Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Jabłka obrodziły! Re: Jabłka obrodziły!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jabłka obrodziły!

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!goblin1!goblin.stu.neva.r
u!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrad
a.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 16 Oct 2018 16:06:20 +0200
From: collie <c...@v...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:7.0.1) Gecko/20110929
Thunderbird/7.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Jabłka obrodziły!
References: <8...@g...com>
<5bc0b2a5$0$495$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@g...com>
<ppv02h$oc8$1@node2.news.atman.pl>
<5...@g...com>
<ppvq29$6n9$1@node1.news.atman.pl>
<6...@g...com>
<5bc5c498$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
In-Reply-To: <0...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 27
Message-ID: <5bc5f05c$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.7.63.67
X-Trace: 1539698780 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 508 83.7.63.67:49370
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241833
Ukryj nagłówki

W dniu 16.10.2018 13:25, i...@g...pl pisze:

> drożdży w winie nie powinno być ZA dużo, chodzi o białko. Ni a te nowoczesne
wynalazki mnożą się świetnie, owszem, ale to chwyt dla nieznających się - bo ponad
potrzebę, co skutkuje nadmiarem biomasy białkowej w winie i konieczność jego
filtrowania. To nie jest łatwe w warunkach amatorskich, a jeśli tego nie zrobisz,
wino ma gorszą jakość i smak (no jednak to białko się psuje w końcu w tych zaledwie
kilkunastu procentach alkoholu).

Drożdży nigdy nie jest za dużo. Startują z promila objętości w stosunku
do nastawu. Mnożą się na tyle, na ile pozwala im żarcie, czyli cukier.
I choćby żarło go pińcet milionów, to i tak wszystkie zginą z opilstwa
i opadną na dno balona. Po delikatnym ściągnięciu wina znad osadu drożdży,
drożdżowego białka w winie nie ma, bo nie ma w nim już żywych drożdży
a wszystkie martwe poszły do piachu (osadu). Martwe drożdże nie tworzą
zawiesiny w winie, którą trzeba filtrować. Dobre wino (czytaj: nie robione
przez popaprańców i wiejskich mędrków) klaruje się samo - bez białka kurzego,
węgla drzewnego, klarowinu i innych chemicznych gówien. I żeby nie było:
wino z jabłek to dla mnie nie wino, tylko jabcok. Całe życie robię wino
z winogron. To jest wino.


> Ja używam polskich drożdży Tokay, które dają mi 16-18 i w porywach 19.

Zbij alkoholomierz, to będziesz miała 40%. Pomiar alkoholu w winie
w warunkach amatorskich nie jest wcale łatwy. Stąd u Ciebie te 19%.






 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.10 Krasnal
17.10 collie
18.10 Jarosław Sokołowski
20.10 i...@g...pl
Zmierzch kreta?
Sternbergia lutea
Pomarańcza w doniczce
dracena
Test
jeszcze raz - co za roślina
jaka to roślina ?
Chwastnica w trawniku
rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
aronia na jarząbie coś sie dzieje
Klon palmowy - czesciowo uschnal po zimie
co zrobić z szyszkami?
Co urośnie w cieniu
Cebula w doniczkach
Szerokość ścieżki ogrodowej - jaka?
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.