« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-04-23 22:03:01
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?Dnia Fri, 23 Apr 2010 16:00:06 +0200, Jacek Szaniawski, jszania napisał(a):
> mlynek do pieprzu to polecam Ikea. nie ma kosmicznego wygladu, ale
> jest jedynym dobrze zaprojektowanym, z tego co dotad widzialem. nie
> wymaga odkladania go na talerzyk, bo odwraca sie go do gory nogami i
> zmielony pieprz sie nie usypuje.
Fakt, to jest miłe. Tyle że to klasyczny, oburęczny - więc odpada :(
> sol nie wymaga mielenia. to sciema, ze trzeba kupowac sol w grubych
> krysztalach, a pozniej ja mielic i w ten sposob jest "swieza".
To jest oczywiste :) Chodzi o precyzyjniejsze/bezpieczniejsze dawkowanie.
Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-04-24 20:07:31
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?Cześć Jacek Szaniawski, jszania
Fri, 23 Apr 2010 21:09:14 +0200 w
<news:8qr3t59crd3j8atvnuue0c4654uqgdj9v4@4ax.com> napisałeś:
>>za to mając młynek bardzo dobrze się odmierza niewielkie ilości soli juz
> to jest jakas racja, ale ja stosuje inny system. precyzyjna solniczka
a z drugiej strony: dwa estetyczne w formie mlynki - do gruboziarnistej
soli i pieprzu (spora róznica miedzy swiezozmielonym a kupnym zmielonym)
- bardzo ładnie się komponują na stole w jadalni. do kompletu podobne
pojemniki na ocet winny i oliwę - i masz dodatkową dekorację stołu.
--
Pozdrawiam,
Marek
Gdy byłem mały, ukradłem książkę pornograficzną napisaną Braillem i
pocierałem świńskie fragmenty <Woody Allen>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-04-24 21:52:44
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?Dnia Fri, 23 Apr 2010 22:03:01 +0000 (UTC), Jacek Osiecki napisał(a):
> Chodzi o precyzyjniejsze/bezpieczniejsze dawkowanie.
Nie ma siły, aby precyzyjnie dawkować sól lub pieprz wprost z młynka. Tylko
to na to pozwala, np:
http://allegro.pl/item1001596714_srebrna_solniczka_o
_zloconym_wnetrzu_xix_w.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-10-18 09:19:36
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?Dnia Thu, 22 Apr 2010 15:55:12 +0000 (UTC), Jacek Osiecki napisał(a):
> Aż głupio o tak banalną rzecz pytać, ale... okazuje się że jak się ma
> konkretne wymagania to trochę to kosztuje :)
>
> Chciałem kupić młynek do pieprzu i do soli - albo w postaci dwóch osobnych,
> albo jeden podwójny. W zasadzie bardziej poręczne będą osobne, bo nie trzeba
> się bawić w przełączanie trybów ;) ale tak szybko patrząc na allegro
> znalazłem parę opcji...
[ciach]
Tak dla potomnosci: w koncu ruszylem 4 litery i kupilem mlynki... Wybor padl
na mlynki Chef'n mini.
Wniosek? Trzymac sie z daleka od tego gowna :)
Cena kosmiczna jak na poziom szajsowatosci reprezentowany przez to cos...
W ogole nie wzbudza zaufania, wydaje sie byc bardzo delikatne - a na koniec
w obu mlynkach polamaly sie raczki! Dramat, zeby cos takiego za taka cene
sprzedawac :( Oczywiscie, nawet nie pomyslalem zeby zachowac paragon...
Nic to - szukam od nowa :)
Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-10-18 09:41:24
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?"Jacek Osiecki" <j...@c...pl> wrote in message
news:slrnibo497.9b8.joshua@tau.ceti.pl...
Kup sobie maszynkę do mięsa typ 986 Zelmera ze wszystkimi opcjami. Jest tam
i młynek do mielenia wszystkiego co spożywcze, miele także kawę i pieprz.
A na co ci młynek do soli? Sprzedawana jest sół miałka i to ta warzona jak i
kamienna. Kamienna ma jeszcze tę zaletę , że nie zawiera dioksyn w
porównaniu z sola morską.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-10-18 10:25:22
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?Dnia Mon, 18 Oct 2010 11:41:24 +0200, Panslavista napisał(a):
> A na co ci młynek do soli? Sprzedawana jest sół miałka i to ta warzona jak i
> kamienna. Kamienna ma jeszcze tę zaletę , że nie zawiera dioksyn w
> porównaniu z sola morską.
Dokładnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-10-18 10:38:50
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?W dniu 2010-10-18 11:41, Panslavista pisze:
> Kup sobie maszynkę do mięsa typ 986 Zelmera ze wszystkimi opcjami. Jest tam
> i młynek do mielenia wszystkiego co spożywcze, miele także kawę i pieprz.
> A na co ci młynek do soli? Sprzedawana jest sół miałka i to ta warzona jak i
> kamienna.
Ajtam, ajtam. W każdym filmie i programie kulinarnym teraz stawiają na
stole młynek do soli i pieprzu. Im większy tym lepszy. No i ponoć
mielona ma lepszy smak ;)))
> Kamienna ma jeszcze tę zaletę , że nie zawiera dioksyn w
> porównaniu z sola morską.
Dzięki za potwierdzenie moich intuicji - kupuję tylko kamienną, z Kłodawy.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-10-18 10:48:27
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cbc1646$0$27047$65785112@news.neostrada.pl...
> "Jacek Osiecki" <j...@c...pl> wrote in message
> news:slrnibo497.9b8.joshua@tau.ceti.pl...
>
> Kup sobie maszynkę do mięsa typ 986 Zelmera ze wszystkimi opcjami. Jest
> tam
hehe, co za debil. Juz sobie wyobrażam jak pieprzysz taką maszynką zupę.
Nie widzisz ze chodzi o maszynki, które mozna użyć jedna reką?
I też pewnie mielisz pieprz na cały rok, żeby później sypać jakieś stęchłe
gówno do zupy,
zamiast świeżo zmielonego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-10-18 10:52:30
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:i9h83q$fb7$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-10-18 11:41, Panslavista pisze:
>
>> Kup sobie maszynkę do mięsa typ 986 Zelmera ze wszystkimi opcjami. Jest
>> tam
>> i młynek do mielenia wszystkiego co spożywcze, miele także kawę i pieprz.
>> A na co ci młynek do soli? Sprzedawana jest sół miałka i to ta warzona
>> jak i
>> kamienna.
>
> Ajtam, ajtam. W każdym filmie i programie kulinarnym teraz stawiają na
> stole młynek do soli i pieprzu. Im większy tym lepszy. No i ponoć mielona
> ma lepszy smak ;)))
>
>> Kamienna ma jeszcze tę zaletę , że nie zawiera dioksyn w
>> porównaniu z sola morską.
>
> Dzięki za potwierdzenie moich intuicji - kupuję tylko kamienną, z Kłodawy.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
Tylko takiej używam - do wszystkiego. Pieprzu nie muszę dużo mleć, jest
prawie stale świeży...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-10-26 08:42:11
Temat: Re: Jaki młynek do pieprzu/soli?Dnia Mon, 18 Oct 2010 11:41:24 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Jacek Osiecki" <j...@c...pl> wrote in message
> Kup sobie maszynkę do mięsa typ 986 Zelmera ze wszystkimi opcjami. Jest tam
> i młynek do mielenia wszystkiego co spożywcze, miele także kawę i pieprz.
Znowu spadek formy, powinieneś doradzić zakup czegoś takiego:
http://www.reklamagratis.pl/ads/kruszarka-rota-mill-
900m
> A na co ci młynek do soli? Sprzedawana jest sół miałka i to ta warzona jak i
> kamienna. Kamienna ma jeszcze tę zaletę , że nie zawiera dioksyn w
> porównaniu z sola morską.
Z bardzo prostego powodu: w zwyklej solniczce szybko zatykaja sie otwory z
powodu wilgoci, sama sol tez po jakims czasie staje sie wilgotna na tyle ze
nie chce wspolpracowac :)
Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
I don't want something I need. I want something I want.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |