Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaka sałatka z fetą?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jaka sałatka z fetą?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-10-10 07:58:39

Temat: Jaka sałatka z fetą?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Zazwyczaj robię taką sałatkę typu greckiego, ale już mi się trochę
znudziła. Raz zrobiłam z brokułami, fetą i sosem czosnkowym, ale ta z
kolei rodzinie nie podeszła.
Do czego jeszcze używacie fety? Mam jedną otwartą w lodówce i muszę z
nią szybko coś zrobić.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-10-10 08:11:49

Temat: Re: Jaka sałatka z fetą?
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2011-10-10 09:58, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> Zazwyczaj robię taką sałatkę typu greckiego, ale już mi się trochę
> znudziła. Raz zrobiłam z brokułami, fetą i sosem czosnkowym, ale ta z
> kolei rodzinie nie podeszła.
> Do czego jeszcze używacie fety? Mam jedną otwartą w lodówce i muszę z
> nią szybko coś zrobić.

Kapusta pekińska, feta, kukurydza z puszki. Przyprawiam, co mi tam
akurat podejdzie pod rękę, do tego kilka łyżek jogurtu greckiego (nie
używam majonezu), jogurt można zaostrzyć łyżeczką chrzanu albo
musztardy. Można dodać czerwoną paprykę.
Podobno dobra jest surówka z fety i arbuza, ale ten ostatni już chyba
wyszedł z asortymentu sklepowego. Przykład pierwszy z brzegu:
http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2010/06/saatk
a-z-arbuza-i-fety-lato-w-kuchni.html

Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-10-10 08:29:13

Temat: Re: Jaka sałatka z fetą?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> Zazwyczaj robię taką sałatkę typu greckiego, ale już mi się trochę
> znudziła. Raz zrobiłam z brokułami, fetą i sosem czosnkowym, ale ta z
> kolei rodzinie nie podeszła.
> Do czego jeszcze używacie fety? Mam jedną otwartą w lodówce i muszę z
> nią szybko coś zrobić.

Po koleiWsypujesz warstwami: pomidory w kostkę,posiekaną cebula, zielony
ogórek w kostkę, pociapana feta, kukurydza z puszki. Zalewasz sosem ze
śmietany (jogurtu greckiego), wymieszanego z majonezem (wedle uznania, ja
daję gdzieś 1/3 objętości jogurtu), dużej ilości siekanego koperku, kilku
ząbków czosnku i soli.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-10-10 08:31:03

Temat: Re: Jaka sałatka z fetą?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-10-10 10:11, Qrczak pisze:
> Dnia 2011-10-10 09:58, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> Zazwyczaj robię taką sałatkę typu greckiego, ale już mi się trochę
>> znudziła. Raz zrobiłam z brokułami, fetą i sosem czosnkowym, ale ta z
>> kolei rodzinie nie podeszła.
>> Do czego jeszcze używacie fety? Mam jedną otwartą w lodówce i muszę z
>> nią szybko coś zrobić.
>
> Kapusta pekińska, feta, kukurydza z puszki. Przyprawiam, co mi tam
> akurat podejdzie pod rękę, do tego kilka łyżek jogurtu greckiego (nie
> używam majonezu), jogurt można zaostrzyć łyżeczką chrzanu albo
> musztardy. Można dodać czerwoną paprykę.
> Podobno dobra jest surówka z fety i arbuza, ale ten ostatni już chyba
> wyszedł z asortymentu sklepowego. Przykład pierwszy z brzegu:
> http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2010/06/saatk
a-z-arbuza-i-fety-lato-w-kuchni.html
>
>

Dzięki! Ale ja mam właśnie ochotę na jakąś majonezową. Coś skompiluję.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-10-10 14:02:26

Temat: Re: Jaka sałatka z fetą?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-10-10 09:58, medea pisze:

> Raz zrobiłam z brokułami, fetą i sosem czosnkowym, ale ta z
> kolei rodzinie nie podeszła.

Ja robię taką, tylko z dodatkiem czerwonej papryki. Może być konserwowa.
Albo z sardynkami w sosie cytrynowym/piri piri, fetą, sałatą,
pomidor(k)ami, oregano. Ew. plus papryka.

> Do czego jeszcze używacie fety? Mam jedną otwartą w lodówce i muszę z
> nią szybko coś zrobić.

Do kanapek - pół na pół z serkiem "Moim ulubionym", który sam smaku nie
posiada. Do spaghetti ze szpinakiem. Do kuskusu z różnymi warzywkami -
kuskus na ciepło mieszam z surowizną jarzynową, dodając odrobinę oliwy.
Muffiny z fetą i papryką/oliwkami/ziołami... pierogi z kaszą gryczaną i
fetą, ciasto francuskie/tarta z fetą i szpinakiem i podobne wynalazki :)

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-10-10 16:08:16

Temat: Re: Jaka sałatka z fetą?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 10 Oct 2011 09:58:39 +0200, medea napisał(a):

> Do czego jeszcze używacie fety?

Przekąska - hit na przyjęciu i w domu. Przygotować dzień przed spożyciem,
można trzymać w lodówce kilka dni, do tygodnia.

Osuszoną w ręczniku pap. fetę dokładnie rozgnieść w misce widelcem, dodać
mocno rozdrobniony czosnek, parmezan, grubo mielony czarny pieprz,
wymieszać. Jesli masa sucha, dodac kilka kropel oliwy, ale dosłownie
minimum.
Można robić kulki z osobnych porcji fety przyprawionej na różne sposoby i
kolory - widzę tu także dobre zastosowanie pomidorów w proszku, kupuję je w
Allegro, polecam, wspaniała rzecz, także do posypywania jajek faszerowanych
łososiem!
Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w
bazylii lub wiórkach pistacjowych, lub w parmezanie, lub we wszystkim na
raz albo i zgoła w czym chcemy byle suchym... , każdą kulkę od razu po
zrobieniu i obtoczeniu w dodatkach wkładać delikatnie do słoika, w który
NAJPIERW nalano oliwy do 1/3 jego wysokości - kulki mają wpadać do oliwy,
być zanurzone w oliwie i pokryte nią. Kulki w różnych otoczkach najlepiej
trzymać w osobnych słoikach.
Słoiki wstawić do lodówki przynajmniej na 12h.

Z grubsza osączone z oliwy kulki ułożyć na półmiseczku, podawać na
grzankach z bagietki albo biorąc do ust ostrożnie nabijać je na najcieńsze
pikantne paluszki, które muszą wtedy być ustawione obok.

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2011-10-10 16:28:01

Temat: Re: Jaka sałatka z fetą?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 10 Oct 2011 10:11:49 +0200, Qrczak napisał(a):

> Kapusta pekińska, feta, kukurydza z puszki.

Banał.
--
XL
Los demokracji tak naprawdę spoczywa w rękach opozycyjnej partii, na ile
ona się nie podda.
Barbara Fedyszak-Radziejowska

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2011-10-10 16:52:20

Temat: Re: Jaka sałatka z fetą?
Od: "lamia" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"medea" <x...@p...fm> wrote in message news:j6u8jf$ag0$4@news.onet.pl...
> Do czego jeszcze używacie fety? Mam jedną otwartą w lodówce i muszę z nią
> szybko coś zrobić.


łagodnie: cannelloni z fetą i szpinakiem
hardcore: jalapeonos nadziewane serem (można też pomiesząc sery biały z
żołtym) - całość w pamierkę i w głeboki olej

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2011-10-10 17:02:02

Temat: Re: Jaka sałatka z fetą?
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2011-10-10 18:28, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Mon, 10 Oct 2011 10:11:49 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Kapusta pekińska, feta, kukurydza z puszki.
>
> Banał.

Też odkrycie.

Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2011-10-10 17:15:00

Temat: Re: Jaka sałatka z fetą?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-10-10 18:08, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 10 Oct 2011 09:58:39 +0200, medea napisał(a):
>
>> Do czego jeszcze używacie fety?
> Przekąska - hit na przyjęciu i w domu. Przygotować dzień przed spożyciem,
> można trzymać w lodówce kilka dni, do tygodnia.
>
> Osuszoną w ręczniku pap. fetę dokładnie rozgnieść w misce widelcem, dodać
> mocno rozdrobniony czosnek, parmezan, grubo mielony czarny pieprz,
> wymieszać. Jesli masa sucha, dodac kilka kropel oliwy, ale dosłownie
> minimum.
> Można robić kulki z osobnych porcji fety przyprawionej na różne sposoby i
> kolory - widzę tu także dobre zastosowanie pomidorów w proszku, kupuję je w
> Allegro, polecam, wspaniała rzecz, także do posypywania jajek faszerowanych
> łososiem!
> Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w
> bazylii lub wiórkach pistacjowych, lub w parmezanie, lub we wszystkim na
> raz albo i zgoła w czym chcemy byle suchym... , każdą kulkę od razu po
> zrobieniu i obtoczeniu w dodatkach wkładać delikatnie do słoika, w który
> NAJPIERW nalano oliwy do 1/3 jego wysokości - kulki mają wpadać do oliwy,
> być zanurzone w oliwie i pokryte nią. Kulki w różnych otoczkach najlepiej
> trzymać w osobnych słoikach.
> Słoiki wstawić do lodówki przynajmniej na 12h.
>
> Z grubsza osączone z oliwy kulki ułożyć na półmiseczku, podawać na
> grzankach z bagietki albo biorąc do ust ostrożnie nabijać je na najcieńsze
> pikantne paluszki, które muszą wtedy być ustawione obok.
>

Dzięki, może kiedyś wykorzystam.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wdłuż (zlewu)
Mrozona kukurydza
Tej katastrofy nie było!
Sałatka z dyni piżmowej z jabłkiem.
Ciasto drożdżowe nocne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »