Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-02-12 20:34:10

Temat: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?
Od: Kasia <k...@r...net> szukaj wiadomości tego autora

np na 0,5 kg mąki
chleb pieczony w automacie
Jak te drożdze umieścic w maszynie -czy rozpuscic i poczekac az urosną i
wtedy ten rozczymn dodać do mąki czy jak?
Poradzcie Kasia

pytam o świeże bo chcialabym spróbować czy smak będzie taki sam czy inny
od tego wypieczonego z drożdzy instant

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-02-13 07:23:53

Temat: Re: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?
Od: "Moorek" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kasia" <k...@r...net> napisał w wiadomości
news:fosvqv$v7a$1@news.onet.pl...
> np na 0,5 kg mąki
> chleb pieczony w automacie
> Jak te drożdze umieścic w maszynie -czy rozpuscic i poczekac az urosną i
> wtedy ten rozczymn dodać do mąki czy jak?
> Poradzcie Kasia
>
> pytam o świeże bo chcialabym spróbować czy smak będzie taki sam czy inny
> od tego wypieczonego z drożdzy instant

Rozpuścić w wodzie - na nic nie czekać.
Smak - wydaje mi się ten sam.
Drożdże suche dużo bardziej niezawodne, nigdy nie wyszedł mi zakalec.
Ile ? nie pamiętam - ale na każdej mieszance jest napisane.
Jeżeli jest to dla ciebie ważne, sprawdzę i jutro ci podam.

Pozdrowienia
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-02-13 07:32:33

Temat: Re: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> szukaj wiadomości tego autora

7 g suchych = 25 g świeżych

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-02-13 13:00:18

Temat: Re: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?
Od: "Moorek" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>7 g suchych = 25 g świeżych

Ja daję na pół kilo mieszanki 2 gr suchych - jak mam Oetkera instant to
daję połowę opakowania - ok 3,5gr.
czyli w grubym przeliczeniu świeżych wyjdzie ok 10gr do 13gr - (ok połowa
25gr opakowania).
Czyli ok połowę mniej niż ty - a nie wychodzi mi taka buła z dużą ilością
powietrza - tylko taki zwięzły "normalny sklepowy" chleb. :-)

Pozdrowienia
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-02-15 22:06:05

Temat: Re: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

! JÓSEF ! PIŁSÓCKI ! napisał(a):

> Kasia pisze:
>> pytam o świeże bo chcialabym spróbować czy smak będzie taki sam czy
>> inny od tego wypieczonego z drożdzy instant
>
> wystarczy że Panslavista na pare sekund hója f tym cieście zamoczy i
> bendziesz miała f hój drożdzy, prosto z niemytyh rómóńskim cip które
> ciongle peklóje Pansravista

Hyba mnie pomyliłeś s kimś zupełnie innym!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: ananas
blacha na dach
Wodka w pomaranczach
Patelnia beztluszczowa - ktos uzywa? Jaka kupic?
Szybkie proste ciasto ?????

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »