« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-01 22:47:25
Temat: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...Witam,
jwt
Szukam garnkow do kuchni ceramicznej. Znalazlem w sklepie: komplet garnkow
ELO-STAHLWAREN za bagatela 750-800 zl oraz Silver Gold czy cos takiego) za
215 zl. Niestety nei znam sie, a obslugujaca nei potrafila mi podac roznic
poza cena i ciezkoscia, te pierwsze byly b ciezkie. Mam pytanko czy to maja
byc o podwojnym, czy potrojnym dnie i gdzie je kupic - cena tez mnie
inetresuje - max do 400-500 zl.
Thx za wysluchanie i pomoc, pozdrowka dla all i Wszystkiego dobrego w 2003 -
Oby sie dobrze mieszkalo i oby ten rok nie byl gorszy od poprzedniego...
--
thomas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-02 05:43:33
Temat: Re: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...
> Szukam garnkow do kuchni ceramicznej.
CIACH
> thomas
>
Hi !!
Jesli jest to normalna kuchnia ceramiczna (nie indukcyjna) to mozesz uzwac
na niej wszelkich garnkow. Nawet tych za 5 zlotych. Pod plyta ceramiczna
znajduja sie bowiem w normalnym przypadku zwykle spirale grzejne. Ceramika
stosowana w normalnych plytach posiada wlasciwosc przepuszczania
promieniowania podczerwonego tylko prostopadle do plaszczyzny. Dlatego
"plyta" jest goraca tylko nad grzejnikiem.
Andy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-02 08:52:16
Temat: Re: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...
> Jesli jest to normalna kuchnia ceramiczna (nie indukcyjna) to mozesz uzwac
> na niej wszelkich garnkow. Nawet tych za 5 zlotych. Pod plyta ceramiczna
> znajduja sie bowiem w normalnym przypadku zwykle spirale grzejne. Ceramika
> stosowana w normalnych plytach posiada wlasciwosc przepuszczania
> promieniowania podczerwonego tylko prostopadle do plaszczyzny. Dlatego
> "plyta" jest goraca tylko nad grzejnikiem.
ważne tylko, aby garnek miał naprawdę płaskie dno, a nie wyboje. Takowe
mają na ogół gary po 5zł.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 09:25:00
Temat: Re: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...
>
> ważne tylko, aby garnek miał naprawdę płaskie dno, a nie wyboje. Takowe
> mają na ogół gary po 5zł.
>
> Waldek
>
Zgadza, chodziło mi tylko o zasadę. Przecież wiesz, że zaraz jakiś sprytny
"network marketing" spróbuje wmówić, że tylko Zepter, albo inne oszołomstwo
za 5 tys. zł. nadaje się do płyty ceramicznej.
Radzę kupić solidne garnki ze stali nierdzewnej, najlepiej z grubym,
solidnym dnem. Czy to dno bedzie trzy, czy też pięciowarstwowe, nie gra to
dużej roli. Jak już Waldemar napisał, ważne aby bylo proste. I proste
pozostało również po pierwszym gotowaniu. Zwróć uwage przy kupowaniu patelni
na jej grubość. Cienkie aluminiowe, pokryte nawet supertytanem szybciutko Ci
się "wypaczą".
DS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 09:53:41
Temat: Re: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...Uzytkownik "Dirk Smith" <p...@u...de> napisal w wiadomosci
news:av0jjb$ofi$07$2@news.t-online.com...
>
> > Szukam garnkow do kuchni ceramicznej.
>
> CIACH
>
> > thomas
> >
> Hi !!
>
> Jesli jest to normalna kuchnia ceramiczna (nie indukcyjna) to mozesz uzwac
> na niej wszelkich garnkow. Nawet tych za 5 zlotych. Pod plyta ceramiczna
> znajduja sie bowiem w normalnym przypadku zwykle spirale grzejne. Ceramika
> stosowana w normalnych plytach posiada wlasciwosc przepuszczania
> promieniowania podczerwonego tylko prostopadle do plaszczyzny. Dlatego
> "plyta" jest goraca tylko nad grzejnikiem.
>
> Andy
>
Tak zwana pol prawda. Owszem, MOZESZ uzywac nawet garnkow za 5 PLN, co nie
znaczy ze powinienes. Po pierwsze cienkie dna katastrofalnie zle reaguja na
zmiany temperatury - cholernie sie rozgrzewaja i wolno stygna. Poza tym sa
piekielnie nierownomierne. Skutek: przypalsz potrawy, bardzo ciezko jest
dobrze usmazyc np. kilka kotletow na raz. Dlugotrwale gotowanie (np. gulasz)
bardzo utrudnione. Dobre garnki (ciezkosc to jeden z wyznacznikow) maja
lepsza stal i wkladki z aluminium, ktore powoduja dobre tempo rozgrzewania
(ale kontrolowalne!) i rownomiernosc. No i latwiej je sie myje (to ta stal i
brak przypalenia). Najlepiej jakbys mogl sobie pozyczyc takie chinskie
swinstwo za 5 PLN i pozadny garnek - bardoz uznane firmy to 0k 200- 400 PLN
za sztuke, ale w wielu sklepach z zaopatrzeniem gastronomii sa przyzwoite
garnki za ok. 120 - 150 PLN sztuka. No is pawdz w kilku potrawach
wymagajacych roznych technik - zareczam, ze nawet nie bedziesz rozwazal
chinskiej tandety. I nie ma to nic wspolnego z marketingiem Zeptera, bo to
jeszcze inna bajka.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 18:39:14
Temat: Re: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...Dirk Smith:
> Zgadza, chodziło mi tylko o zasadę. Przecież wiesz, że zaraz jakiś sprytny
> "network marketing" spróbuje wmówić, że tylko Zepter, albo inne
> oszołomstwo
> za 5 tys. zł. nadaje się do płyty ceramicznej.
> Radzę kupić solidne garnki ze stali nierdzewnej, najlepiej z grubym,
> solidnym dnem. Czy to dno bedzie trzy, czy też pięciowarstwowe, nie gra to
> dużej roli. Jak już Waldemar napisał, ważne aby bylo proste. I proste
> pozostało również po pierwszym gotowaniu. Zwróć uwage przy kupowaniu
> patelni na jej grubość. Cienkie aluminiowe, pokryte nawet supertytanem
> szybciutko Ci się "wypaczą".
o to właśnie chodzi. Takie wyboiste nadają się swobodnie do kuchni gazowej,
choć nierówno się na nich smaży, na płycie ceramicznej są absolutnym
śmieciem. Strata energii i trudności w smażeniu tylko wkurzają. Celuj
raczej w ceny środkowe. Patelni za 10zł bym nie kupował. Jak już DS pisał,
dno musi być grube. Sprawdź, czy jest równe (jakąś linijką, jak pod ręką. W
miarę ciężkie też toto powinno być.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 00:15:33
Temat: Re: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...> ważne tylko, aby garnek miał naprawdę płaskie dno, a nie wyboje. Takowe
> mają na ogół gary po 5zł.
>
obejrzyj garnki IKEA 365+ - dobry stosunek jakości do ceny
no i genialne jest to, że one są _matowe_ więc nie trzeba pucować i
polerować itd.
pzdr
Marek Rz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 16:46:37
Temat: Re: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...
polecam fiskarsy, ale uwaga zle sie z nich odlewa ziemniaki
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-08 15:06:45
Temat: Re: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...> polecam fiskarsy, ale uwaga zle sie z nich odlewa ziemniaki
a co to są "fiskarsy"?
Janusz Szczypka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-08 15:08:12
Temat: Re: Jaki garnki do kuchni ceramicznej? Nie potrafie znalesc, pomozcie...> obejrzyj garnki IKEA 365+ - dobry stosunek jakości do ceny
> no i genialne jest to, że one są _matowe_ więc nie trzeba pucować i
> polerować itd.
>
albo Fissler Black edition (niedlugo bedzie tez blue)
mozna je zobaczyc np tam: http://www.fide.pl/fissler/black%20edition
pozdrawiam
Janusz Szczypka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |