« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-02-12 20:34:10
Temat: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?np na 0,5 kg mąki
chleb pieczony w automacie
Jak te drożdze umieścic w maszynie -czy rozpuscic i poczekac az urosną i
wtedy ten rozczymn dodać do mąki czy jak?
Poradzcie Kasia
pytam o świeże bo chcialabym spróbować czy smak będzie taki sam czy inny
od tego wypieczonego z drożdzy instant
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-02-13 07:23:53
Temat: Re: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?Użytkownik "Kasia" <k...@r...net> napisał w wiadomości
news:fosvqv$v7a$1@news.onet.pl...
> np na 0,5 kg mąki
> chleb pieczony w automacie
> Jak te drożdze umieścic w maszynie -czy rozpuscic i poczekac az urosną i
> wtedy ten rozczymn dodać do mąki czy jak?
> Poradzcie Kasia
>
> pytam o świeże bo chcialabym spróbować czy smak będzie taki sam czy inny
> od tego wypieczonego z drożdzy instant
Rozpuścić w wodzie - na nic nie czekać.
Smak - wydaje mi się ten sam.
Drożdże suche dużo bardziej niezawodne, nigdy nie wyszedł mi zakalec.
Ile ? nie pamiętam - ale na każdej mieszance jest napisane.
Jeżeli jest to dla ciebie ważne, sprawdzę i jutro ci podam.
Pozdrowienia
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-02-13 07:32:33
Temat: Re: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?7 g suchych = 25 g świeżych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-02-13 13:00:18
Temat: Re: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?>7 g suchych = 25 g świeżych
Ja daję na pół kilo mieszanki 2 gr suchych - jak mam Oetkera instant to
daję połowę opakowania - ok 3,5gr.
czyli w grubym przeliczeniu świeżych wyjdzie ok 10gr do 13gr - (ok połowa
25gr opakowania).
Czyli ok połowę mniej niż ty - a nie wychodzi mi taka buła z dużą ilością
powietrza - tylko taki zwięzły "normalny sklepowy" chleb. :-)
Pozdrowienia
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-02-15 22:06:05
Temat: Re: Ile dać swieżych drożdzy do pieczenia chleba?! JÓSEF ! PIŁSÓCKI ! napisał(a):
> Kasia pisze:
>> pytam o świeże bo chcialabym spróbować czy smak będzie taki sam czy
>> inny od tego wypieczonego z drożdzy instant
>
> wystarczy że Panslavista na pare sekund hója f tym cieście zamoczy i
> bendziesz miała f hój drożdzy, prosto z niemytyh rómóńskim cip które
> ciongle peklóje Pansravista
Hyba mnie pomyliłeś s kimś zupełnie innym!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |