Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak się robi FRYTKI ?
Date: Mon, 5 Oct 2009 11:28:20 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 57
Message-ID: <hace7r$ead$1@news.onet.pl>
References: <haav3h$rdr$6@nemesis.news.neostrada.pl> <hab419$hd4$1@news.onet.pl>
<hab6nb$5ns$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: apn-77-114-78-224.dynamic.gprs.plus.pl
X-Trace: news.onet.pl 1254734908 14669 77.114.78.224 (5 Oct 2009 09:28:28 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Oct 2009 09:28:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 090703-0, 2009-07-03), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324765
Ukryj nagłówki
>> 4 ziemniaki, obierasz, kroisz na frytki.
>> 1-2 kostek smalcu
>
> SMALCU??? do frytek???
Tak smalcu, dlatego są pyszne.
> pewnie wstawić do lodóweczki i niech czeka na kolejne smażonko?
Oczywiście że tak, nie w nieskończoność, ale np. 3 razy można.
> A ziemniaczki tak bez mycia? Po pokrojeniu też nie płuczemy?
Czepiasz się.
>> rozpuszczasz w garnku
>
> Rozpuścić można w wodzie, acetonie, alkoholu lub innym rozpuszczalniku.
Bzdura. Ty możesz rozpuścić w acetonie,
ale zadzwoń wcześniej na pogotowie.
> Garnek jest słabym rozpuszczalnikiem. Zaryzykuję stwierdzenie, że
> praktycznie żadnym.
Widać nie znasz polskiego i nie wiesz co znaczy słowo rozuścić.
Ma wiele znaczeń.
Ty zaś pewnie handlujesz frytownicami
i nie w smak ci taka prosta metoda na frytki.
>> i doprowadzasz do wysokiej
>> temperatury
>
> Tia, zapewne intensywnie się w nią wpatrując.
> Przypominasz mi przepis na zupce Knorra: "mieszając doprowadzić do
> wrzenia", ale ani słowa o tym jak szybko trzeba mieszać, by zawrzało.
Dla mnie to jest jednoznaczne.
>> (jak wpadnięta frytka bąbelkuje, to jest ok).
>
> Yhy, wrzucasz i słyszysz, czy woła o pomoc czy od razu bąbelkuje.
To nie jest śmieszne.
Jesteś głupia.
>> Smażysz 5-12 minut na złoty kolor , partiami (zwykle pierwszą partię
>> dłużej).
>> Łowisz tym czym łowi się np. makaron (taka dziurawa, płaska hohla).
>> Solisz na tależu. Jesz.
>> (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
>
> A po czym ta twoja nowa ortografia poznaje, kiedy zamienić rz na sz a
> kiedy na ż? Jeż na talerzu?
rz -> sz po p,k,t,h, pozostałe rz-> ż
Wejdź na stronę www, tam jest to określone precyzyjnie.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|