« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-31 09:52:12
Temat: Jak sie robi beszamel?Pytanie jak w temacie, dzieki za pomoc :)
greg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-31 10:21:18
Temat: Re: Jak sie robi beszamel?Składniki
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
Jeśli robisz z większej ilości szklanek mleka, to reszta składników musi być
zwiększona też proporcjonalnie (np. 2 szklanki mleka - wszystkie składniki x
2)
Mleko wlewasz do wysokiego garnka - ważne - żeby nie wykipiało. Do gorącego
mleka dodajesz masło i bułkę tartą i grzejesz przez godzinę. Pamiętaj -
tajemnicą dobrego sosu jest to, że nie może się zagotować!! Uwaga, bo łatwo
się przypala.
Ciekawostką jest to, że beszamel można przechowywać w szczelnym pojemniku w
lodówce nawet do 2 tygodni.
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
Użytkownik "greg" <g...@k...pl> napisał w wiadomości
news:b693q1$lks$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Pytanie jak w temacie, dzieki za pomoc :)
> greg
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 10:32:50
Temat: Re: Jak sie robi beszamel?> 1 szklanka mleka
> 1 łyżka masła
> 1 łyżka bułki tartej
> ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
> Jeśli robisz z większej ilości szklanek mleka, to reszta składników musi być
> zwiększona też proporcjonalnie (np. 2 szklanki mleka - wszystkie składniki x
==========
Slownik Wyrazów Obcych Kopalińskiego:
beszamel sos z zasmażki, mleka i żółtek, w którym zapieka się mięso, rybę itd.
Etym. - Louis de Béchamel, smakosz fr. z końca XVII w.
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 11:37:59
Temat: Re: Jak sie robi beszamel?
[ciach]
> Slownik Wyrazów Obcych Kopalińskiego:
>
> beszamel sos z zasmażki, mleka i żółtek, w którym zapieka się mięso,
rybę itd.
> Etym. - Louis de Béchamel, smakosz fr. z końca XVII w.
>
a ja jaj nie dodaję. bo nawet nie wiedziałam, ze są potrzebne :)
A przepis znalazłam jakieś 3 lata temu w Poradniku Domowym.
Reklamacje do redakcji :))
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 12:31:51
Temat: Re: Jak sie robi beszamel?On Mon, 31 Mar 2003 13:37:59 +0200
"Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> wrote:
> a ja jaj nie dodaję. bo nawet nie wiedziałam, ze są potrzebne :)
> A przepis znalazłam jakieś 3 lata temu w Poradniku Domowym.
Ja też nie daję. Teraz się dowiedziałem, że należy.
To może zamiast tych reklamacji do redakcji, to poprosimy o przepis? ;-)
--
Pozdrawiam,
Michał Byrecki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 12:39:02
Temat: Re: Jak sie robi beszamel?=?ISO-8859-2?Q?Micha=B3?= Byrecki <l...@b...pl> wrote:
> On Mon, 31 Mar 2003 13:37:59 +0200
> "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> wrote:
>
> > a ja jaj nie dodaję. bo nawet nie wiedzia"am, ze są potrzebne :)
> > A przepis znalaz"am jakieś 3 lata temu w Poradniku Domowym.
> Ja też nie daję. Teraz się dowiedzia"em, że należy.
> To może zamiast tych reklamacji do redakcji, to poprosimy o przepis? ;-)
Kochani, przegladnijcie archiwa tej listy, tam juz prawie wszystko o
beszamelu zostalo powiedziane, nie bez mojego skromnego udzialu.
Jaja nie wchodza w sklad ani klasycznego beszamelu z bulionu i smietany,
ani w sklad tzw. chudego beszamelu z zasmazki i mleka. Jedyny przepis
jaki znam, ktory wymienia jaja w skladzie beszamelu pochodzi z kuchni
rosyjskiej. Gdzie indziej chudy beszamel z zoltkami to tzw. batarde,
czyli falszywy sos holenderski.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 15:28:43
Temat: Re: Jak sie robi beszamel?
> a ja jaj nie dodaję. bo nawet nie wiedziałam, ze są potrzebne :)
> A przepis znalazłam jakieś 3 lata temu w Poradniku Domowym.
Ja też nie daję. Teraz się dowiedziałem, że należy.
To może zamiast tych reklamacji do redakcji, to poprosimy o przepis? ;-)
noszszszsz kurde!
przepis jest 2 posty wyżej!!! przeczytaj cały wątek sobie.
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-31 20:49:16
Temat: Re: Jak sie robi beszamel?On Mon, 31 Mar 2003 17:28:43 +0200
"Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> wrote:
> noszszszsz kurde!
> przepis jest 2 posty wyżej!!! przeczytaj cały wątek sobie.
A widzisz tam może jajko, o którym była mowa?
Teraz temat jajka został wyjaśniony w poście Władysława. Wtedy nie.
I nie irytuj się tak. ;-)
--
Pozdrawiam,
Michał Byrecki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 11:40:31
Temat: Re: Jak sie robi beszamel?> beszamel sos z zasmażki, mleka i żółtek, w którym zapieka się mięso, rybę
itd.
> Etym. - Louis de Béchamel, smakosz fr. z końca XVII w.
===========
Jelsli chodzi o dyskusje dot. jajek w beszamelu:
1. W definicji slownikowej - jaja sa.
2. W dwoch ksiazkach kuchni francuskiej,
ktore mam (pisanej przez autorow polskich) - jaj nie ma.
3. W Googlu w kilku pierwszych przepisach (PL)
jakie sprawdzilem - jaja sa!
Moze wiec ktos z Was, znajacy francuski,
siegnal by do zrodla i sprawdzil jakie przepisy
preferuja dobre strony z Francji lub oryginalne
francuskie ksiazki kucharskie?
Ja, osobiscie, do zapieknia daje jajo,
a do beszmaelu, jako sosu do polewania - nie.
Ale to moja teoria.
Ciekaw jestem co w *oryginale* wymyslil
pan Louis de Béchamel.
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-01 12:03:01
Temat: RE: Jak sie robi beszamel?>
> Pytanie jak w temacie, dzieki za pomoc :)
> greg
>
>
>
Witam!
Może to nie jest oryginalny francuski przepis ale ja robię ten sos tak:
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
szklanka mleka
zółtko
sól, pieprz najlepiej biał
w rondlu rozpuszczasz masło dosypujesz do niego mąkę i mieszasz aby się
grudy nie porobiły jak już jest gładka masa to po trochu mleko wlewasz i
jeśli jest za gęste to można więcej mleka dolać aby porządaną gęstość
otrzymać. Doprawiasz do smaku solą i pieprzem zdejmujesz z ognia i dodajesz
żółtko i mieszasz a potem w zależności do czego używasz np. do piersi z
indyka z grilla to ja dodaję trochę sera żółtego do sosu i jest bardzo
smaczne jak do lazani to bez sera. Jak zrobisz to sobie modyfikacje
wprowadzisz jakie będziesz chciał.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |