao
piana z 6 białek
Mieszamy kolejno składniki, wylewamy ciasto na blachę i pieczemy w 160
stopniach (piek. elektryczny).
Lukier:
15-20 dkg pudru
3 łyżki gorącej wody, olejek rumowy albo spirytus - wszystko uciearmy
Lukrujemy ciasto kiedy jest na blasze. Potem wykrawamy kieliszkiem
półksiężyce - ciotka robi to tak jakoś sprytnie, jakby kieliszkiem
"wygryzała" kawałek po kawałeczku , rzędami, całe ciasto- bardzo równo jej
wychodzi :)
8. Ciastka orzechowe na andrucie (coś jak makaroniki)
25 dkg pudru
2 jaja minus pół białka (tak jest naprawdę w przepisie)
25 dkg orzechow mielonych
wafle/andruty pokrojone w kwadraciki nie większe niż 1,5 cmx 1,5 cm
Ubijamy jaja z cukrem, potem dorzucamy orzechy. Masę nakładamy łyzeczką na
kawałki wafli, układamy na blachę i suszymy w letnim piekarniku,
To tyle na dziś, zostało jeszcze 6 przepisów, ale nie wiem, czy będziecie
zainteresowani.
Pozdrawiam serdecznie
Iwo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-11 16:14:35
Temat: Re: ciasteczka świąteczne
>
> 1. Rogaliki waniliowe - te znikają najszybciej
> 30 dkg mąki gładkiej (gładka to określenie ciotki, nie wiem, co to znaczy.
> Ja używam po prostu pszenną, nie tortową)
> 10 dkg cukru pudru
> 20 dkg masła lub margaryny
> 10 dkg mielonych orzechów
> dodatkowo puder do obtoczenia
>
> Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieśćna gładkie ciasto. Następnie
> formować rogaliki (ja robię wałek, potem go tnę na kawałki i "turlam" mini
> rogaliczki. Po upieczeniu gorące wrzucic do miski z pudrem i obtoczyć w
> cukrze.
> Iwo
Ratunku!
Jestem w trakcie robienia tych rogalikow i nie potrafie z tego kruchego
ciasta zrobic rogalikow, czy jet jakis trik, czy dochodzi inny skladnik i
wtedy to nie kruche?
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-11 16:17:53
Temat: Re: ciasteczka świąteczne
"I.P." <i...@g...de> schrieb im Newsbeitrag
news:41bb1cf3@olaf.komtel.net...
>
> > formować rogaliki (ja robię wałek, potem go tnę na kawałki i "turlam"
mini
> > rogaliczki. Po upieczeniu gorące wrzucic do miski z pudrem i obtoczyć w
> > cukrze.
> > Iwo
> Ratunku!
> Jestem w trakcie robienia tych rogalikow i nie potrafie z tego kruchego
> ciasta zrobic rogalikow, czy jet jakis trik, czy dochodzi inny skladnik i
> wtedy to nie kruche?
> Ilona
Sorry , w pospiechu nie doczytalam ,ze "turlasz", ale gdzie ta wanilia,
skoro w nazwie waniliowe?Czyzbym znowu cos przeoczyla :-)
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-11 17:24:03
Temat: Re: ciasteczka świątecznemasz rację, w przepisie nie ma mowy o wanilii. To chyba tylko taka nazwa
ciasteczek- chociaż ja zwykle wsypuję wanilię, bo zasadniczo wsypuję ją do
większości ciastek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-11 19:13:52
Temat: Re: ciasteczka świąteczne
"Iwona M." <i...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:cpfac5$gv7$1@mamut1.aster.pl...
> masz rację, w przepisie nie ma mowy o wanilii. To chyba tylko taka nazwa
> ciasteczek- chociaż ja zwykle wsypuję wanilię, bo zasadniczo wsypuję ją do
> większości ciastek.
Dzieki za odpowiedz, tez tak zrobilam i sa pyszne!
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-11 20:04:26
Temat: Re: ciasteczka świątecznebardzo się cieszę, że wyszły smaczne :) Ja jeszcze robię tak, że wsypuję tę
wanilię do pudru, w którym obtaczam ciasteczka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 08:51:34
Temat: Re: ciasteczka świąteczne
Użytkownik "Iwona M." <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cpd6lt$bd8$1@mamut1.aster.pl...
>
> 7. Półksiężyce czekoladowe wykrawane
>
> ciasto:
> 25 dkg margaryny
> 25 dkg pudru
> 5 żółtek
> 25 dkg mąki
> 3 łyżki kakao
> piana z 6 białek
>
> Mieszamy kolejno składniki, wylewamy ciasto na blachę i pieczemy w 160
> stopniach (piek. elektryczny).
>
> Lukier:
>
> 15-20 dkg pudru
> 3 łyżki gorącej wody, olejek rumowy albo spirytus - wszystko uciearmy
>
> Lukrujemy ciasto kiedy jest na blasze. Potem wykrawamy kieliszkiem
> półksiężyce - ciotka robi to tak jakoś sprytnie, jakby kieliszkiem
> "wygryzała" kawałek po kawałeczku , rzędami, całe ciasto- bardzo równo jej
> wychodzi :)
>
>
Witam!
A te Półksiężyce - ciasto na jaką blache wylewasz-chodzi o rozmiar .
I potem na blasze wycinasz te półksięzyce?
Pozdrawiam.
Elma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 12:59:27
Temat: Re: ciasteczka świątecznezrobiłem rogaliczki ... choc ani jednego rogalika nie zrobiłem ale inne
finezyjne cuda ! rogaliki nie chciały sie lepic :)
przepis ok .i samczne ale winno sie tam dodac zapaszku jakiegos (wg uznania)
moze wrzuce jakies fotki to fotki sa pyszniejsze niz ciastka :)
--
Balta
Mirek (GG 22777)
300d + 18-55 +420EX + 1 GB Kingston
Użytkownik "Iwona M." <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cpd6lt$bd8$1@mamut1.aster.pl...
> Witajcie, obiecałam wcześniej podac przepisy na ciasteczka, które na
Święta
> piekę od kilku lat. Dziś dotarły do mnie zagubione przepisy, więc wklepuję
> po kolei. Podstawą przy tych ciasteczkach jest ich jak najmniejszy
rozmiar -
> dosłownie 1-1,5 cm. To oczywiście wersja super dokładnej ciotki, bo moje
> wychodzą ...nieco większe :) Acha - są naprawdę trwałe. Jeśli leżą w
jakims
> chłodnym pomieszczeniu, to wytrzymują jeszcze sporo po Sylwestrze, o ile
> oczywiście jest ich wystarczająco dużo :)
>
> 1. Rogaliki waniliowe - te znikają najszybciej
> 30 dkg mąki gładkiej (gładka to określenie ciotki, nie wiem, co to znaczy.
> Ja używam po prostu pszenną, nie tortową)
> 10 dkg cukru pudru
> 20 dkg masła lub margaryny
> 10 dkg mielonych orzechów
> dodatkowo puder do obtoczenia
>
> Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieśćna gładkie ciasto. Następnie
> formować rogaliki (ja robię wałek, potem go tnę na kawałki i "turlam" mini
> rogaliczki. Po upieczeniu gorące wrzucic do miski z pudrem i obtoczyć w
> cukrze.
>
>
>
> 2. Chleb biskupi (moim zdaniem przypomina suchy keks - bardzo smaczny)
> 40 dkg mąki gładkiej
> 10 dkg margaryny
> 20 dkg cukru kryształ
> 3 jaja
> 1 łyżeczka sody oczyszczonej
> skórki z cytryny, pomarańczy, bakalie
>
> wyrobić ciasto i robić małe chlebki, które poźniej skośnie kroimy jeszcze
> ciepłe. "Kromka" powinna mieć jakies 2-3 cm dugości.
>
> 3. Buziaczki orzechowe (małe kuleczki, które rozpływają sie w ustach)
> 20 dkg pudru
> 12 dkg margaryny
> 12 dkg orzechów mielonych
> 2 łyżki kakao
> 2 łyżki bułki tartej
> migdały krojone w słupki
>
> Ucieramy puder z margaryną, podem dodajemy resztę. Z ciasta toczymy małe
> kuleczki (1 cm), troszkę je spłaszczamy i wtykamy w kazdą po kawałku
migdała
>
> piec w lekko gorącym piekarniku (w elektrycznym dodaję wentylator)
>
>
> 4.Imbirki - ulubione ciastka mojego taty, podobno pasują do mężczyzn i
> trochę do piwa :)
>
> 25 dkg cukru
> 2 całe jaja 1 2 żółtka
> 35 dkg mąki
> 2-3 łyżeczki imbiru (osobiście dodaję więcej, bo lubię takie piekące w
> język)
> 1 dkg proszku do pieczenia
>
> Ucieramy cukier z jajami i żółtkami przez pół godziny (ja tyle nie
> wytrzymuję), dorzucamy resztę. Zarabiamy ciasto, walkujemy na ok. 5 mm.
> Wykrawamy ciasta foremką o takim dziwnym kształcie - nie umiem go opisać,
a
> ciotka twierdzi, ze to specjalny kształt do imbirków :) Jak dla mnie
kojarzy
> mi się z przyrządem geometrycznym (albo konarem drzewa) , więc chyba
chodzi
> o to, zeby był to kształt bardziej surowy niż serduszka czy kółeczka. Ale
> kształt to w końcu sprawa drugorzędna. Po ułożeniu ich na blachę czekamy z
> pieczeniem do następnego dnia, w ciągu nocy powinny wyrosnąć. Trzeba
> podsypać sporo mąki, żeby nie przykleiły się do blachy. Piec w 150
> stopniach, uwaga, lubią się przypalać. Potem powinny czekac w pojemiku na
> zmiękniecie jak pierniczki Anki, ale ja uwielbiam je takie chrupiące.
>
>
> 5. Kruche babeczki lub orzeszki z masą
>
> ciasto:
> 5 dkg mąki
> 20 dkg margaryny
> 10 dkg pudru
> trochę śmietany (czyli na oko...)
> 2 żółtka ugotowane na twardo, przetarte przez sitko
>
> Wszystko zagniatamy, potem wylepiamy tym foremki, zostawiając puste
wnętrze
> na masę (takie w kształcie połówek orzeszków, które skleja się potem
> parami). Pieczemy.
>
> Masa:
> 25 dkg margaryny
> 10 dkg orzechów mielonych
>
> mieszamy i wypełniamy tym połówki orzeszków, sklejamy parami
>
>
> 6.Ciasteczka orzechowe
>
> ciasto:
> 25 dkg margaryny
> 20 dkg pudru
> 20 dkg krupczatki
> 18 dkg mielonych orzechów
> piana z 6 białek
>
> Ucieramy puder z tłuszczem, potem stopniowo dodajemy resztę, piana
> oczywiście na końcu. Wylewamy na prostokątna blachę i pieczemy. Nie
> wyciągamy z blachy !
>
> Lukier
>
> tak raczej na oko - z pozostałych żółtek robimy kogel-mogel z cukrem -
> dlatego na oko, że żółtka maja bardzo różną wielkość. W każdym razie ten
> "kogel-mogel" wylewamy jako lukier na ciasto, ma być cienka warstwa.
> Zostawiamy do zastygnięcia. Potem ciasto kroimy na malutkie romby -
> najlepiej jeszcze kiedy jest na blasze, bo równo się wtedy kroi.
>
>
> 7. Półksiężyce czekoladowe wykrawane
>
> ciasto:
> 25 dkg margaryny
> 25 dkg pudru
> 5 żółtek
> 25 dkg mąki
> 3 łyżki kakao
> piana z 6 białek
>
> Mieszamy kolejno składniki, wylewamy ciasto na blachę i pieczemy w 160
> stopniach (piek. elektryczny).
>
> Lukier:
>
> 15-20 dkg pudru
> 3 łyżki gorącej wody, olejek rumowy albo spirytus - wszystko uciearmy
>
> Lukrujemy ciasto kiedy jest na blasze. Potem wykrawamy kieliszkiem
> półksiężyce - ciotka robi to tak jakoś sprytnie, jakby kieliszkiem
> "wygryzała" kawałek po kawałeczku , rzędami, całe ciasto- bardzo równo jej
> wychodzi :)
>
>
> 8. Ciastka orzechowe na andrucie (coś jak makaroniki)
>
> 25 dkg pudru
> 2 jaja minus pół białka (tak jest naprawdę w przepisie)
> 25 dkg orzechow mielonych
> wafle/andruty pokrojone w kwadraciki nie większe niż 1,5 cmx 1,5 cm
>
> Ubijamy jaja z cukrem, potem dorzucamy orzechy. Masę nakładamy łyzeczką na
> kawałki wafli, układamy na blachę i suszymy w letnim piekarniku,
>
>
> To tyle na dziś, zostało jeszcze 6 przepisów, ale nie wiem, czy będziecie
> zainteresowani.
> Pozdrawiam serdecznie
> Iwo
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 13:49:10
Temat: Re: ciasteczka świąteczne
> Witajcie, obiecałam wcześniej podac przepisy na ciasteczka, które na
Święta
> piekę od kilku lat. Dziś dotarły do mnie zagubione przepisy, więc wklepuję
> po kolei.
dzięki wielkie za pamięc i wklepanie przepisów.
Jak Ci zejdzie opuchlizna z palców po wklepaniu tych przepisów to i te
pozostałe 6 moze też nam podasz?
Z góry wielkie dzięki;-)
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-13 19:46:20
Temat: Re: ciasteczka świąteczneBlacha powinna być taka tradycyjna, nie ta wielkości piekarnika, tylko ten
mniejszy prostokąt. a ciasteczka wycinam kiedy jeszcze są w niej, ale to juz
kwestia wygody. Gdyby wyciągnąc ciasto wczesniej, mogłoby się poniszczyć -
chyba że tylko ja taka kaleczna jestem.
pozdrawiam
Iwo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |