Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Jabłka obrodziły! Re: Jabłka obrodziły!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jabłka obrodziły!

« poprzedni post następny post »
X-Received: by 2002:a25:50c7:: with SMTP id e190-v6mr269196ybb.1.1539689156482; Tue,
16 Oct 2018 04:25:56 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:50c7:: with SMTP id e190-v6mr269196ybb.1.1539689156482; Tue,
16 Oct 2018 04:25:56 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!e2-v6no2469104qtc.0!news-out.google.com!o27-v6
ni805qtk.1!nntp.google.com!e2-v6no2469102qtc.0!postnews.google.com!glegroupsg20
00goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Date: Tue, 16 Oct 2018 04:25:56 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <5bc5c498$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=37.47.77.162;
posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
NNTP-Posting-Host: 37.47.77.162
References: <8...@g...com>
<5bc0b2a5$0$495$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@g...com>
<ppv02h$oc8$1@node2.news.atman.pl>
<5...@g...com>
<ppvq29$6n9$1@node1.news.atman.pl>
<6...@g...com>
<5bc5c498$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <0...@g...com>
Subject: Re: Jabłka obrodziły!
From: i...@g...pl
Injection-Date: Tue, 16 Oct 2018 11:25:56 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241829
Ukryj nagłówki

Dziekuję za wykład, wiem swoje, UMIEM robić wino. Twoje sensacje o zamieraniu drożdży
powyżej pewnego progu alkoholowego/cukrowego to przecież podstawowa wiedza. Natomiast
jak widzę nie orientujesz się, że drożdże też wytwarzają przetrwalnikowe formy - to
po pierwsze. A po drugie i ważniejsze - drożdży w winie nie powinno być ZA dużo,
chodzi o białko. Ni a te nowoczesne wynalazki mnożą się świetnie, owszem, ale to
chwyt dla nieznających się - bo ponad potrzebę, co skutkuje nadmiarem biomasy
białkowej w winie i konieczność jego filtrowania. To nie jest łatwe w warunkach
amatorskich, a jeśli tego nie zrobisz, wino ma gorszą jakość i smak (no jednak to
białko się psuje w końcu w tych zaledwie kilkunastu procentach alkoholu).
Ja używam polskich drożdży Tokay, które dają mi 16-18 i w porywach 19.
Nie zmieniam od 35 lat i jestem zadowolona.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.10 collie
17.10 Krasnal
17.10 collie
18.10 Jarosław Sokołowski
20.10 i...@g...pl
Zmierzch kreta?
Sternbergia lutea
Pomarańcza w doniczce
dracena
Test
jeszcze raz - co za roślina
jaka to roślina ?
Chwastnica w trawniku
rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
aronia na jarząbie coś sie dzieje
Klon palmowy - czesciowo uschnal po zimie
co zrobić z szyszkami?
Co urośnie w cieniu
Cebula w doniczkach
Szerokość ścieżki ogrodowej - jaka?
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?