« poprzedni wątek | następny wątek » |
71. Data: 2007-10-12 05:04:05
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <feko3v$pmq$1@news.onet.pl>,
"Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-ED1186.16593810102007@news.gazeta.pl...
> > In article <fei61t$5hm$1@news.onet.pl>,
> > "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote:
> >
> >
> >
> >> 1. Bigos to mięso z kapustą. Nie na odwrót. Bigos to nie las, nie masz
> >> polowac w nim na kawałek mięsa.
> >>
> >> 2. Bigos to drugie danie, nie zupa.
> >>
> >> 3. Bigos gotuje się kilka dni, z przerwami. Kolor ciemny, nie jasny. I
> >> ciemny od powolnego duszenia, nie dodaje się pomidorów, maki itepe.
> >>
> >> 4. Kapusta kiszona to mus, możesz zrobić z mieszanki świeżej i kiszonej.
> >
> > A skąd wziąłeś takie bigosowe kanony?
>
> Z życia i doświadczenia. Mojej Mamy i mojego. I być może innych osób też.
Wybacz`, że nie uznam Ciebie i Twojej Mamy za autorytet.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
72. Data: 2007-10-12 06:02:02
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <fekiv6$4gq$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-CCF711.07454411102007@news.gazeta.pl...
> > In article <fekas6$rdp$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
> > wrote:
> >
> > > Wladyslaw Los pisze:
> > >
> >
> > > Stary,
> >
> > Tak, możesz wskazać autorytatywne żródło?
> >
> > > jak bigos.
> >
> > A jak stary jest bigos?
>
> Coś Cię dziś ugryzło? Napisz jaki powinien być bigos, nigdy nie robiłem i w
> tym roku mam zamiar zrobić,
Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
go do swojego gustu.
Jeżeli robi się bigos z kapusty i to kwaśnej, to radzę wybrać kapustę
dobrze ukwaszoną (nie wszędzie można taką dostać). Kapustę należy
odcisnąć, przepłukać wodą i znowu odcisnąć. Bigos nie powinien być zbyt
kwaśny. Jeżeli ktoś lubi kwaśniejszy, to można dodać do niego potem soku
z kapusty. Dawniej mieszałem kapustę kwaśną ze świeżą, ale teraz już tak
nie robię.
Co do innych jarzyn oraz owoców -- tutaj jest duże pole do popisu --
jabłka, śliwki suszone, marchew, pomidory, cebula etc.
Ja daję tylko przesmażonej cebuli, ale nie wiem, czy to konieczne.
Kapusta lubi tłuszcz, więc wstępnie obsmażam wszystkie tłuste kawałki
boczku, tłustego mięsa i wędlin, często dodaję smalcu. W tym też smażę
tę cebulę.
Zawsze daję też do bigosu suszone grzyby.
Bigos jest dobry gdy daje się do niego rozmaite mięsa. Kark wołowy
ewentualnie wieprzowy -- jak na gulasz. Ja zawsze staram się dać jakieś
kawałki dziczyzny. Boczek świeży lub wędzony, kiełbasa. Słoniny nie
daję, ale występuje ona w dawnych przepisach. Mięsa powinny być wstępnie
opieczone lub obsmażone. Jak najbardziej prawidłowe jest dawanie do
bigosu np. resztek pieczeni.
Niektóre przepisy radzą by pewne mięsa dawać już pod koniec gotowania --
np. zająca. Podobnie kiełbasę jest podobno dobrze wkroić pod koniec --
nie próbowałem.
Przyprawy -- daję kminek, ale ja zawsze daję kminek do kapusty, także ze
względów dietetycznych. Liść bobkowy, pieprz, ziele angielskie -- to
klasyczne dodatki.
Wino -- ja wina raczej nie daję, ale w dawnych przepisach można spotkać
dodatek słodkich ciężkich win typu malaga. Obecnie mowa jest zwykle o
winie czerwonym wytrawnym. Kiepski pomysł IMHO.
Mąka lub zasmażka -- występują w dawnych przepisach. Nie próbowałem.
Gotowy bigos powinien by dość gęsty -- ale jak, to już kwestia
upodobania. Bigosu nie sposób robić mało. Dawniej robiło się go w
kociołkach, niemógł być zbyt gęsty, bo bu się spalił. Bigos jedzono
łyżką -- to też określa jego konsystencję. Oprócz kapusty i mięs w
bigosie istotny jest smaczny płynny wywar.
Proporcje kapusty i dodatków -- weź jakąkolwiek dobrą książkę kucharską.
Np. w "Kuchni litewskiej" Wincenty Zawadzkiej (XIX w.) na kg. kapusty
przypada 3/4 kilo mięsa. Zresztą jak kto lubi. Ale bigos w każdym razie
to nie są wysmażone kawałki mięsa oblepione smętnymi wiórkami z kapusty.
> więc chętnie się do Twoich rad zastosuję (mówię
> to jak najbardziej poważnie), ale mógłbyś sobie darować te w sumie nie
> wiadomo czemu służące pytania i zgryżliwości.
Ależ to przecież nie do Ciebie skierowane. ;-)
> Jak otworzyłem wątek i zobaczyłem tyle postów z Twoim udziałem to się
> ucieszyłem że coś tam wyczytam, a tu taka gównażeria, że tak powiem.
Daruj sobie może wulgaryzmy.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
73. Data: 2007-10-12 06:02:45
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <fekojc$raa$1@news.onet.pl>,
"Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-CCF711.07454411102007@news.gazeta.pl...
>
> > A jak stary jest bigos?
>
> Za A. Mickiewicza był już znany.
Już?
> Możesz sam sprawdzić.
Znam to na pamięć. A przeczytałeś jak wygląda ten bigos z Pana Tadeusza?
> Żródła go podają od Stanisława Augusta, ale to informacja przeczytana (nie
> znam tych źródeł) i nie pamiętam gdzie :(
Szukaj dalej.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
74. Data: 2007-10-12 06:29:19
Temat: Re: Jak zrobic bigosBluzgacz pisze:
>
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:felqrd$q2r$5@nemesis.news.tpi.pl...
>
>> A ja robię bigos trochę jak powidła: z samej kiszonej kapusty,
>> gotowany 3 dni, aż zbrązowieje i uzyska odp. szklistość, w trakcie
>> oczywiście dodaję wszystkie przyprawy, grzyby i mięsiwa... nie mówiąc
Wprawdzie się bardzo spieszę, ale ci odpowiem wyjątkowo, bo tym razem
KF akurat przepuścił Twój post; dlaczego? - nie wiem.
> Jak ty mozesz cokolwiek zrobic, jak siedzisz 24h na grupach i wciskasz
> F5 co 10 sekund, zeby sprawdzic czy ktos ci odpisal.
Ano, widzisz, nie wiedziałam o tym F5, ale zastosuję - fajne
udogodnienie :-)
Co do mojej mobilności - wiesz, nie mam daleko od garnków o laptopa -
raptem ze 2 metry...
> A ze odpisuje niewielu,
Zawsze mogę liczyć na ciebie - już w KF się uzbierało. Jak nikt nie
odpisze, to wyciągnę ciebie i już.
> to sama napierdalasz setki nic nie wartych
> postow w wiekszosci o sobie.
Sztuka kochania, sztuka kochania - siebie, oczywiście. Ty tego nie masz,
jak widzę, to i bluzgasz, gdzie popadnie. Milutki jesteś, czekam na
dalsze odcinki, pa.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
75. Data: 2007-10-12 06:59:45
Temat: Re: Jak zrobic bigos
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał
> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
> go do swojego gustu.
Ja się tak zastanawiam nad jedną rzeczą. Niedawno w wątku nt. Leczo
upierałeś się, drogi Władku, że jest jedyny słuszny przepis na ono. Dzisiaj
piszesz, że na bigos jest wiele przepisów. Czy aby na pewno?
pzdry,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
76. Data: 2007-10-12 07:44:19
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <fen5dt$ktu$1@news.interia.pl>, "wolim" <w...@i...pl>
wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał
>
> > Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
> > go do swojego gustu.
>
> Ja się tak zastanawiam nad jedną rzeczą. Niedawno w wątku nt. Leczo
> upierałeś się, drogi Władku, że jest jedyny słuszny przepis na ono. Dzisiaj
> piszesz, że na bigos jest wiele przepisów. Czy aby na pewno?
Na pewno.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
77. Data: 2007-10-12 07:50:15
Temat: Re: Jak zrobic bigoswolim wrote:
>>Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
>>go do swojego gustu.
>
> Ja się tak zastanawiam nad jedną rzeczą. Niedawno w wątku nt. Leczo
> upierałeś się, drogi Władku, że jest jedyny słuszny przepis na ono. Dzisiaj
> piszesz, że na bigos jest wiele przepisów. Czy aby na pewno?
>
Lecza też mogą być różne, ale na bazie papryki, tak jak bigos - na bazie
kapusty. Z niewiadomych przyczyn przyjęło sie u nas nazywanie leczem
duszonych dyniowatych (cukinie, patisony). Nie wiem czy jest na nie
jakaś specjalna nazwa (gulasz warzywny?), ale na pewno nie jest to
ani leczo, ani bigos :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
78. Data: 2007-10-12 08:05:40
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <470f27be$1@news.home.net.pl>,
Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> wrote:
> wolim wrote:
>
> >>Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
> >>go do swojego gustu.
> >
> > Ja się tak zastanawiam nad jedną rzeczą. Niedawno w wątku nt. Leczo
> > upierałeś się, drogi Władku, że jest jedyny słuszny przepis na ono. Dzisiaj
> > piszesz, że na bigos jest wiele przepisów. Czy aby na pewno?
> >
> Lecza też mogą być różne, ale na bazie papryki, tak jak bigos - na bazie
> kapusty. Z niewiadomych przyczyn przyjęło sie u nas nazywanie leczem
> duszonych dyniowatych (cukinie, patisony).
To, jak myślę, przez pomieszanie węgierskiego lecso i prowansalskiego
ratatouille.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
79. Data: 2007-10-12 08:37:24
Temat: Re: Jak zrobic bigosUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-5CE368.08020212102007@news.gazeta.pl...
> In article <fekiv6$4gq$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "flower" <f...@w...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:wlalos-CCF711.07454411102007@news.gazeta.pl...
> > > In article <fekas6$rdp$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@q...pl>
> > > wrote:
> > >
> > > > Wladyslaw Los pisze:
> > > >
> > >
> > > > Stary,
> > >
> > > Tak, możesz wskazać autorytatywne żródło?
> > >
> > > > jak bigos.
> > >
> > > A jak stary jest bigos?
> >
> > Coś Cię dziś ugryzło? Napisz jaki powinien być bigos, nigdy nie robiłem
i w
> > tym roku mam zamiar zrobić,
>
> Bigos może być różny, przepisów jest wiele, a każdy kucharz dostosowuje
> go do swojego gustu.
> (...)
Nooo, i od razu inna rozmowa :-)
> Proporcje kapusty i dodatków -- weź jakąkolwiek dobrą książkę kucharską.
> Np. w "Kuchni litewskiej" Wincenty Zawadzkiej (XIX w.)
Mówisz o "Kucharce litewskiej", czy faktycznie o "Kuchni"?
Kupiłem ją w jakimś antykwariacie za 5 zł. Aż mi wstyd było że tak tanio
biorę :-/
> > Jak otworzyłem wątek i zobaczyłem tyle postów z Twoim udziałem to się
> > ucieszyłem że coś tam wyczytam, a tu taka gównażeria, że tak powiem.
>
> Daruj sobie może wulgaryzmy.
OK, przepraszam.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
80. Data: 2007-10-12 08:39:23
Temat: Re: Jak zrobic bigosIn article <fenbok$8ec$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
> > Proporcje kapusty i dodatków -- weź jakąkolwiek dobrą książkę kucharską.
> > Np. w "Kuchni litewskiej" Wincenty Zawadzkiej (XIX w.)
>
> Mówisz o "Kucharce litewskiej", czy faktycznie o "Kuchni"?
Kucharce.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |