« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-16 09:18:06
Temat: Jak dobrze ostrzyc noże ?Jak w temacie.
No właśnie jak w domu samodzielnie dobrze naostrzyć noże ?
Pozdrawiam
Duzy Mis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-16 09:34:33
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?In <c87bjg$pq9$1@news.onet.pl> DuzyMis wrote:
> Jak w temacie.
> No właśnie jak w domu samodzielnie dobrze naostrzyć noże ?
>
Przede wszystkim kupić tradycyjne noże ze stali węglowej. Dobrą
ostrzałkę, najlepiej taką w kształcie pręta z rowkami wzdłuż.
Przeciągać nóż po niej 2-3 razy, często, nawet przed każdym użyciem.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 10:36:33
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?
Użytkownik "DuzyMis" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:c87bjg$pq9$1@news.onet.pl...
> Jak w temacie.
> No właśnie jak w domu samodzielnie dobrze naostrzyć noże ?
Cześć,
1. Nóż ze stali - O.K.
2. Ostrzałka kamienna, najlepiej już używana z wytartym miejscem o
drobnziarnistej strukturze. Ostrzyć np. nad zlewem - polać zimną wodą
osełkę i po paru ruchach noża polać wodą (schłodzić) by ostrze sie
nierozhartowało.
Pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 11:06:24
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?
Użytkownik "conet" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c87g4f$r6q$1@inews.gazeta.pl...
> 2. Ostrzałka kamienna, najlepiej już używana z wytartym miejscem o
> drobnziarnistej strukturze. Ostrzyć np. nad zlewem - polać zimną wodą
> osełkę i po paru ruchach noża polać wodą (schłodzić) by ostrze sie
> nierozhartowało.
ROFTL!
po paru ruchach noża po ostrzałce kamiennej ostrze się rozhartuje, dobre,
dobre
mruczek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 12:24:10
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?
Użytkownik "conet" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c87g4f$r6q$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "DuzyMis" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:c87bjg$pq9$1@news.onet.pl...
> > Jak w temacie.
> > No właśnie jak w domu samodzielnie dobrze naostrzyć noże ?
> Cześć,
> 1. Nóż ze stali - O.K.
> 2. Ostrzałka kamienna, najlepiej już używana z wytartym miejscem o
> drobnziarnistej strukturze. Ostrzyć np. nad zlewem - polać zimną wodą
> osełkę i po paru ruchach noża polać wodą (schłodzić) by ostrze sie
> nierozhartowało.
Oto instrukcja ostrzenia (tlumaczenie) dolaczona do oryginalnej,
japonskiej kamiennej oselki. A jak wiadomo - zarowno oselki jak i japonskie
noze
sa najlepsze z najlepszych :
1. Zanurzyc kamien w wodzie, tak dlugo az
caly nasiaknie ok. 10-15 min.
2.Kamien ustawic na specjalnych nózkach. Wziac nóz i przeciagac ostrze od
tylu do przodu pod katem 15-20 stopni. Mozna jako pomocy uzyc katownika,
czym mniejszy kat tym bardziej nóz bedzie ostrzejszy ale tez ostrze bedzie
mniej odporne z tego wzgledu polecamy 15-20 stopni. Najlepiej rozpoczac z
ostrzem zewnetrznym potem srodkowym a koncu z dolnym. Ostrze dolne jest
najwazniejsze. Podczas ostrzenia bedzie sie wydzielal zmielony kamien, to on
jest wlasciwym srodkiem ostrzacym w przypadku za bardzo twardej wydzieliny
polecamy ja zmiekczac paroma kroplami wody.
3. To samo zrobic z druga strona ostrza jezeli nóz ma byc ostrzony z dwóch
stron. Praworeczni powinni ostrzyc 70 procent prawej strony i 30 procent
lewej strony, leworeczni odwrotnie (podejrzewam ze chodzi o noze "sztylety"
które maja ostrza z dwóch stron)
4. po naostrzenie nóz recznie wymyc i wysuszyc.
5. Zalecamy ostrzenie noza zawsze przez ta sama osobe, chodzi o zachowanie
tego samego kata oraz tej samej techniki ostrzenia, w tym wypadku nóz z
czasem bedzie zawsze ostrzejszy. Noz powinien byc sestematycznie ostrzony
tzn. w wypadku kucharzy amatorów pomiedzy 1 a 3 miesiacami.
pozdrawiam, Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 15:45:50
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?> > drobnziarnistej strukturze. Ostrzyć np. nad zlewem - polać zimną wodą
> > osełkę i po paru ruchach noża polać wodą (schłodzić) by ostrze sie
> > nierozhartowało.
> ROFTL!
> po paru ruchach noża po ostrzałce kamiennej ostrze się rozhartuje, dobre,
> dobre
>
Wystarczą trzy ruchy i martenzyt głuchy.
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 20:47:53
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?
> 3. To samo zrobic z druga strona ostrza jezeli nóz ma byc ostrzony z dwóch
> stron. Praworeczni powinni ostrzyc 70 procent prawej strony i 30 procent
> lewej strony, leworeczni odwrotnie (podejrzewam ze chodzi o noze "sztylety"
> które maja ostrza z dwóch stron)
Nie. Tradycyjne noze Japonskie nie maja nic wspolnego ze sztyletami.
Ostrze jest z jednej strony, natomiast jest niesymetrycznie ostrzone.
Z jednej stronie jest plaskie (prawie plaskie), z drugiej jest ostrzone.
Po plaskiej stronie ostrzy sie tylko o tyle, zeby wyrownac krawedz (to
te 30%) po ostrzeniu "wlasciwej" strony (tej, ktora sie ostrzy 70%).
To tak z grubsza.
Polecam:
http://www.japanese-knife.com/main.shtml
Tam widac, "niesymetrycznosc" ostrza na niektorych obrazkach.
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 21:08:50
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?
Użytkownik "mruczek" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c87i0o$rgv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> ROFTL!
> po paru ruchach noża po ostrzałce kamiennej ostrze się rozhartuje, dobre,
> dobre
nie wprowadzaj innych w błąd - ostrzenie to jest po części sztuką i jeśli
Tobie się ostrze "rozhartowuje" to przyczyna może być w:
1. braku chłodzenia
2. niewłaściwych (niepewnych) ruchach - jak mi się to pięknie kojarzy!
3. kiepska stal
4. nie taka ostrzałka, ale przecież na zwykłym kamieniu tez od biedy się
da...
Pozdrówka
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 22:20:33
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?> > ROFTL!
> > po paru ruchach noża po ostrzałce kamiennej ostrze się rozhartuje,
dobre,
> > dobre
> nie wprowadzaj innych w błąd - ostrzenie to jest po części sztuką i jeśli
> Tobie się ostrze "rozhartowuje" to przyczyna może być w:
> 1. braku chłodzenia
Ten jego ROTFL nie był taki bez przyczyny.
Masz pojęcie jakich temperatur potrzeba do odwrócenia przemiany
martenzytycznej? (czytaj: rozhartowania stali)?
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 02:06:46
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?Shrek wrote:
>> 3. To samo zrobic z druga strona ostrza jezeli nóz ma byc ostrzony z
>> dwóch stron. Praworeczni powinni ostrzyc 70 procent prawej strony i
>> 30 procent lewej strony, leworeczni odwrotnie (podejrzewam ze chodzi
>> o noze "sztylety" które maja ostrza z dwóch stron)
>
> Nie. Tradycyjne noze Japonskie nie maja nic wspolnego ze sztyletami.
> Ostrze jest z jednej strony, natomiast jest niesymetrycznie ostrzone.
> Z jednej stronie jest plaskie (prawie plaskie), z drugiej jest
> ostrzone. Po plaskiej stronie ostrzy sie tylko o tyle, zeby wyrownac
> krawedz (to te 30%) po ostrzeniu "wlasciwej" strony (tej, ktora sie
> ostrzy 70%).
> To tak z grubsza.
>
> Polecam:
> http://www.japanese-knife.com/main.shtml
>
> Tam widac, "niesymetrycznosc" ostrza na niektorych obrazkach.
>
> Pozdr.,
> Shrek
===
Tak właśnie ostrzę swoje noże. Żadnych wynalazków w postaci kółek, czy
wirujących innych kręgów. Nóż tnie nie tyko skórkę pomidora, ale, jako
najlepszy sprawdzian, za *pierwszym* razem rozcina skórę skórę drobiową,
zwłaszcza indyczą (gruba i trwarda). Również pięknie odcina wszelkie błony,
czego tępym nożem nie da się w żaden sposób zrobić. Warunek: ostrzyć przed
każdym użyciem.
Takim nożem również pięknie się sieka. Nie zjeżdza on z "trasy", można więc
precyzyjnie ustalać grubość siekanej np. kapusty, innych jarzyn, czy też
cieńko kroić plasterki mięsa.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |