« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-07 20:30:35
Temat: Jak zrobic samemu wódke?Witam,
Chcialby sam troche pobawic sie i sprobowac samemu zrobic alkohol,
bimber inaczej nazywany, choc ja mialbym ambicje wyprodukowania czegos
o dobrym smaku i zapachu.
Czy ktos wie cos z wlasnego doswiadczenia; jak sie robi dobry zacier,
jak przebiega fermentacja i jak destyluje?
A moze sa interesujace strony internetowe na ten temat?
z góry dziękuję
SKiBA
Holandia, Francja i Fotogaleria:
http://ski-ba.w.interia.pl/
lub
http://home.wanadoo.nl/skib/
Polska Wschodnia:
http://sk-i-ba.w.interia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-07 20:39:26
Temat: Re: Jak zrobic samemu wódke?SKiBA schrieb:
> Chcialby sam troche pobawic sie i sprobowac samemu zrobic alkohol,
> bimber inaczej nazywany, choc ja mialbym ambicje wyprodukowania czegos
> o dobrym smaku i zapachu.
http://makeashorterlink.com/?T66713263
http://makeashorterlink.com/?W27723263
http://makeashorterlink.com/?Q38725263
http://makeashorterlink.com/?S49732263
http://makeashorterlink.com/?K4A721263
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
ICQ# 71995227
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-07 20:59:57
Temat: Re: Jak zrobic samemu wódke?Użytkownik "SKiBA" <s...@n...net> napisał w wiadomości
news:fh584vorohlnvde37gifkg22n0l1jd70ag@4ax.com...
> Witam,
> Chcialby sam troche pobawic sie i sprobowac samemu zrobic alkohol,
> bimber inaczej nazywany, choc ja mialbym ambicje wyprodukowania czegos
> o dobrym smaku i zapachu.
> Czy ktos wie cos z wlasnego doswiadczenia; jak sie robi dobry zacier,
> jak przebiega fermentacja i jak destyluje?
> A moze sa interesujace strony internetowe na ten temat?
Bo wiesz chłopie ... Bierzesz ziemniaki, cukier drożdże i wodę i ... heja!
;oppp
Później musisz zadbać o machinę do destylacji!! ;oppp
--
Zenek
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było.
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było"
- /Szwejk/ -
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-07 21:48:04
Temat: Re: Jak zrobic samemu wódke?
Użytkownik "Zenek" <c...@p...pl> napisał w wiadomości
news:b216q6$eh2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Bo wiesz chłopie ... Bierzesz ziemniaki, cukier drożdże i wodę i ... heja!
> ;oppp
Zenus, a Ty dzisiaj nic nie dziabnales przypadkiem?
Dorota( jeszcze na rauszu):))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-07 21:50:02
Temat: Re: Jak zrobic samemu wódke?Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b219il$776$1@foka.acn.pl...
>
> Zenus, a Ty dzisiaj nic nie dziabnales przypadkiem?
A po tygodniu solidnej pracy nie można? ;o)))
--
Zenek
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było.
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było"
- /Szwejk/ -
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-07 22:12:26
Temat: Re: Jak zrobic samemu wódke?
Użytkownik "Zenek" <c...@p...pl> napisał w wiadomości
news:b219o2$b5p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A po tygodniu solidnej pracy nie można? ;o)))
Jasne, ze mozna, zasluzone:)))
Zdrofffko
Dorota(wczorajsza)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-07 22:24:36
Temat: Re: Jak zrobic samemu wódke?Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b21b09$8fv$1@foka.acn.pl...
> > A po tygodniu solidnej pracy nie można? ;o)))
>
> Jasne, ze mozna, zasluzone:)))
> Zdrofffko
Zziękije, zdruffko ... ;)
--
Zenek
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było.
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było"
- /Szwejk/ -
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-08 18:36:27
Temat: Re: Jak zrobic samemu wódke?>Bo wiesz ch?pie ... Bierzesz ziemniaki, cukier dro?? i wod? ... heja!
>;oppp
>P?ej musisz zadba? machin?o destylacji!! ;oppp
jak widze to ty nalezysz do konsumentow a nie do producentow :|
SKiBA
Holandia, Francja i Fotogaleria:
http://ski-ba.w.interia.pl/
lub
http://home.wanadoo.nl/skib/
Polska Wschodnia:
http://sk-i-ba.w.interia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-09 09:09:22
Temat: Odp: Jak zrobic samemu wódke?
U?ytkownik SKiBA <s...@n...net> w wiadomooeci do grup
dyskusyjnych napisa?:7...@4...com..
.
> >Bo wiesz ch?pie ... Bierzesz ziemniaki, cukier dro?? i wod? ... heja!
> >;oppp
> >P?ej musisz zadba? machin?o destylacji!! ;oppp
> jak widze to ty nalezysz do konsumentow a nie do producentow :|
> SKiBA
> Holandia, Francja i Fotogaleria:
Przepraszam za kodowanie ale coś mi ostatnio staje dęba z odczytem
archiwum.
Mam nadzieję, że zaspokoiłem pęd do pędzenia? ;-))))
------------
Destylacja
Alkohol (spirytus) z przefermentowanych moszczy, zacierów
owocowych czy zacierów zbo?owych odp?dza si? drog? destylacji,
polegaj?cej na odparowaniu cieczy i skropleniu si? wytworzonej
pary. Odp?dzenie spirytusu jest mo?liwe dzi?ki ró?nicy punktów
wrzenia alkoholu etylowego, wrz?cego przy 78,3C i wody o temp.
wrzenia 100C. Polega to na tym, ze przy podgrzewaniu w zamkni?tym
naczyniu alkoholu w jakim roztworze (np. wina) wydziela si? on z
tego p?ynu w postaci pary spirytusowej, która odprowadzana jest
przewodem (rurk?) do innego naczynia i och?adzaj?c si? tam podlega
skropleniu, w rezultacie czego powstaje odp?dzony surowy spirytus.
W naczyniu zawieraj?cym wino pozostanie po destylacji p?yn
pozbawiony alkoholu.
Pomimo znacznej ró?nicy w punktach wrzenia alkoholu i wody przy
destylacji ich mieszaniny alkohol etylowy, jako bardziej lotny,
b?dzie szybciej przechodzi? w stan pary a nie woda. Z pocz?tku
wydziela si? nie tylko czysty alkohol, jako p?yn lotniejszy,
ulatniaj? si? obydwa te sk?adniki jednoczenie. przy czym
temperatura wrzenia tego roztworu wody i alkoholu jest wy?sza ni?
temperatura wrzenia alkoholu absolutnego, gdy? woda jakby w pewnej
mierze powstrzymuje alkohol od utleniania si?. Przy wrzeniu
mieszaniny dwóch p?ynów wi?cej ulatnia si? bardziej lotnej cieczy,
a wi?c i para mieszaniny doprowadzonej do wrzenia b?dzie zawiera?a
wi?cej lotniejszego p?ynu od mniej lotnego. Rozdzielenie tych
p?ynów umo?liwia nam w?anie destylacja.
Zale?nie od swej mocy spirytus (alkohol etylowy) posiada ró?ne
punkty wrzenia, co wykazuje poni?sze zestawienie:
Je?eli odfermentowany moszcz owocowy (wino) ma 10% obj. alkoholu,
to w najprostszym aparacie destylacyjnym przy pierwszej
destylacji, odbieraj?c z niego wszystek alkohol, otrzyma si?
spirytus o mocy ok. 30% obj. alkoholu, przy wydajnoci 32%.
Destyluj?c np. 10 I przefermentowanego zacieru uzyska si? ok. 3.2
l spirytusu o przybli?onej mocy 30% obj. alkoholu. Gdy za ten
odebrany destylat z trzech rzutów. w iloci 10 l. przepuci si?
ponownie przez aparat destylacyjny, otrzyma si? drugi destylat ju?
o mocy 55-60% obj. alkoholu, przy wydajnoci 59-63% czyli 5,9-6.3
1. Przy trzecim odp?dzeniu zebranego spirytusu o mocy 55-60% obj.
alkoholu, w iloci 10 l, osi?gn?ae mo?na moc spirytusu ok. 75% obj.
alkoholu, przy wydajnoci ok. 62,5%.
W celu otrzymania 1 litra wódki o mocy 40% obj. alkoholu nale?y
przeznaczyae 4-5 1 przefermentowanego zacieru o mocy 10% obj.
alkoholu, który po trzykrotnej destylacji da nam spirytus o mocy
ok. 75% obj. alkoholu (do dalszego rozcie?czenia)
Wszystkie aparaty odp?dowe, których tradycja si?ga ponad 700 lat,
spe?niaj? trzy zasadnicze funkcje:
1)odp?dzenie z zacieru odfermentowanego alkoholu w postaci pary,
2)wzmocnienie pary, czyli wzbogacenie jej w alkohol,
3)skroplenie pary alkoholowej w p?yn (spirytus).
Najprostszy ma?y aparat odp?dowy do destylacji okresowej sk?ada
si? z:
-kocio?ka (arab. alembik) mb szklanej butli, gdzie zacier si?
podgrzewa do temperatury wrzenia,
-cz?ci aparatu przyjmuj?cej wydzielon? z zacieru par? alkoholow?,
któr? wzmacnia w tzw. he?mie, spe?niaj?cym rol? deflegmatora,
-ch?odnicy do skraplania wydzielonej i wzmocnionej pary
-odbieralnika spirytusu
Aby wyeliminowaae w odp?dzie spirytusowym alkohol metylowy nale?y w
pierwszej destylacji pierwszy odciek spirytusu, w iloci ok. 25-50
ml, wylaae, nie dopuszczaj?c go do odbieralnika. Istotne te? jest,
aby we w?aciwym momencie przerwaae destylacj?, obserwuj?c iloae
odebranego alkoholu i badaj?c jego moc przy u?yciu alkoholomierza.
Chodzi o to, ?eby jak najmniej do spirytusu wesz?o alkoholi
wy?szych. o temperaturze wrzenia zbli?onej do temperatury wrzenia
wody. Przed?u?ona destylacja obni?a moc odbieranego spirytusu
rozcie?czanego skroplon? par? wodn? i zanieczyszcza go alkoholami
wy?szymi (ci??szymi). Moc pocz?tkowa odbieranego spirytusu, nawet
w pierwszej destylacji. mo?e si?gaae nawet do 75% obj.. alkoholu, a
maleje w miar? dalszej destylacji, a? do wyczerpania si? alkoholu
etylowego.
G?ównymi produktami odfermentowanych zacierów s?. jak wiadomo,
alkohol etylowy I dwutlenek w?gla. Lecz oprócz nich powstaje
jednak pewna iloae ró?nych zwi?zków, okrelanych jako uboczne
produkty fermentacji alkoholowej. Odp?d spirytusu surowego jest
po??czony tylko z cz?ciowym oczyszczeniem od lotnych
zanieczyszcze?, które odbierane s? ??cznie z alkoholem etylowym.
Do zanieczyszcze? wyst?puj?cych w spirytusie surowym nale?y m.in.:
alkohol metylowy, o temp. wrzenia 64,70 C I ci??arze w1aciwym
0,79 15, oraz aldehyd octowy (o zapachu octowym), o temp. wrzenia
20,20C i ci??arze w?aciwym 0,7883. Zwi?zki te wr? i paruj?
wczeniej ni? alkohol etylowy, który wrze w temp. 78,3 C przy
ci??arze w?aciwym 0,7894, dlatego pierwszy odciek spirytusu
odrzuca si?, aby pozbyae si? szkodliwego alkoholu metylowego.
Zanieczyszczenia o temperaturze wrzenia wy?szej od temperatury
wrzenia alkoholu etylowego, na które sk?adaj? si? m.in.:
alkohol propylowy, o temp. wrzenia 96,50C i ci??arze w?aciwym
0.8040. oraz alkohol butyIowy, o temp. wrzenia 99,50C i ci??arze
w?aciwym 0.8009. nazywa si? ogólnie fuzlami i mimo, ?e si? je
równie? odrzuca przy produkcji wódek gatunkowych, to w spirytusie
surowym jest ich 1- 4 g/ I. Alkohole ci??kie wchodz?ce w sk?ad
fuzli s? szkodliwe dla zdrowia i maj? dzia?anie narkotyczne na
system nerwowy.
wie?y, surowy spirytus o niskiej mocy ma niekorzystne walory
zapachowo-smakowe i nawet po rozcie?czeniu wod? ma smak
"bimbrowy".
W celu pozbycia si? oleju fuzlowego i znacznego poprawienia smaku
wie?ego spirytusu surowego mo?na go oczyciae dodatkiem
nadmanganianu potasu, w iloci 1 g/l spirytusu. Wymieszaae w
naczyniu i odstawiae a? wytr?ci si? osad, zlaae z niego spirytus.
przecedzaj?c go 1-2 razy przez papierowy filtr do kawy. Po takim
zabiegu dodaje si? do spirytusu 50 g/l sproszkowanego w?gla
drzewnego z lipy lub brzozy. Odstawia si? naczynie na 3-4
tygodnie, codziennie nim wstrz?saj?c. a nast?pnie przecedza
kilkakrotnie przez papierowy filtr do kawy lub g?st? bibu??. a? do
ca?kowitego odfiltrowania.
Dla orientacji nale?y wspomnieae, ze nawet w spirytusach
rektyfikowanych znajduj? si? jeszcze pewne iloci zanieczyszcze?.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |