Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Keczup Heinz smaczny i zdrowy? Re: Keczup Heinz smaczny i zdrowy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Keczup Heinz smaczny i zdrowy?



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Keczup Heinz smaczny i zdrowy?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5a1b2f40$0$15198$65785112@news.neostrada.pl>
<5a1c3d10$0$5149$65785112@news.neostrada.pl>
<5a1c4919$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Tue, 28 Nov 2017 16:03:31 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.4.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5a1c4919$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 60
Message-ID: <5a1d7ab6$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.33.13.60
X-Trace: 1511881398 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15200 188.33.13.60:1227
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 1036691737
X-Received-Bytes: 4038
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379676
Ukryj nagłówki

W dniu 2017-11-27 o 18:19, XL pisze:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2017-11-26 o 22:16, XL pisze:
>>> http://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/heinz-to-nie-kec
zup-przynajmniej-w-izraelu/x0p4gh1
>>>
>>> Aż strach się domyślać, co wchodzi w skład pozostałej procentowej części
>>> tego produktu. Przed chwilą obejrzałam w tv filmy z pewnej chińskiej
>>> fabryki koncentratu pomidorowego. Na transporterze jakaś 1/6 pomidorów jest
>>> zupełnie zielona (solanina!), a do kadzi z pomidorową pulpą z wielkich
>>> worów wsypywano... zagęstnik sojowy!
>>> Nie wierzę, aby ta aksamitna i gęsta konsystencja keczupu Heinz nie była
>>> efektem podobnego zabiegu i tyle.
>>> Robię keczup, to wiem, jak bardzo trzeba zagęścić pomidory, aby po dodaniu
>>> octu nie był rzadki. W moim przypadku zagęszczenie to jest identyczne, jak
>>> przy robieniu śliwkowych powideł. Czyli z początkowej objętości pulpy ze
>>> wstępnie rozgotowanych owoców pozostaje jakieś 30 procent.
>>>
>>>
>> No pewnie że nie jest - to zagęszczenie to " modyfikowana genetycznie
>> skrobia kukurydziana". Zasadniczo za tym sosem nie przepadam. Jednak
>> kiedyś z ciekawości po wywiadzie medialno-kuchennego celebryty w TV
>> postanowiłem poszukać takiego jak on polecał, czyli bez konserwantów i o
>> dużej zawartości masy pomidorowej. I niestety, różnica tylko w
>> opakowaniach i cenie - każdy bez wyjątku to sztuczniak.
> W jakims sensie na pewno każdy. Zagęstniki mają wszystkie, nawet jeśli na
> opakowaniu w opisie ich nie ma.

No niby taki z napisem Mikadek nie zawiera. Teoretycznie każdy wyrób
spożywczy powinien zawierać informację o wszystkich składnikach jakie
zawiera. Tak że jak widzę w lodówce jest tylko ten zalecany dla dzieci
"Mikadek".


>
>> Zresztą nie
>> trzeba czytać etykiety - normalny koncentrat po otwarciu zaczyna
>> pleśnieć już po 2-3 dniach,
> Koncentrat a keczup to duża różnica jednak. Koncentrat to czysty
> zagęszczony przecier pomidorowy - bardziej zagęszczony, niż powidła. Czasem
> kupuję koncentrat ,,Pudliszki" (kiedy potrzebuję takiego o konsystencji
> pasty, bo przecieru domowego na zupę to ja nie zagęszczam) - wg mnie
> najlepszy. Dobrze odwodniony, przez co ilość kwasu duża, więc produkt nie
> pleśnieje tak szybko. No, chyba że zaczerpnie się ze słoiczka łyzką
> uprzednio umoczoną w zupie - wtedy na wniesionej wraz z nią innej
> substancji szybciej rozwija się pleśń.

To pomidor i to pomidor. A różnią się nawet tym że koncentrat ogólnie
nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia, jak keczup.

>
>> na keczupie nie widać śladów pleśni nawet po
>> roku.
>>
>>
> W keczupie to akurat sprawa octu. Ocet to bardzo silny konserwant.
>

I sól, i cukier, teoretycznie żadne ekstra konserwanty zdają się być
niepotrzebne. Jednak są dokładane.

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.11 Trybun
28.11 Ziggi
28.11 cef
28.11 Trefniś
29.11 Trybun
29.11 Trybun
Ale mleko!
Ale jajo!
Ciasto rzadkie na naleśniki
Ciasto rzadkie na naleśniki
Kara za oszukiwanie na maśle
Boki zrywać po sobocie ?
Mój przysmak nad przysmaki :-)
Nowoczesne nie znaczy lepsze!
Przerywanie korzeniowych.
[OT] jak usunąć gluta?
Margaryny antycholesterolowe
Bitki wołowe
Co w foliowanych sałatach piszczy?
sok z buraków
Jaja z larwami w Auchanie
Kosiarka ręczna wrzecionowa - czy to ma sens?
Zabezpieczenie miejsc po cięciu.
Wieki ciemne.
Wolność słowa i jaskiniowcy
Dlaczego uważam Chrystusa za oszusta.
Kościelna metoda na władze absolutną.
Ale mleko!
Pijaczyna!
no to zaczynamy!
Ostatni wirus Umysłu usunięty.
Ostatni wirus Umysłu usunięty.
Ale jajo!
Ach, gdzież ten szampon???
Krytykantom RN.
Apel do Leo.


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X