Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jakie ciasto pasuje...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jakie ciasto pasuje...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-04-27 16:46:35

Temat: Jakie ciasto pasuje...
Od: "avi" <a...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam i o porady pytam
W związku z tym, że robię imprezkę z "chłopskim jadłem" prosze o pomoc w
doborze ciasta pasującego do takiego klimatu. Zapewne powiecie, że
drożdżowe, ale ja się poddaję, drożdżowego nie potrafię.

Serdecznie pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-04-27 17:00:40

Temat: Re: Jakie ciasto pasuje...
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pięknego dnia, a był(a) to środa, 27 kwietnia 2005 18:46 użytkownik
avi, sącząc kawkę, wyklepał:

> Zapewne powiecie, że
> drożdżowe, ale ja się poddaję, drożdżowego nie potrafię.

A już miałam napisać, że baba drożdżowa :)
To może sernik?
Albo makowiec?
No i co masz na myśli, pisząc "chłopskie jadło"?

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-27 17:03:03

Temat: Re: Jakie ciasto pasuje...
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-04-27 19:00:40 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Kruszyzna* skreślił te oto słowa:


> A już miałam napisać, że baba drożdżowa :)
> To może sernik?
> Albo makowiec?

Tez obstawiam makowiec.
Albo szarlotkę.

No i ja robie "makowiec" - przepis na ciasto mam z jakiejś rolady
gruszkowej, i je uwielbiam, bo się wyrabia 3 minuty, a zamiast gruszek daje
mase makowa do srodka, i mam "makowiec" :)

--
Lia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-27 17:50:49

Temat: Re: Jakie ciasto pasuje...
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pewnego pięknego dnia, a był(a) to środa, 27 kwietnia 2005 19:03 użytkownik
Lia, sącząc kawkę, wyklepał:

>
> Tez obstawiam makowiec.
> Albo szarlotkę.

Szarlotkę też, ale bez bajerów i udziwnień :)
>
> No i ja robie "makowiec" - przepis na ciasto mam z jakiejś rolady
> gruszkowej, i je uwielbiam, bo się wyrabia 3 minuty, a zamiast gruszek
> daje mase makowa do srodka, i mam "makowiec" :)
>
No, nie daj się dłużej prosić i rzuć przepis :)) Przyczyniłabyś się do
popełnienia przeze mnie pierwszego w życiu makowca.

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-27 17:56:48

Temat: Re: Jakie ciasto pasuje...
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-04-27 19:50:49 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Kruszyzna* skreślił te oto słowa:


> No, nie daj się dłużej prosić i rzuć przepis :)) Przyczyniłabyś się do
> popełnienia przeze mnie pierwszego w życiu makowca.

2 jajka
1 zółtko
4 łyzki cukru pudru
5 dag drozdzy
4 łyzki smietany kwasnej
15 dag margaryny lub co kto tam preferuje
40 dag maki
cukier waniliowy duzy
cukier - jak ktos lubi ciasto słodkawe, bo bez cukru jest dosc wytrawne, ja
daje cukier, tak 6-7 łyzek

Tłuszcz stopic, przestudzic.
Drożdże rozrobić z cukrem pudrem i smietana. Nic nie musi wyrastac.
Dodac jajka, zółtko, cukier jeden i drugi, tłuszcz i przesianą make.
Wymieszac, wyrobic aż ciasto odchodzi od dłoni - wyrabia sie bardzo szybko.

Stolnice podsypujemy mąką, rozwałkujemy ciasto na prostokąt. Smarujemy
dokładnie olejem. Na to masa makowa (ja daje z puszki), podsypuje to
jeszcze orzechami i duza iloscia rodzynek.

Zawijamy, zasklepiamy końce.
Przenosimy na desce na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Papier
niekonieczny, ale ja tak wolę, bo łatwiej wyjąc ciasto i od razu można na
nim lukrować.

Makowiec przykrywamy sciereczka i ustawiamy w ciepłym miejscu na godzinę -
powinno pięknie wyrosnąć.
Ja ustawiam na kuchence, która się juz nagrzewa.

Ciasta nie należy wałkowac zbyt cienko, bo podczas rośnięcia może pękać.
Ale jak pęknie w trakcie rośnięcia czy pieczenia to tez nie ma dramatu, bo
potem gęsty lukier przykrywa niedoskonałości.
Pikeranik - 180 stopni, pieczenie ok 40 minut, ale trzeba tego pilnować, bo
raz robilam w innej kuchence i wystarczyło 30 minut...

Makowiec bardzo rośnie wszerz - do zjedzenia jest dwa razy wiecej niż taki
tradycyjny makowiec kupowany w cukierni. Aaa, i warstwy ładnie do siebie
przylegają, nie robią się żadne wolne przestrzenie :)


W oryginale przepisu nadzieniem były gruszki, ale robiłam tez z jabłkami, z
wiśniami ze spirytusu... więc można kombinować :)
--
Lia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-27 18:45:21

Temat: Re: Jakie ciasto pasuje...
Od: "avi" <a...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kruszyzna" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:d4og68$32a$4@inews.gazeta.pl...
> Pewnego pięknego dnia, a był(a) to środa, 27 kwietnia 2005 18:46
> użytkownik
> avi, sącząc kawkę, wyklepał:
>
>> Zapewne powiecie, że
>> drożdżowe, ale ja się poddaję, drożdżowego nie potrafię.
>
> A już miałam napisać, że baba drożdżowa :)
> To może sernik?
> Albo makowiec?
> No i co masz na myśli, pisząc "chłopskie jadło"?
>
> Krusz.
> --
> Kruszyna
> #GG 3084947
> "Primum non stresere..."

Przejrzałam archiwum grupy i znalazłam tam wspaniałe podpowiedzi.
Będzie to:
wędlina, wyrób swojski (nie należy mylić z wyrobami robionymi przeze mnie),
pieczony schab i boczek,
oczywiście smalec ze skwarkami i twarożek ze szcypiorkiem,
śledzie w oleju,
chrzan,
może ogórki małosolne, ostatecznie kiszone,
na ciepło "wjadą" pierogi
i pozostała sprawa ciasta.

Generalnie piekę ciasta, ale najchętniej takie, które trzeba wrzucić do
miksera, zamieszać i gotowe.
Myślałam też o serniku, ale ja piekę taki pyszny z pianą, a tu przydałby się
taki tradycyjny, najlepiej z kratką na wierzchu.
Makowca podobnie jak drożdżowca nigdy nie piekłam i nie wiem czy odważyłabym
się zaryzykować, ostatecznie kupię, ale zawsze lepszy domowy.

Avi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-27 18:50:19

Temat: Re: Jakie ciasto pasuje...
Od: "Jeannette" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Drożdżowe to chyba najłatwiejsze ciasto.
Przesyłam link
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22977
919
Zawsze wychodzi, sprawdzone wielokrotnie.
Smacznego Jeannette


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-27 18:53:27

Temat: Re: Jakie ciasto pasuje...
Od: "avi" <a...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1rdz6cx8gsdi6.dlg@iska.from.poznan...
> Dnia 2005-04-27 19:50:49 w sprzyjających i niepowtarzalnych
> okolicznościach
> przyrody grupowicz *Kruszyzna* skreślił te oto słowa:
>
<ciach> --
> Lia

Dzięki za przepis, może jednak się odważę.

Jeszcze pytania laika,
z podanej ilości składników ile wychodzi ciasta, jedna blaszka?
jaka duża ma tobyć puszka maku i czy taki mak trzeba jakoś doprawiać?

Pozdrawiam
Avi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-27 18:58:08

Temat: Re: Jakie ciasto pasuje...
Od: "avi" <a...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jeannette" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d4omlu$c5g$1@news.onet.pl...
> Drożdżowe to chyba najłatwiejsze ciasto.
> Przesyłam link
> http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22977
919
> Zawsze wychodzi, sprawdzone wielokrotnie.
> Smacznego Jeannette
>
>
Ale pycha, takie bym właśnie chciała. Mówisz, że zawsze wychodzi? Może
zaryzykuję. W każdym razie dzięki za linka

Avi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-04-27 19:19:04

Temat: Re: Jakie ciasto pasuje...
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-04-27 20:53:27 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *avi* skreślił te oto słowa:

> Jeszcze pytania laika,
> z podanej ilości składników ile wychodzi ciasta, jedna blaszka?

Jedna, ale wypełnia się ciastem prawie w całości, bo bardzo rośnie.

> jaka duża ma tobyć puszka maku i czy taki mak trzeba jakoś doprawiać?

Taka 90 dag.
Ja kupuje juz przygotowana mase makowa z bakaliami, ale tak jak pisałam
dodaje jeszcze rodzynki i orzechy, bo bardzo lubie.

No i potem lukier posypuje skorka pomaranczowa kandyzowana.

--
Lia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[p] ryba na parze z warzywami
Przepis na sos winogronowy - czy ktoś zna?
z cyklu szybkie dania
[OT] Poszukuje kucharki
Wygląd stołu na I Komunię...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »