Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<660994fs7esw$.njgrxc9vr963.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<54df778a$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <o...@t...home>
<s...@f...lasek.waw.pl> <o...@t...home>
Organization: : : :
Date: Sat, 14 Feb 2015 18:51:43 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 44
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1423936303 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2205 77.253.217.116:37033
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361167
Ukryj nagłówki
Trefniś pisze:
>>>> To może jednak lepiej zacząć od garnka? Garnek,
>>>> to w ogóle fajna sprawa. Zwłaszcza w kuchni.
>>>> Przydaje się nawet bardziej od patelni.
>>>
>>> Zwłaszcza, że może robić też za bardzo dobrą
>>> patelnię (jeśli ze stali nierdzewnej).
>>
>> Do naleśników szczególnie.
>
> Potwierdzam - choć jednak w garze przeszkadzają wysokie ścianki :)
>
> Używałem nawet kiedyś specjalnej patelni do naleśników (nie swojej,
> nie kupuję specjalnych urządzeń/garów do jednej potrawy). Niesłychanie
> się ubawiłem zwłaszcza, że musiałem najpierw ją "naprawić".
> Nieświadoma użytkowniczka jeszcze gorącą podłożyła pod zimną wodę
> i zrobiła się soczewkowa wypukłość.
> Akurat tak, żeby naleśników nie dało się już smażyć :)
> Bubel Tescomy.
Nie smażę naleśników wcale. Nie mam cierpliwości do działań nudnych,
monotonnych i długotrwałych. Ale u mnie w domu smażą. Kupiłem więc
niedawno patelnę naleśnikową. Chwalą sobie, mówią, że poprawa się
dokonała. Patelnia naleśnikowa, to antyteza garnka. Jej ideą są niskie
brzegi. To musi mieć coś wspólnego z procesem odwracania naleśnika,
co stwierdzam jako osoba niefachowa w tej dziedzinie. Ma też cienkie
dno -- grube chyba niepotrzebne, a podrzucać taka lekką też lżej.
Czyli znów inaczej niż w nierdzewnym garnku. Ta nasza ma powłokę
teflonową, ale to chyba mniej istotne, bywają też ceramiczne.
> Ale smażyło toto i tak znacznie gorzej, niż patelnia nierdzewna.
Nierdzewna też pożyteczna w kuchni. Zwłaszcza jeśli z dobrą przykrywką.
Mam taką. Przykrywka współdzielona z nierdzewnym garnkiem. Używam do
czynności, która jest pośrednią między smażeniem a duszeniem.
Jarek
--
Choć kapuściane tam kociołki kadzą,
Choć nerka na kształt czerwiennego tuza
Leży i w maśle na patelni warczy,
Jak serce wroga na Odyna tarczy
|