Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobic bigos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobic bigos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 99


« poprzedni wątek następny wątek »

61. Data: 2007-10-11 08:51:56

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fejb9r$5um$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dominik Jan Domin pisze:
> [...]
>> 2. Bigos to drugie danie, nie zupa.
> [...]
>
> No a jak nie ma zupy?

To wsuwasz bigos na pierwsze i z dokładką na drugie. Jak Ci pozwolą
współbiesiadnicy (czytaj: wystarczy), to i na trzecie :)

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


62. Data: 2007-10-11 08:53:07

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-F8DA5F.22263110102007@news.gazeta.pl...
> In article <fejb9r$5um$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>
>> Dominik Jan Domin pisze:
>> [...]
>> > 2. Bigos to drugie danie, nie zupa.
>> [...]
>>
>> No a jak nie ma zupy?
>> ;-)
>> pozdr. Jerzy
>
> No właśnie.
>
> Oczywiście bigos nie jest "drugim daniem". To albo danie samodzielne,
> albo dodatek do dania głównego.

W tym znaczeniu chodziło mi, ze nie jest to zupa. Np. nie jest to coś
takiego, jak podają w barach, gdzie połowa zawartości to woda, a druga
połowa to kapusta. Mięsa kucharka nie upolowała :(

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


63. Data: 2007-10-11 08:55:07

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fejf75$d0f$1@inews.gazeta.pl...
> Wladyslaw Los pisze:
>
>> To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji?
>
> Przedni pomysł.
>
> A jakiej? I czy
>> bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?
>
> Są jednak pewne stałe sprawy na tym świecie.
> I nie mówię teraz o konsystencji drugich dań.
>
> Ad rem.
> Znasz płynne drugie dania?
> Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak i to jest be, może tez być gęsty,
> prawie jak farsz kapuściany z pierogów. Prawie.
> I taki gęsty bigos to dobry bigos.
> O to właśnie chodziło (imho) DJD, kiedy użył tej metafory.
> Bo "zupę" i "drugie" w kanonie bigosowym należało potraktować
> metaforycznie.
>
> A teraz czekam na opinie eksperta dotyczącą interpretacji tego podwątku, a
> więc DJD.

Tak jest. Całkowicie myslałem o konsystencji. Aby bigos nie był zupą.

osobiście, jesli chodzi o kolejność, to moge bigos podawać na pierwsze,
drugie i trzecie. :)

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


64. Data: 2007-10-11 08:58:30

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-CCF711.07454411102007@news.gazeta.pl...

> A jak stary jest bigos?

Za A. Mickiewicza był już znany. Możesz sam sprawdzić.

Żródła go podają od Stanisława Augusta, ale to informacja przeczytana (nie
znam tych źródeł) i nie pamiętam gdzie :(

Z kolei Compendium Ferculorum OIMPNM, bigosu nie podaje. Jest tam za to
Mickiewiczowska ryba niekrajana, sekret kulinarny, środek gotowany, ogon
pieczony, a łeb w potrawce.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


65. Data: 2007-10-11 09:02:31

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Stalker <t...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dominik Jan Domin napisał(a):

> W tym znaczeniu chodziło mi, ze nie jest to zupa. Np. nie jest to coś
> takiego, jak podają w barach, gdzie połowa zawartości to woda, a druga
> połowa to kapusta. Mięsa kucharka nie upolowała :(
>
> DJD

Chyba, że samo wpadło :-)

Stalker

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


66. Data: 2007-10-11 09:47:27

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Stalker" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
news:fekot1$ple$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dominik Jan Domin napisał(a):
>
>> W tym znaczeniu chodziło mi, ze nie jest to zupa. Np. nie jest to coś
>> takiego, jak podają w barach, gdzie połowa zawartości to woda, a druga
>> połowa to kapusta. Mięsa kucharka nie upolowała :(
>>
>> DJD
>
> Chyba, że samo wpadło :-)

Myślisz o samobieznych kawałkach mięsa z gatunku Periplaneta americana?

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


67. Data: 2007-10-11 17:51:26

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** BBjk <b...@q...pl> wrote:

> Ad rem. Znasz płynne drugie dania?

BTW skąd to się wzięło? To drugie danie? W sensie z kanonu zupa +drugie? Nie
chodzi bardziej o główne danie?

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


68. Data: 2007-10-11 18:22:26

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 11 Oct 2007 10:55:07 +0200, "Dominik Jan Domin"
<d...@g...com> wrote:

>Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
>news:fejf75$d0f$1@inews.gazeta.pl...
>> Wladyslaw Los pisze:
>>
>>> To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji?
>>
>> Przedni pomysł.
>>
>> A jakiej? I czy
>>> bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?
>>
>> Są jednak pewne stałe sprawy na tym świecie.
>> I nie mówię teraz o konsystencji drugich dań.
>>
>> Ad rem.
>> Znasz płynne drugie dania?
>> Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak i to jest be, może tez być gęsty,
>> prawie jak farsz kapuściany z pierogów. Prawie.
>> I taki gęsty bigos to dobry bigos.
>> O to właśnie chodziło (imho) DJD, kiedy użył tej metafory.
>> Bo "zupę" i "drugie" w kanonie bigosowym należało potraktować
>> metaforycznie.
>>
>> A teraz czekam na opinie eksperta dotyczącą interpretacji tego podwątku, a
>> więc DJD.
>
>Tak jest. Całkowicie myslałem o konsystencji. Aby bigos nie był zupą.
>
>osobiście, jesli chodzi o kolejność, to moge bigos podawać na pierwsze,
>drugie i trzecie. :)
>
>DJD


No to u mnei bigos jest i zupa i drugim i tym trzecim :PPPP
lubie gotowac bigos zupowaty i jak juz jest dobrze przegrzyzion i
gotowany pare dni to ja lubie spijac plynna czesc bigosu, niby
sobie nagladam, nakladam, ale zawsze do jakiejs miski i niezla
chochelka ;))....na trzecie wyjadam po kryjomu grzyby

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


69. Data: 2007-10-11 18:35:29

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson pisze:
> On Thu, 11 Oct 2007 10:55:07 +0200, "Dominik Jan Domin"
> <d...@g...com> wrote:
>
>> Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
>> news:fejf75$d0f$1@inews.gazeta.pl...
>>> Wladyslaw Los pisze:
>>>
>>>> To drugie dania wyróżniamy na podstawie konsystencji?
>>> Przedni pomysł.
>>>
>>> A jakiej? I czy
>>>> bigos ma mieć konsystencję befsztyka raczej, czy może pierogów?
>>> Są jednak pewne stałe sprawy na tym świecie.
>>> I nie mówię teraz o konsystencji drugich dań.
>>>
>>> Ad rem.
>>> Znasz płynne drugie dania?
>>> Bigos mógłby być płynny jak kapuśniak i to jest be, może tez być gęsty,
>>> prawie jak farsz kapuściany z pierogów. Prawie.
>>> I taki gęsty bigos to dobry bigos.
>>> O to właśnie chodziło (imho) DJD, kiedy użył tej metafory.
>>> Bo "zupę" i "drugie" w kanonie bigosowym należało potraktować
>>> metaforycznie.
>>>
>>> A teraz czekam na opinie eksperta dotyczącą interpretacji tego podwątku, a
>>> więc DJD.
>> Tak jest. Całkowicie myslałem o konsystencji. Aby bigos nie był zupą.
>>
>> osobiście, jesli chodzi o kolejność, to moge bigos podawać na pierwsze,
>> drugie i trzecie. :)
>>
>> DJD
>
>
> No to u mnei bigos jest i zupa i drugim i tym trzecim :PPPP
> lubie gotowac bigos zupowaty i jak juz jest dobrze przegrzyzion i
> gotowany pare dni to ja lubie spijac plynna czesc bigosu, niby
> sobie nagladam, nakladam, ale zawsze do jakiejs miski i niezla
> chochelka ;))....na trzecie wyjadam po kryjomu grzyby
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana
>

A ja robię bigos trochę jak powidła: z samej kiszonej kapusty, gotowany
3 dni, aż zbrązowieje i uzyska odp. szklistość, w trakcie oczywiście
dodaję wszystkie przyprawy, grzyby i mięsiwa... nie mówiąc o powidłach
śliwkowych i miodzie!

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


70. Data: 2007-10-11 22:41:19

Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Bluzgacz" <p...@w...org> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:felqrd$q2r$5@nemesis.news.tpi.pl...

> A ja robię bigos trochę jak powidła: z samej kiszonej kapusty, gotowany 3
> dni, aż zbrązowieje i uzyska odp. szklistość, w trakcie oczywiście dodaję
> wszystkie przyprawy, grzyby i mięsiwa... nie mówiąc o powidłach śliwkowych
> i miodzie!

Jak ty mozesz cokolwiek zrobic, jak siedzisz 24h na grupach i wciskasz F5 co
10 sekund, zeby sprawdzic czy ktos ci odpisal.
A ze odpisuje niewielu, to sama napierdalasz setki nic nie wartych postow w
wiekszosci o sobie.
--

Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 6 . [ 7 ] . 8 ... 10


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mrożenie
Co zrobić z pączkami
Lincer? z konfiturą śliwkową??
cos smacznego
proste ciasto

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »