| « poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2007-10-10 20:53:42
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <fejcq3$qb3$2@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
>
> >>> 2. Bigos to drugie danie, nie zupa.
> >> [...]
> >>
> >> No a jak nie ma zupy?
> >> ;-)
> >> pozdr. Jerzy
> >
> > No właśnie.
> >
> > Oczywiście bigos nie jest "drugim daniem". To albo danie samodzielne,
> > albo dodatek do dania głównego.
>
> Imho DJD pisał to myśląc o konsystencji, a nie kolejności.
To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej? I czy
bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2007-10-10 21:00:27
Temat: Re: Jak zrobic bigosWladyslaw Los pisze:
> To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej? I czy
> bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?
To może wyłuszcz wszem i wobec czym jest drugie danie wg książek i co
źle robimy oferując je rodzinie. Bez żadnej złośliwości, ciekawa jestem.
BTW ja lubię mielone+bigos jako dodatek, tak robiła babcia i było smacznie.
--
Paulinka
Najlepiej podstawiają nogi karły, to ich strefa.
S.J.Lec
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2007-10-10 21:12:23
Temat: Re: Jak zrobic bigosWladyslaw Los pisze:
> To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji?
Przedni pomysł.
A jakiej? I czy
> bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?
Są jednak pewne stałe sprawy na tym świecie.
I nie mówię teraz o konsystencji drugich dań.
Ad rem.
Znasz płynne drugie dania?
Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak i to jest be, może tez być gęsty,
prawie jak farsz kapuściany z pierogów. Prawie.
I taki gęsty bigos to dobry bigos.
O to właśnie chodziło (imho) DJD, kiedy użył tej metafory.
Bo "zupę" i "drugie" w kanonie bigosowym należało potraktować metaforycznie.
A teraz czekam na opinie eksperta dotyczącą interpretacji tego podwątku,
a więc DJD.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2007-10-11 04:45:18
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <fejejj$lcc$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
>
> > To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej? I czy
> > bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?
>
> To może wyłuszcz wszem i wobec czym jest drugie danie wg książek
Jakich książek?
>i co
> źle robimy oferując je rodzinie.
My czyli kto? Ja nie wiem co Ty źle robisz.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2007-10-11 04:49:26
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <fejf75$d0f$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
wrote:
> Znasz płynne drugie dania?
Nie, ale czy twierdziłem, że takie istnieją?
> Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak
Nie mógłby być.
> i to jest be, może tez być gęsty,
> prawie jak farsz kapuściany z pierogów. Prawie.
> I taki gęsty bigos to dobry bigos.
Aha, to nowy kanon?
> O to właśnie chodziło (imho) DJD, kiedy użył tej metafory.
Metafory... Rozumiem, że uprawiał poezję? NTG
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2007-10-11 05:04:28
Temat: Re: Jak zrobic bigosWladyslaw Los pisze:
>> Znasz płynne drugie dania?
>
> Nie, ale czy twierdziłem, że takie istnieją?
Sugerowałeś w niewinnym pytanku, że ktoś tak twierdzi:
"To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej?"
>> Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak
>
> Nie mógłby być.
A jednak w barach bywały. I jeszcze taki bywa np. w Janowie Podlaskim i
w Siemiatyczach.
Zatem mógłby być, choć bigosem byłby (był, jest) tylko z nazwy w tzw. menu.
>> I taki gęsty bigos to dobry bigos.
>
> Aha, to nowy kanon?
Stary, jak bigos.
>> O to właśnie chodziło (imho) DJD, kiedy użył tej metafory.
>
> Metafory... Rozumiem, że uprawiał poezję? NTG
A tu już całkiem sie zapętlasz, metaforyczna bywa nie tylko poezja.
Ale masz rację, że to NTG.
--
pozdrawiam, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2007-10-11 05:45:44
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <fekas6$rdp$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
>
> >> Znasz płynne drugie dania?
> >
> > Nie, ale czy twierdziłem, że takie istnieją?
>
> Sugerowałeś w niewinnym pytanku, że ktoś tak twierdzi:
> "To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji? A jakiej?"
Gdzie tu widzisz jakąś sugestię?
>
> >> Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak
> >
> > Nie mógłby być.
>
> A jednak w barach bywały. I jeszcze taki bywa np. w Janowie Podlaskim i
> w Siemiatyczach.
A próbowałaś kapuśniaku w tych barach?
> Zatem mógłby być, choć bigosem byłby (był, jest) tylko z nazwy w tzw. menu.
>
> >> I taki gęsty bigos to dobry bigos.
> >
> > Aha, to nowy kanon?
>
> Stary,
Tak, możesz wskazać autorytatywne żródło?
> jak bigos.
A jak stary jest bigos?
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2007-10-11 07:17:28
Temat: Re: Jak zrobic bigosUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-CCF711.07454411102007@news.gazeta.pl...
> In article <fekas6$rdp$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
> wrote:
>
> > Wladyslaw Los pisze:
> >
>
> > Stary,
>
> Tak, możesz wskazać autorytatywne żródło?
>
> > jak bigos.
>
> A jak stary jest bigos?
Coś Cię dziś ugryzło? Napisz jaki powinien być bigos, nigdy nie robiłem i w
tym roku mam zamiar zrobić, więc chętnie się do Twoich rad zastosuję (mówię
to jak najbardziej poważnie), ale mógłbyś sobie darować te w sumie nie
wiadomo czemu służące pytania i zgryżliwości.
Jak otworzyłem wątek i zobaczyłem tyle postów z Twoim udziałem to się
ucieszyłem że coś tam wyczytam, a tu taka gównażeria, że tak powiem.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2007-10-11 08:50:17
Temat: Re: Jak zrobic bigosUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-ED1186.16593810102007@news.gazeta.pl...
> In article <fei61t$5hm$1@news.onet.pl>,
> "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote:
>
>
>
>> 1. Bigos to mięso z kapustą. Nie na odwrót. Bigos to nie las, nie masz
>> polowac w nim na kawałek mięsa.
>>
>> 2. Bigos to drugie danie, nie zupa.
>>
>> 3. Bigos gotuje się kilka dni, z przerwami. Kolor ciemny, nie jasny. I
>> ciemny od powolnego duszenia, nie dodaje się pomidorów, maki itepe.
>>
>> 4. Kapusta kiszona to mus, możesz zrobić z mieszanki świeżej i kiszonej.
>
> A skąd wziąłeś takie bigosowe kanony?
Z życia i doświadczenia. Mojej Mamy i mojego. I być może innych osób też.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2007-10-11 08:51:02
Temat: Re: Jak zrobic bigosUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-9D7468.22502810102007@news.gazeta.pl...
> In article <fejcic$qb3$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
> wrote:
>
>> Wladyslaw Los pisze:
>>
>> > literatury i innych przekazów
>> >
>> > Jakich? Jakich?
>>
>> Ustnych! Ustnych!
>
> Ustna literatura?
Istnieje!
Choć chyba nie w tym przypadku.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |