Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobic bigos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobic bigos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 99


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2007-10-10 20:53:42

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <fejcq3$qb3$2@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
wrote:

> Wladyslaw Los pisze:
>
> >>> 2. Bigos to drugie danie, nie zupa.
> >> [...]
> >>
> >> No a jak nie ma zupy?
> >> ;-)
> >> pozdr. Jerzy
> >
> > No właśnie.
> >
> > Oczywiście bigos nie jest "drugim daniem". To albo danie samodzielne,
> > albo dodatek do dania głównego.
>
> Imho DJD pisał to myśląc o konsystencji, a nie kolejności.

To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej? I czy
bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?

Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2007-10-10 21:00:27

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:

> To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej? I czy
> bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?

To może wyłuszcz wszem i wobec czym jest drugie danie wg książek i co
źle robimy oferując je rodzinie. Bez żadnej złośliwości, ciekawa jestem.
BTW ja lubię mielone+bigos jako dodatek, tak robiła babcia i było smacznie.

--

Paulinka

Najlepiej podstawiają nogi karły, to ich strefa.

S.J.Lec

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2007-10-10 21:12:23

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:

> To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji?

Przedni pomysł.

A jakiej? I czy
> bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?

Są jednak pewne stałe sprawy na tym świecie.
I nie mówię teraz o konsystencji drugich dań.

Ad rem.
Znasz płynne drugie dania?
Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak i to jest be, może tez być gęsty,
prawie jak farsz kapuściany z pierogów. Prawie.
I taki gęsty bigos to dobry bigos.
O to właśnie chodziło (imho) DJD, kiedy użył tej metafory.
Bo "zupę" i "drugie" w kanonie bigosowym należało potraktować metaforycznie.

A teraz czekam na opinie eksperta dotyczącą interpretacji tego podwątku,
a więc DJD.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2007-10-11 04:45:18

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <fejejj$lcc$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> wrote:

> Wladyslaw Los pisze:
>
> > To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej? I czy
> > bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?
>
> To może wyłuszcz wszem i wobec czym jest drugie danie wg książek

Jakich książek?

>i co
> źle robimy oferując je rodzinie.

My czyli kto? Ja nie wiem co Ty źle robisz.

Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2007-10-11 04:49:26

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <fejf75$d0f$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
wrote:


> Znasz płynne drugie dania?

Nie, ale czy twierdziłem, że takie istnieją?

> Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak

Nie mógłby być.

> i to jest be, może tez być gęsty,
> prawie jak farsz kapuściany z pierogów. Prawie.
> I taki gęsty bigos to dobry bigos.

Aha, to nowy kanon?
> O to właśnie chodziło (imho) DJD, kiedy użył tej metafory.

Metafory... Rozumiem, że uprawiał poezję? NTG


Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2007-10-11 05:04:28

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:

>> Znasz płynne drugie dania?
>
> Nie, ale czy twierdziłem, że takie istnieją?

Sugerowałeś w niewinnym pytanku, że ktoś tak twierdzi:
"To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej?"

>> Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak
>
> Nie mógłby być.

A jednak w barach bywały. I jeszcze taki bywa np. w Janowie Podlaskim i
w Siemiatyczach.
Zatem mógłby być, choć bigosem byłby (był, jest) tylko z nazwy w tzw. menu.

>> I taki gęsty bigos to dobry bigos.
>
> Aha, to nowy kanon?

Stary, jak bigos.

>> O to właśnie chodziło (imho) DJD, kiedy użył tej metafory.
>
> Metafory... Rozumiem, że uprawiał poezję? NTG

A tu już całkiem sie zapętlasz, metaforyczna bywa nie tylko poezja.
Ale masz rację, że to NTG.
--
pozdrawiam, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2007-10-11 05:45:44

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <fekas6$rdp$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
wrote:

> Wladyslaw Los pisze:
>
> >> Znasz płynne drugie dania?
> >
> > Nie, ale czy twierdziłem, że takie istnieją?
>
> Sugerowałeś w niewinnym pytanku, że ktoś tak twierdzi:
> "To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej?"

Gdzie tu widzisz jakąś sugestię?
>
> >> Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak
> >
> > Nie mógłby być.
>
> A jednak w barach bywały. I jeszcze taki bywa np. w Janowie Podlaskim i
> w Siemiatyczach.

A próbowałaś kapuśniaku w tych barach?


> Zatem mógłby być, choć bigosem byłby (był, jest) tylko z nazwy w tzw. menu.
>
> >> I taki gęsty bigos to dobry bigos.
> >
> > Aha, to nowy kanon?
>
> Stary,

Tak, możesz wskazać autorytatywne żródło?

> jak bigos.

A jak stary jest bigos?

Władysław

--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2007-10-11 07:17:28

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-CCF711.07454411102007@news.gazeta.pl...
> In article <fekas6$rdp$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
> wrote:
>
> > Wladyslaw Los pisze:
> >
>
> > Stary,
>
> Tak, możesz wskazać autorytatywne żródło?
>
> > jak bigos.
>
> A jak stary jest bigos?

Coś Cię dziś ugryzło? Napisz jaki powinien być bigos, nigdy nie robiłem i w
tym roku mam zamiar zrobić, więc chętnie się do Twoich rad zastosuję (mówię
to jak najbardziej poważnie), ale mógłbyś sobie darować te w sumie nie
wiadomo czemu służące pytania i zgryżliwości.
Jak otworzyłem wątek i zobaczyłem tyle postów z Twoim udziałem to się
ucieszyłem że coś tam wyczytam, a tu taka gównażeria, że tak powiem.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2007-10-11 08:50:17

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-ED1186.16593810102007@news.gazeta.pl...
> In article <fei61t$5hm$1@news.onet.pl>,
> "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote:
>
>
>
>> 1. Bigos to mięso z kapustą. Nie na odwrót. Bigos to nie las, nie masz
>> polowac w nim na kawałek mięsa.
>>
>> 2. Bigos to drugie danie, nie zupa.
>>
>> 3. Bigos gotuje się kilka dni, z przerwami. Kolor ciemny, nie jasny. I
>> ciemny od powolnego duszenia, nie dodaje się pomidorów, maki itepe.
>>
>> 4. Kapusta kiszona to mus, możesz zrobić z mieszanki świeżej i kiszonej.
>
> A skąd wziąłeś takie bigosowe kanony?

Z życia i doświadczenia. Mojej Mamy i mojego. I być może innych osób też.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2007-10-11 08:51:02

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-9D7468.22502810102007@news.gazeta.pl...
> In article <fejcic$qb3$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
> wrote:
>
>> Wladyslaw Los pisze:
>>
>> > literatury i innych przekazów
>> >
>> > Jakich? Jakich?
>>
>> Ustnych! Ustnych!
>
> Ustna literatura?

Istnieje!

Choć chyba nie w tym przypadku.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 ... 10


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mrożenie
Co zrobić z pączkami
Lincer? z konfiturą śliwkową??
cos smacznego
proste ciasto

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »