« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2008-09-12 08:39:46
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingu
Użytkownik "tomek wilicki"
> Janusz Kornaga wrote:
>
>> Dnia 11-09-2008 o 22:22:32 tomek wilicki <t...@w...pl> napisał(a):
>>
>>> słoneczna robi raka
>>
>> Skąd ta wiedza?
>>
>
> satan mi powiedział!
>
> I gdzieś na MedLine wyczytałem o roli stosunku omega 3 do 6 w diecie do
> szansy rozwoju grupy komórek w formę guza
Tomku, nie strasz ludzi - nie tylko złe proporcje omega w diecie są przyczyną
rozwoju raka. Tych czynników jest przynajmniej kilka/kilkanaście.
--
Me(L)Isa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2008-09-12 08:55:00
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingu> dzizes, chłopie, tutaj nic się kupy nie trzyma - najpierw porównujesz
> tłuszcz do cukru, potem miód (mieszaninę kilku tysięcy związków) do tegoż
> cukru, a na koniec stwierdzasz że trzeba spróbować.
ok, widzę ze mało skumałeś, wiec uproszczę, wszystko co nienaturalne jest
szkodliwe dla każdego organizmu,
> sorki, a co takiego NATURALNEGO jest w maśle? Od kiedy coś, co wycieka z
> krowy, jest NATURALNYM pokarmem dla człowieka?
krowa jest naturalna, a jej mięso i tłuszcze (masło jest krowim tłuszczem)
też są naturalne, człowiek żywi się nim od tysięcy lat wstecz (a kto wie czy
nie dłużej), natomiast tłuszcze występujące w margarynie to produkty po
pierwsze nie występujące naturalnie w przyrodzie, po drugie jest to baaardzo
wysoko przetworzony tłuszcz roślinny (czyli niezdrowy dla człowieka), no i
człowiek się nim żywi zaledwie od wojen napoleońskich (wtedy to chemicy
wynaleźli margarynę dla Napoleona, a w Polsce od jakichś 30 lat, i wcześniej
polska nigdy nie widziała takiej liczby grubasów i z chorymi układami
pokarmowymi co wcześniej)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2008-09-12 08:57:35
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankinguMe(L)Isa pisze:
> A propos wczorajszego programu w TVN. Warto było zobaczyć!
>
> :) Obejrzałam dokładnie dwa opakowania zakupionego NIBY masła.
> Na jednym (Osełka masła ekstra) producent z Łukowa UKRYWA skład produktu,
> informując jedynie, że zawartość tłuszczu wynosi 82%.
> Na drugim (Osełka ekstra) producent z Warlubia podaje zawartość tłuszczu 70%
> a w składzie: rafinowane i uwodornione oleje i tłuszcze roślinne (63%), woda,
> tłuszcz mleczny stanowi 10% masy tłuszczów, emulgator monoglicerydowy E 471,
> lecytyna sojowa E 322, serwatka z mleka krowiego, sól (0,2%), substancja
> konserwująca: sorbinian potasu E 202, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
> E 330, aromat maślany, barwniki naturalne - annato, kurkumina
> Wartość energetyczna w 100 g 630 kcal
> białko - ślad
> węglowodany - ślad
> tłuszcz - 70 g
> Nic dodać nic ująć.
>
Patrząc na skład drugiego aż sie jeść nie chce:
E330: kwas cytrynowy; miejscowe podrażnienie i próchnica zębów
E202: sorbinian potasu; reakcje alergiczne
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2008-09-12 09:30:07
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingugargamel pisze:
> różnica między cukrem naturalnym (fruktoza) i sztucznym
> (glukoza) różnica jest zaledwie w jednym atomie węgla więcej, ale dla
> organizmu ta różnica jest ogromna (wystarczy poobserwować pszczoły którym
> podano cukier zamiast miodu, ich rozwój na takim pokarmie jest znacznie
> upośledzony)
>
A tu Ci zupełnie nie poszło.
glukoza i fruktoza mają taki sam wzór sumaryczny, tylko iny strukturalny.
Obie występują w naturze.
--
Paweł Muszyński
Skateshop http://www.e-street.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2008-09-12 10:07:21
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingu> A tu Ci zupełnie nie poszło.
> glukoza i fruktoza mają taki sam wzór sumaryczny, tylko iny strukturalny.
ok, różnica jednym atomem, czy jednym wiazaniem, ale różnica jest wydawało
by się mała
> Obie występują w naturze.
gdzie w naturze występuje glukoza?
albo gdzie w naturze występuje cukier kryształ? (bo tak naprawdę dokładnego
jego składu nie znam:O), albo margaryna?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2008-09-12 10:58:59
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingugargamel pisze:
>> A tu Ci zupełnie nie poszło.
>> glukoza i fruktoza mają taki sam wzór sumaryczny, tylko iny strukturalny.
>
> ok, różnica jednym atomem, czy jednym wiazaniem, ale różnica jest wydawało
> by się mała
>
>
>> Obie występują w naturze.
>
> gdzie w naturze występuje glukoza?
W winogronach *bywa nazywana cukrem gronowym), w miodzie
> albo gdzie w naturze występuje cukier kryształ? (bo tak naprawdę
> dokładnego jego składu nie znam:O),
Sacharoza - trzcina cukrowa, buraki cukrowe
albo margaryna?
Margaryny w to nie mieszaj.
--
Paweł Muszyński
Skateshop http://www.e-street.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2008-09-12 15:22:21
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankinguMe(L)Isa wrote:
>>
>
> Masz na myśli sok? Bo z trzech kilogramów owoców i warzyw może udałoby się
> taką porcję "wciągnąć";-)) Czy "chrupiesz" w całości i nic więcej?.
>
nie, na surowo zjadam. Dziś na śniadanie miałem kilogram bananów i jedną
pomarańczę (jednego pomarańcza?). Soki owszem, też piję w sporych
ilościach, ale np ostatnio nie piję wody ani soków prawie w ogóle chociaż
intensywnie trenuję i teoretycznie powinienem pić parę litrów, po prostu
zjadam dziennie ze 2-3 kg arbuza.
> A propos wczorajszego programu w TVN. Warto było zobaczyć!
>
nie mam tv, hyhy
> :) Obejrzałam dokładnie dwa opakowania zakupionego NIBY masła.
> Na jednym (Osełka masła ekstra) producent z Łukowa UKRYWA skład produktu,
> informując jedynie, że zawartość tłuszczu wynosi 82%.
> Na drugim (Osełka ekstra) producent z Warlubia podaje zawartość tłuszczu
> 70% a w składzie: rafinowane i uwodornione oleje i tłuszcze roślinne
> (63%), woda, tłuszcz mleczny stanowi 10% masy tłuszczów, emulgator
> monoglicerydowy E 471, lecytyna sojowa E 322, serwatka z mleka krowiego,
> sól (0,2%), substancja konserwująca: sorbinian potasu E 202, regulator
> kwasowości: kwas cytrynowy E 330, aromat maślany, barwniki naturalne -
> annato, kurkumina Wartość energetyczna w 100 g 630 kcal
> białko - ślad
> węglowodany - ślad
> tłuszcz - 70 g
> Nic dodać nic ująć.
>
> KOMENTARZ: Takie programy powinny być nadawane przynajmniej raz w
> tygodniu. Nauczyłabym się rozpoznawać oszustów.
a prawda jest taka, że najgorszym składnikiem jest TŁUSZCZ - vide efekty
eksperymentu dra Ornisha, o których można poczytać na MedLine.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2008-09-12 15:24:50
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingugargamel wrote:
>> dzizes, chłopie, tutaj nic się kupy nie trzyma - najpierw porównujesz
>> tłuszcz do cukru, potem miód (mieszaninę kilku tysięcy związków) do tegoż
>> cukru, a na koniec stwierdzasz że trzeba spróbować.
>
> ok, widzę ze mało skumałeś, wiec uproszczę, wszystko co nienaturalne jest
> szkodliwe dla każdego organizmu,
>
no super, dlatego też mleko jest szkodliwe, podobnie jak każdy pokarm który
ugotujemy. Fajnie, że się zgadzamy :)
> krowa jest naturalna, a jej mięso i tłuszcze (masło jest krowim tłuszczem)
> też są naturalne,
dokładnie tak naturalne jak psie kupy.
> człowiek żywi się nim od tysięcy lat wstecz
primo, nie tysiące, a raptem kilkaset.
secundo jako gatunek z ukształtowanym przewodem pokarmowym istnieje od ilu
lat? setek tysięcy? równie dobrze można powiedzieć, że od setek lat palimy
tytoń i pijemy alkohol.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2008-09-12 15:26:09
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankinguMe(L)Isa wrote:
>
> Tomku, nie strasz ludzi - nie tylko złe proporcje omega w diecie są
> przyczyną rozwoju raka. Tych czynników jest przynajmniej
> kilka/kilkanaście.
>
co nie zmienia faktu, że przywrócenie właściwych proporcji omega 3 do 6
powoduje odwrócenie się procesu nowotworowego (vide kilkadziesiąt czy
kilkaset prób na komórkach tkankowych które są opisane na MedLine)
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2008-09-12 15:35:16
Temat: Re: Jaka najzdrowsza margaryna? - pomoc w przygotowaniu rankingutomek wilicki pisze:
> Me(L)Isa wrote:
>> A propos wczorajszego programu w TVN. Warto było zobaczyć!
>>
>
> nie mam tv, hyhy
http://uwaga.onet.pl/1506986,archiwum.html
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |