« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-01 12:55:56
Temat: Jak zemlec orzechy wloskie?Problem moze smieszny, ale jak sie nie ma maszynki do mielenia to zaczyna
sie klopot. A tu wygrzebalam przepis na ciacho orzechowe, potrzebuje
szklanke zmielonych orzechow, mam worek orzechow nieluskanych...
Moze macie jakies inne sposoby?
Do dyspozycji: sokowirowka, blender (reczny, nie taki z pojemnikiem), mikser
z koncowkami do ubijania i mieszania ciasta, tarka... inne sprzety raczej
nie sluza do drobienia. Myslalam o tym blenderze oraz tarce, ale nie wiem co
z tego wyjdzie...
Jakis pomysl?
Pozdrawiam
Magda - Slonko (Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-01 13:02:01
Temat: Re: Jak zemlec orzechy wloskie?
Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:anc665$p3n$1@news.onet.pl...
> Problem moze smieszny, ale jak sie nie ma maszynki do mielenia to zaczyna
> sie klopot. A tu wygrzebalam przepis na ciacho orzechowe, potrzebuje
> szklanke zmielonych orzechow, mam worek orzechow nieluskanych...
> Moze macie jakies inne sposoby?
> Do dyspozycji: sokowirowka, blender (reczny, nie taki z pojemnikiem),
mikser
> z koncowkami do ubijania i mieszania ciasta, tarka... inne sprzety raczej
> nie sluza do drobienia. Myslalam o tym blenderze oraz tarce, ale nie wiem
co
> z tego wyjdzie...
> Jakis pomysl?
A masz tarkę taką przystawkę do elektrycznej maszynki do mięsa? Taką do
tarcia marchewki - znaczy do tarcia na drobno. Powinno się udać. Ja jednak
nie uzywam elektrycznej maszynki, bo się boję, że może się uszkodzić jeśli
jakaś skorupa wpadnie.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 13:06:59
Temat: Re: Jak zemlec orzechy wloskie?> A masz tarkę taką przystawkę do elektrycznej maszynki do mięsa? Taką do
> tarcia marchewki - znaczy do tarcia na drobno. Powinno się udać. Ja jednak
> nie uzywam elektrycznej maszynki, bo się boję, że może się uszkodzić jeśli
> jakaś skorupa wpadnie.
> --
> Joanna
Niestety, nie posiadam ani zwyklej maszynki do miesa ani tym bardziej
elektrycznej.
Chyba z dzisiejszego ciasta beda nici :(
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 13:16:54
Temat: Re: Jak zemlec orzechy wloskie?
Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:anc6qs$r67$1@news.onet.pl...
> Niestety, nie posiadam ani zwyklej maszynki do miesa ani tym bardziej
> elektrycznej.
> Chyba z dzisiejszego ciasta beda nici :(
To spróbuj sokowirówką, ale nie gwarantuję. Znaczy orzechy są suche, więc
żaden sok się z nich nie wyciśnie, a będą utarte. Moja sokowirówka trze
właśnie na takie wiórki - znaczy trze marchewkę, czy buraka, więc może z
orzechami się uda. Kiedyś dawno temu robiłam placki kartoflane sokowirówką,
bo mi się trzeć nie chciało - wrzucałam do sokowirówki, a potem łączyłam sok
z suchymi wiórami... Z orzechami powinno być lepiej, bo soku nie będzie.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 13:32:49
Temat: Re: Jak zemlec orzechy wloskie?Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisała:
> Niestety, nie posiadam ani zwyklej maszynki do miesa ani tym bardziej
> elektrycznej.
> Chyba z dzisiejszego ciasta beda nici :(
Pozostaje Ci jedynie drobno pokroic orzechy nozem, tak drobno
jak tylko potrafisz.
Na pewno beda grubsze kawalki orzechow (to nieuniknione),
ale i tak mozna ich uzyc do ciasta. Przeciez sa dobre w ciescie
po upieczeniu nawet w wiekszych kawalkach :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 13:33:59
Temat: Re: Jak zemlec orzechy wloskie?
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:anc85l$6ha$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisała:
> > Niestety, nie posiadam ani zwyklej maszynki do miesa ani tym bardziej
> > elektrycznej.
> > Chyba z dzisiejszego ciasta beda nici :(
>
> Pozostaje Ci jedynie drobno pokroic orzechy nozem, tak drobno
> jak tylko potrafisz.
> Na pewno beda grubsze kawalki orzechow (to nieuniknione),
> ale i tak mozna ich uzyc do ciasta. Przeciez sa dobre w ciescie
> po upieczeniu nawet w wiekszych kawalkach :)
To zależy co to za ciasto... Jeśli orzechy mają spełnić jakby rolę maki (np.
jak w moim torcie orzechowym
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tort_orzech
owy.htm) to nie mogą być
w grubych kawałkach.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 13:44:03
Temat: Re: Jak zemlec orzechy wloskie?> To zależy co to za ciasto... Jeśli orzechy mają spełnić jakby rolę maki
(np.
> jak w moim torcie orzechowym
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tort_orzech
owy.htm) to nie mogą
być
> w grubych kawałkach.
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
No wlasnie one sa w zastepstwie maki, a przepis ze strony mniammniama :).
Wlasnie wyczytalam w archiwum o jakims urzadzeniu, co sluzy do mielenia:
beben zrobiony z tarki i korbka. Wyrusze dzis na poszukiwania takiego
cuda... Podobno jest tanie...
Magda - szukajaca ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 15:21:42
Temat: Re: Jak zemlec orzechy wloskie?
Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:anc90m$48e$1@news.onet.pl...
A nie masz, slonko, jakiejs zyczliwej sasiadki?
DanaB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 15:31:36
Temat: Re: Jak zemlec orzechy wloskie?
Użytkownik "slonko" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:anc665$p3n$1@news.onet.pl...
> Problem moze smieszny, ale jak sie nie ma maszynki do mielenia to zaczyna
> sie klopot. A tu wygrzebalam przepis na ciacho orzechowe, potrzebuje
> szklanke zmielonych orzechow, mam worek orzechow nieluskanych...
> Moze macie jakies inne sposoby?
> Do dyspozycji: sokowirowka, blender (reczny, nie taki z pojemnikiem),
mikser
> z koncowkami do ubijania i mieszania ciasta, tarka... inne sprzety raczej
> nie sluza do drobienia. Myslalam o tym blenderze oraz tarce, ale nie wiem
co
> z tego wyjdzie...
> Jakis pomysl?
A moze zamiast mielic mozna te orzechy utluc np. mlotkiem? Mowie serio :)
Zawinac je w jakas szmatke i postukac w nie. Ewentualnie wykorzystac
mozdzierz. Albo mlynek do kawy.
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-01 15:33:08
Temat: Re: Jak zemlec orzechy wloskie?
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:anc85l$6ha$1@news.tpi.pl...
> Pozostaje Ci jedynie drobno pokroic orzechy nozem, tak drobno
> jak tylko potrafisz.
e tam, do worka foliowego je i łupu cupu tłuczkiem do miesa albo lepiej
palka, cos tam z tego wyjdzie, ja tak robiłam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |