Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kielbasa morawska

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kielbasa morawska

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-26 13:38:51

Temat: Kielbasa morawska
Od: Piotr Fonon <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Czy kiełbasa morawska ma jakiś rodzimy odpowiednik? Jaka to kiełbasa?
Fonon

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-09-26 14:48:32

Temat: Re: Kielbasa morawska
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <dh8tl8$orq$1@h1.uw.edu.pl>,
Piotr Fonon <f...@p...onet.pl> wrote:

> Witam!
> Czy kiełbasa morawska ma jakiś rodzimy odpowiednik? Jaka to kiełbasa?
> Fonon

Dokładnego odpowiednika chyba nie ma. Miękka dość gruba kiełbasa, nieco
pokroju naszej parówkowej, z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego
specyficznie przyprawiona.

<http://www.mecom.sk/produkty/parky/48207_en.htm>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-09-27 10:16:57

Temat: Re: Kielbasa morawska
Od: Piotr Fonon <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> Dokładnego odpowiednika chyba nie ma.

Szkoda.

> Miękka dość gruba kiełbasa,

Miałem do czynienia z raczej cienką, ale to sprawa jelita.

> nieco
> pokroju naszej parówkowej, z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego
> specyficznie przyprawiona.

Smak zupełnie inny niż parówkowej, ale może to kwestia przypraw.
Pozdrawiam,
Fonon

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-09-27 20:05:02

Temat: Re: Kielbasa morawska
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <dhb66n$alc$1@h1.uw.edu.pl>,
Piotr Fonon <f...@p...onet.pl> wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Dokładnego odpowiednika chyba nie ma.
>
> Szkoda.
>
> > Miękka dość gruba kiełbasa,
>
> Miałem do czynienia z raczej cienką, ale to sprawa jelita.

Grubość -- rzezcz względna. Fakt, od parówowej cieńsza.
>
> > nieco
> > pokroju naszej parówkowej, z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego
> > specyficznie przyprawiona.
>
> Smak zupełnie inny niż parówkowej, ale może to kwestia przypraw.

Smak inny. Miałem na myśli raczej pewne podobieństwo wyglądu.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ketchup
Czy ktos wie gdzie kuic mozarelle? [Lodz]
Pomidor "Lima"
Pigwa
olej czy oliwa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »