« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-26 13:38:51
Temat: Kielbasa morawskaWitam!
Czy kiełbasa morawska ma jakiś rodzimy odpowiednik? Jaka to kiełbasa?
Fonon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-26 14:48:32
Temat: Re: Kielbasa morawskaIn article <dh8tl8$orq$1@h1.uw.edu.pl>,
Piotr Fonon <f...@p...onet.pl> wrote:
> Witam!
> Czy kiełbasa morawska ma jakiś rodzimy odpowiednik? Jaka to kiełbasa?
> Fonon
Dokładnego odpowiednika chyba nie ma. Miękka dość gruba kiełbasa, nieco
pokroju naszej parówkowej, z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego
specyficznie przyprawiona.
<http://www.mecom.sk/produkty/parky/48207_en.htm>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-27 10:16:57
Temat: Re: Kielbasa morawskaWladyslaw Los wrote:
> Dokładnego odpowiednika chyba nie ma.
Szkoda.
> Miękka dość gruba kiełbasa,
Miałem do czynienia z raczej cienką, ale to sprawa jelita.
> nieco
> pokroju naszej parówkowej, z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego
> specyficznie przyprawiona.
Smak zupełnie inny niż parówkowej, ale może to kwestia przypraw.
Pozdrawiam,
Fonon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-27 20:05:02
Temat: Re: Kielbasa morawskaIn article <dhb66n$alc$1@h1.uw.edu.pl>,
Piotr Fonon <f...@p...onet.pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Dokładnego odpowiednika chyba nie ma.
>
> Szkoda.
>
> > Miękka dość gruba kiełbasa,
>
> Miałem do czynienia z raczej cienką, ale to sprawa jelita.
Grubość -- rzezcz względna. Fakt, od parówowej cieńsza.
>
> > nieco
> > pokroju naszej parówkowej, z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego
> > specyficznie przyprawiona.
>
> Smak zupełnie inny niż parówkowej, ale może to kwestia przypraw.
Smak inny. Miałem na myśli raczej pewne podobieństwo wyglądu.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |