« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-05-10 11:32:29
Temat: Jak zabić zapach bimbruRobie ci ja sobie bimberek z zepsustych kompotów. Niestety, pachną
bimbrem. Da się ten zapaszek i posmak czymś zlikwidować?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-05-10 11:47:08
Temat: Re: Jak zabić zapach bimbru
Użytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:6a69c7ed-fb42-4a41-8f4e-367c2498e640@f36g2000hs
a.googlegroups.com...
Robie ci ja sobie bimberek z zepsustych kompotów. Niestety, pachną
bimbrem. Da się ten zapaszek i posmak czymś zlikwidować?
jasne że się da, bierzesz rozlewasz do szklanek zapraszasz kumpli ,
pijecie ..............i po zapachu :)
Sposób wypróbiowany polecam
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-05-11 06:22:13
Temat: Re: Jak zabić zapach bimbrucukier imbir cynamon czosnek gozdziki
zalej cośtam i zrób nalewkę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-05-11 07:28:10
Temat: Re: Jak zabić zapach bimbruz...@g...com pisze:
> Robie ci ja sobie bimberek z zepsustych kompotów. Niestety, pachną
> bimbrem. Da się ten zapaszek i posmak czymś zlikwidować?
Podobno dobre rezultaty dają kolejne destylacje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-05-11 08:51:21
Temat: Re: Jak zabić zapach bimbruIn article <g0676d$ln2$1@news.wp.pl>, "R@blinka" <r...@w...pl>
wrote:
> z...@g...com pisze:
> > Robie ci ja sobie bimberek z zepsustych kompotów. Niestety, pachną
> > bimbrem. Da się ten zapaszek i posmak czymś zlikwidować?
>
> Podobno dobre rezultaty dają kolejne destylacje...
Bardzo dobre. Zalecam też filtrowanie przez węgiel drzewny.
A najlepiej wlać do beczki dębowej i czekać 5 - 10 lat. ;-)
Na przyszły raz nie spiesz się też z destylacją przefermentowanych
kompotów. Najlepiej zrobić to zgodnie z wymogami stosowanymi do
produkcji wina, wyklarować i poczekać kilka miesięcy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-05-12 08:58:54
Temat: Re: Jak zabić zapach bimbru
Użytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:6a69c7ed-fb42-4a41-8f4e-367c2498e640@f36g2000hs
a.googlegroups.com...
Robie ci ja sobie bimberek z zepsustych kompotów. Niestety, pachną
bimbrem. Da się ten zapaszek i posmak czymś zlikwidować?
Suszone śliwki...
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-05-12 09:54:03
Temat: Re: Jak zabić zapach bimbru
Użytkownik "Chiron" <eleuzis@no_spam.polbox.com> napisał w wiadomości
news:g08udj$6ra$1@node1.news.atman.pl...
>
> Użytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
> news:6a69c7ed-fb42-4a41-8f4e-367c2498e640@f36g2000hs
a.googlegroups.com...
> Robie ci ja sobie bimberek z zepsustych kompotów. Niestety, pachną
> bimbrem. Da się ten zapaszek i posmak czymś zlikwidować?
>
> Suszone śliwki...
>
>
zalezy ile wypijesz :-)
Mentosy / tik-tacki / hoolsy
:-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-05-12 10:33:32
Temat: Re: Jak zabić zapach bimbru
"Chiron" <eleuzis@no_spam.polbox.com> wrote in message
news:g08udj$6ra$1@node1.news.atman.pl...
>
> Użytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
> news:6a69c7ed-fb42-4a41-8f4e-367c2498e640@f36g2000hs
a.googlegroups.com...
> Robie ci ja sobie bimberek z zepsustych kompotów. Niestety, pachną
> bimbrem. Da się ten zapaszek i posmak czymś zlikwidować?
>
> Suszone śliwki...
Albo najprostsze - zrobić karmel, czyli przepalankę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-05-12 18:22:38
Temat: Re: Jak zabić zapach bimbruWładysław Łoś pisze:
> In article <g0676d$ln2$1@news.wp.pl>, "R@blinka" <r...@w...pl>
> wrote:
>
>> z...@g...com pisze:
>>> Robie ci ja sobie bimberek z zepsustych kompotów. Niestety, pachną
>>> bimbrem. Da się ten zapaszek i posmak czymś zlikwidować?
>> Podobno dobre rezultaty dają kolejne destylacje...
>
> Bardzo dobre. Zalecam też filtrowanie przez węgiel drzewny.
W dzisiejszych czasach kiedy są dostępne różne filtry przelewowe?
Dawno temu filtr robiono z sita, na to flanela, potem warstwa białego
piasku, następnie dobrze wyprażony i przesiany węgiel drzewny a na
koniec warstwa pakuł.
Cedzony alkohol oczywiście był oziębiony/zmrożony.
> A najlepiej wlać do beczki dębowej i czekać 5 - 10 lat. ;-)
Po filtrowaniu jak najbardziej jest to wskazane.
> Na przyszły raz nie spiesz się też z destylacją przefermentowanych
> kompotów. Najlepiej zrobić to zgodnie z wymogami stosowanymi do
> produkcji wina, wyklarować i poczekać kilka miesięcy.
Czasami nawet lepiej jest je poddać powtórnej fermentacji.
--
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-05-12 19:19:07
Temat: Re: Jak zabić zapach bimbruIn article <g0a1u6$j0b$1@atlantis.news.neostrada.pl>,
JerzyN <0...@m...pl> wrote:
> Władysław Łoś pisze:
> > In article <g0676d$ln2$1@news.wp.pl>, "R@blinka" <r...@w...pl>
> > wrote:
> >
> >> z...@g...com pisze:
> >>> Robie ci ja sobie bimberek z zepsustych kompotów. Niestety, pachną
> >>> bimbrem. Da się ten zapaszek i posmak czymś zlikwidować?
> >> Podobno dobre rezultaty dają kolejne destylacje...
> >
> > Bardzo dobre. Zalecam też filtrowanie przez węgiel drzewny.
>
> W dzisiejszych czasach kiedy są dostępne różne filtry przelewowe?
A czym niby są one wypełniane?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |