Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Marek Li" <M...@o...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Kiedy cukier jest za niski?
Date: Wed, 14 Dec 2005 01:02:21 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 59
Message-ID: <dnnnf0$uu0$1@news.onet.pl>
References: <dnmgfm$m4p$1@news.onet.pl> <1apu14tg15ylk.3yus34sltjvk$.dlg@40tude.net>
<dnnf28$6dh$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.199.198.237
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="windows-1250"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1134518560 31680 213.199.198.237 (14 Dec 2005 00:02:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 14 Dec 2005 00:02:40 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: 3EQtSPeLdu5NlAx2rFRrlw==
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:196097
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anna Sty?" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dnnf28$6dh$1@news.onet.pl...
>> > Proszę o info jaka jest norma cukru po godzinie od posiłku i czy
>> > wynik
> 79
Tak na prawdę, to nie ma normy na poziom cukru w 1 godzinę po posiłku.
Mierzenie glikemii w 1 godzinę o posiłku zaleca się tylko ciężarnym. U
całej reszty ludzi pomiaru dokonuje się w wystandardyzowanych warunkach:
120 minut po rozpoczęciu posiłku. I norma jest wtedy do 140mg/dL
Właściwie nie jest powiedziane od ilu (nie ma ograniczenia dolnego). Z
drugiej strony zaś czego wymagać, skoro nie ma nawewt jednomyślnej
definicji hipoglikemii. Najogólniejsze dane mówią o ok.45mg/dl. Z
drugiej strony zaś, objawy niedocukrzenia mogą mieć miejsce już przy
glikemii <56mg/dL. Z kolejnej zaś strony organizm narażony zostaje na
zwiększone wydzielanie glukagonu i adrenaliny (mają podnieść glikemię)
juz poniżej 65mg/dL. I o ile dobrze pamiętam, to przy glikemii <70mg/dl,
wytłumiane jest wydzielanie insuliny.
Ważne jest, czy wynik który podałaś jest:
1 - na glukometrze/w laboratorium,
2 - jeśli w laboratorium, to jak dużoczassu upłynęło od pobrania, do
oznaczenia, no i czy
3 - było (to oznaczenie) wykonywane w osoczu, czy krwi oraz
4 - czy krew była pobierana do probówek zawierajacych inhibitory
glikolizy w erytrocytach (co co godzinę poziom spada o około 7%???
chyba, bo erytrocyty muszą coś żreć, a nie mają zapasów własnych0
>> Sam wynik po posiłku niewiele mówi. Je?li osoba o której piszesz ma
>> problemy 'z cukrem' to trzeba zrobić krzyw?. Może posiłek nie był o
>> wysokim indeksie glikemicznym, albo poziom glukozy już spadł, albo
>> wyj?ciowo był bardzo niski albo inne warianty. A może pacjent ma
>> płask?
>> krzyw?. Poza tym nie leczy się wyniku badania laboratoryjnego, tylko
>> pacjenta - trzeba uwzględnić 'stan kliniczny' :)
No z grubsza tak.
> O rany, ale fachowe słownictwo. Mam problemy z cukrem po ci?ży. W
> ci?ży
> miałam cukrzyce ciężarnych i teraz się boje. Mam napady głodu, robi mi
> się
> wtedy słabo, trzęse się i wali mi serce. Po zjedzeniu czego? wszystko
> ustępuje, więc my?lałam, że to może hypoglikemia.
Zajrzyj na stronkę: http://www.montignac.pl/gi.htm
Mozliwe, że miałaś hipoglikemię - z trzech miałaś 2 (objawy+niska
wartość w pomiarze+ustępowanie po zjedzeniu). Jeśli miałaś cukrzycę
ciężarnych, która nie stanowi u Ciebie po ciąży problemu, to jednak
jesteś w grupie podwyższonego ryzyka. Moim zdaniem warto zgłosić się do
lekarza zajmującego się cukrzyca, który powie Ci parę słów o tym i powie
też co powinnać i kiedy nadzorować. Bo jako osobę z grupy ryzyka
powinnaś corocznie wykonywać zestaw badań, by w razie czego rozpocząć
interwencję leczniczą. A BTW io tak najskuteczniejsze jest zmienienie
stylu życia (2x bardziej skuteczne, niż badane leki przeciwcukrzycowe).
Z tym, że najtrudniej utrzymać ten zmieniony styl przez całe życie:-)
--
Marek Li
|