Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Imbir w roli glownej...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Imbir w roli glownej...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-06 15:04:26

Temat: Imbir w roli glownej...
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Hejka!

Poszukuje przepisow na dania z imbirem, takim pachnacym i pysznym... Kurczak
z imbirem juz mi sie znudzil, a imbir uwielbiam...
Moze ktos ma jakies pomysly;-))))

Pozdrawiam serdecznie,

Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-06 15:27:53

Temat: Re: Imbir w roli glownej...
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> Poszukuje przepisow na dania z imbirem, takim pachnacym i pysznym... Kurczak
> z imbirem juz mi sie znudzil, a imbir uwielbiam...
> Moze ktos ma jakies pomysly;-))))
>

ja daję imbir do dań chińskich. Np. taka wołowina z warzywami:

woła pokroić w kostki (wielkości takich do gry) i dać do marynaty (sos
sojowy, przyprawy jakie się lubi, ocet jak drań za stary) i do lodówki,
niech się żre. Marchewkę, rzepę i imbir pokroić w zapałki, porządnie
posolić, dodać trochę octu i też do lodówki. Pójść spać. Na następny
dzień podgrzać porządnie woka, nalać oleju (lub tłuszczu kokosowego)
usmażyć mięso. Mięso "odśrodkować" (czyli na boki woka z mięsem), do
środka warzywka, uprzednio opłukane. Parę minut smażyć. Marynatę z mięsa
wymieszać ze skrobią (np. mąkę ziemniaczaną dać) i do woka. Zabełtać,
podgotować i gotowe.

Wcinać z ryżem najlepiej pałeczkami.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-06 16:12:41

Temat: Re: Imbir w roli glownej...
Od: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.USUNTO> szukaj wiadomości tego autora

Ty masz dośc kurczaka z imbirem a ja bidulka jeszcze nigdy nie jadłam...
buuuuuuu' wrzóć przepis :)))))))
MechaGodzilla


Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kmc04$2om$...@n...onet.pl...
>
> Hejka!
>
> Poszukuje przepisow na dania z imbirem, takim pachnacym i pysznym...
Kurczak
> z imbirem juz mi sie znudzil, a imbir uwielbiam...
> Moze ktos ma jakies pomysly;-))))
>
> Pozdrawiam serdecznie,
>
> Kaliope
> --
> Barbara Łączna
> k...@p...krakow.pl
> ICQ 73558372
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-06 16:33:40

Temat: Re: Imbir w roli glownej...
Od: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.USUNTO> szukaj wiadomości tego autora

Ryż z kurczakiem i winogronami

dwa duze filety z kuroka
2 cebule, 2 ząbki czosnku
kawal świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
0,5 l bulionu
0,4 l śmietany
2 woreczki ryżu
sol, pieprz, szczypta tartego kardamonu,
po 10 dkg. jasnych i ciemnych winogron
Miesp pokroić na paseczki, podsmażyć na oleju wraz z posiekaną: cebulą,
czosnkiem i imbirem.
rozgrzać piekarnik, bulion podgrzać ze śmietaną.
Do kurczaka dodać ryż, wlac bulion ze śmietaną, dopeawic sola, pieprzem i
kardamonem. Garnek wstawić do pielkarnika i piec ok. 40 min (az ryz sie
ugotuje).
Winogrona przekroic na pół, usunąc pestki, ułożyć na gorącym ryżu. Zajadać.

MechaGodzilla :)


Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kmc04$2om$...@n...onet.pl...
>
> Hejka!
>
> Poszukuje przepisow na dania z imbirem, takim pachnacym i pysznym...
Kurczak
> z imbirem juz mi sie znudzil, a imbir uwielbiam...
> Moze ktos ma jakies pomysly;-))))
>
> Pozdrawiam serdecznie,
>
> Kaliope
> --
> Barbara Łączna
> k...@p...krakow.pl
> ICQ 73558372
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-06 20:55:08

Temat: Re: Imbir w roli glownej...
Od: "Castle" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

MG Kachna no, teraz mi mow!
ja wlasnie skonczylam palaszowac kurczaka w imbirze
a cala kisc winogron sie gapila :>
(ale do surowki i tak dalam obdziubany z pestek :)))

=> kurczak w sosie sojowo-czosnkowo-imbirowym:
2 piersi (stluke takie zanim pokroje w paski - ladnie sie zwijaja i
wystarczy 3 min obrobki cieplnej)
slupki warzyw (leniuchy daja mrozonego 'gotowca" wiadomo-jakiego ;)
kielki sojowe (bez ktorych dzis sie obylam, ale za to dalam papryke, ktora
przygniotlam troche nozem zanim pokroilam - w.. slupki :)
4+2 zabki czosnku
80 ml sosu sojowego
1 lyzeczka miodku
2-3 lyzki soku z cytryny
1/2 (ale moze byc wieecej) lyzeczki imbiru (jak w proszku)
2-3 lyzki oleju (powinien byc sezamowy ;)
1-2 dymki pokrojone w ukosne plastry
1/2 lyzeczki maki ryzowej (przysposobilam ziemniaczana)
papryka w proszku
Na rozgrzany olej wrzucic partiami paski kurczaka. 4 zabki czosnku obrac,
"przywalic" nozem i posiekac ;)
Czosnek wrzucic pod koniec do kurczaka. Wszystko przelozyc na polmisek,
skropic suto sosem sojowym. Teraz: na patelni rozgrzac znow olej i wrzucic
warzywka (bez dymki) - zezlocic, dolac sos sojowy, sok cytrynowy, miodek.
Dusic az troche zmiekna. Pod koniec dorzucic przyprawy i dymke.
2 zabki czosnku rozgniesc, dodac lyzke sosu sojowego, make ryzowa, 100 ml
wody, wymieszac. Miesko znow wrzucic na warzywka, polac przygotowanym sosem,
przykryc. Po minucie kiedy sos zgestnieje - gotowe :)

a swoja droga - jak sie tak po ciezkim dniu pracy
sponiewiera piersi kurczaka, przytrzasnie papryke i przylozy czosnkowi....
..to czlowiekowi wraca wiara w sens istnienia ;)))

Castle :)


Użytkownik "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.USUNTO> napisał w wiadomości
news:9kmgvf$nrb$1@news.tpi.pl...
> Ryż z kurczakiem i winogronami
>
> dwa duze filety z kuroka
> 2 cebule, 2 ząbki czosnku
> kawal świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
> 0,5 l bulionu
> 0,4 l śmietany
> 2 woreczki ryżu
> sol, pieprz, szczypta tartego kardamonu,
> po 10 dkg. jasnych i ciemnych winogron
> Miesp pokroić na paseczki, podsmażyć na oleju wraz z posiekaną: cebulą,
> czosnkiem i imbirem.
> rozgrzać piekarnik, bulion podgrzać ze śmietaną.
> Do kurczaka dodać ryż, wlac bulion ze śmietaną, dopeawic sola, pieprzem i
> kardamonem. Garnek wstawić do pielkarnika i piec ok. 40 min (az ryz sie
> ugotuje).
> Winogrona przekroic na pół, usunąc pestki, ułożyć na gorącym ryżu.
Zajadać.
>
> MechaGodzilla :)
>
>
> Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9kmc04$2om$...@n...onet.pl...
> >
> > Hejka!
> >
> > Poszukuje przepisow na dania z imbirem, takim pachnacym i pysznym...
> Kurczak
> > z imbirem juz mi sie znudzil, a imbir uwielbiam...
> > Moze ktos ma jakies pomysly;-))))
> >
> > Pozdrawiam serdecznie,
> >
> > Kaliope
> > --
> > Barbara Łączna
> > k...@p...krakow.pl
> > ICQ 73558372
> >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-06 22:03:46

Temat: Re: Imbir w roli glownej...
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.USUNTO> napisał w wiadomości
news:9kmfo7$i90$1@news.tpi.pl...
> Ty masz dośc kurczaka z imbirem a ja bidulka jeszcze nigdy nie jadłam...
> buuuuuuu' wrzóć przepis :)))))))
> MechaGodzilla
>
>

Hejka!

trudno mowic o jakims przepisie, nacieram kurczaka imbirem (swiezym
koniecznie) i smaze. Jak mi sie chce nacieram tez czosnkiem i robie jakis
sosik, ale to juz takie wariacje z tym co akurat mam pod reka, ostatnio
robilam sos ze smietana i oczywiscie duza iloscia imbiru;-) Nastepnym razem
bede zapisywac skaldniki;-)))

Pozdrowienia dla strasznej Godzilli;-))

Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-06 22:18:13

Temat: Re: Imbir w roli glownej...
Od: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.USUNTO> szukaj wiadomości tego autora

no to uratowałas sobie zywot1 nie będzie masakey!

MechciaGodzilka


Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kn4id$oib$...@n...onet.pl...
>
>
>
> Użytkownik "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.USUNTO> napisał w
wiadomości
> news:9kmfo7$i90$1@news.tpi.pl...
> > Ty masz dośc kurczaka z imbirem a ja bidulka jeszcze nigdy nie jadłam...
> > buuuuuuu' wrzóć przepis :)))))))
> > MechaGodzilla
> >
> >
>
> Hejka!
>
> trudno mowic o jakims przepisie, nacieram kurczaka imbirem (swiezym
> koniecznie) i smaze. Jak mi sie chce nacieram tez czosnkiem i robie jakis
> sosik, ale to juz takie wariacje z tym co akurat mam pod reka, ostatnio
> robilam sos ze smietana i oczywiscie duza iloscia imbiru;-) Nastepnym
razem
> bede zapisywac skaldniki;-)))
>
> Pozdrowienia dla strasznej Godzilli;-))
>
> Kaliope
> --
> Barbara Łączna
> k...@p...krakow.pl
> ICQ 73558372
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-07 15:56:41

Temat: Re: Imbir w roli glownej...
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora


> Poszukuje przepisow na dania z imbirem, takim pachnacym i pysznym...
Kurczak
> z imbirem juz mi sie znudzil, a imbir uwielbiam...
> Moze ktos ma jakies pomysly;-))))

Czy masz dostep do swiezego imbiru, czy tylko w proszku? Bo jesli masz
swiezy, to obierz, pokroj w cienkie plasterki, zalej zimna woda w rondelku i
pogotuj z 10 minut. Rozciencz woda do smaku, dodaj miodu, cytryny - pyszny
napoj na zimno i na goraco. Ja czasem robie taka imbirowa 'esencje' , wlewam
do butelki i uzywam w przeciagu 3-4 dni. Imbir jest podobno bardzo zdrowy na
artretyzm, moja mama zaklina sie, ze picie takiej herbatki lagodzi bol w
rekach. Dodaje tez swiezego imbiru do zupy z dyni. U nas mozna kupic imbir
(kawalki) osmazane w cukrze, a nawet oblane czekolada, jako slodki przysmak.
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-07 16:25:14

Temat: Re: Imbir w roli glownej...
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.USUNTO> wrote:

>Ty masz dośc kurczaka z imbirem a ja bidulka jeszcze nigdy nie jadłam...
>buuuuuuu' wrzóć przepis :)))))))
>


W takim razie będziemy pzrygotowywac skrzydełka w świeżym
imbirze. Robimy marynatę: sos sojowy i olej, 2 łyżki startego
imbiru, troche octu winnego, zmiazdżone czosnki i troche papryki
czerwonej ostrzejszej. W tym wymieszamy skrzydełka (podzielone na
mniejsze kawałki - na pół).Siedzą w tym całą noc (po ciemku w
lodówce).Potem smazymy w bardzo głębokim oleju aż zezłocą się.

można dodać miód, można dodać musztardę, można też kechtupu.

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-07 16:30:19

Temat: Re: Imbir w roli glownej...
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Kaliope" <k...@p...krakow.pl> wrote:

>
>Hejka!
>
>Poszukuje przepisow na dania z imbirem, takim pachnacym i pysznym...

Nie nadaję się to do jedzenia ale praktyczne zimą.

Ścieramy łyżeczkę imbiru, zalewamy wrzatkiem (szklanka) i
przykrywamy aż zaparzy się. Po czasie dodajemy soku z cytryny i
miodu dla smaku.Taka pioruńską mieszankę wypijamy póki ciepła.
Można odcedzic "ostre" fusy ale nie o to w tym chodzi.Tak serio to
idealny sposób na walkę z grypą. Po takiej porcji chory poci
się (w łózku) jak złoto(?) i grypa sama odchodzi z organizmu.
Koniecznie zapamiętajcie ten przepis i nie oszukujcie w piciu
tego"paskudztwa". Niezawodne.

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

na specjalne życzenie Ice- Cream Soda
bez marzeń i bez mięsa
dla tych co bez marzeń i bez wołowiny.
dla tych bez marzeń...
jeszcze jedno

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »