« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-11 19:07:02
Temat: Jak zrobić dobrą szynkeMam serdecznie dosyć mięsopodobnych wędlin
Przypomina mi się szynka którą robiła moja babcia ,
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-12 13:51:04
Temat: Re: Jak zrobić dobrą szynke
zanim bedziesz mial wlasna to udaj sie na Polna w Warszawie
w czwartki jest dostawa szynek, takie male zgrabne dupeczki,
praktycznie bez tluszczu (wiem niektorzy lubia z tluszczykiem jak maselko)
robione metoda tradycyjna (glowne wejscie na dol, w lewo i pierwsze stoisko
za rybami)
pozdrawiam WM
pS
na przeciwko ryb, maja dobre kielbasy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 07:10:59
Temat: Re: Jak zrobić dobrą szynkeja robie tak: 2 kg szynki lub karczku trzymam przez
trzy dni w marynacie /2-3 litry wody, 6-8 lyzek soli -
tak by jajko wyplywalo - 3 liscie laurowe, 4 ziela
ang., 1 zabek czosnku, 1 cebula, 0,5 lyzeczki saletry/
- aby marynata dobrze dotarla do srodka to w drugim
dniu nastrzykuje nia mieso - i tu mamy baze wyjsciowa
do dalszej obrobki: mozemy mieso uwedzic i po
schlodzeniu obgotowac w goracej wodzie lub upiec -
najczesciej to pieke w duzej szklanej brytwannie /mieso
delikatnie posypuje ziolami prowansaldzkimi i wegeta/,
przez tyle godzin ile bylo kilogramow, pierwsze 30-40
minut w temp. 180 st. C a dalej w 140-150 - pychota na
cieplo i zimno
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |