Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.62
.MISMATCH!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:pG+OChai6W/0iAFCJD+FFMqfEgA=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <597b84f2$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kiszenie
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <597aeb7b$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<597b3413$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 28 Jul 2017 18:39:46 GMT
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.9.200
X-Trace: 1501267186 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5143 79.185.9.200:61366
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2631
X-Received-Body-CRC: 3349440396
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377384
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2017-07-28 o 09:44, FEniks pisze:
>> Jak postępujecie ze słoikami po nastawieniu na kiszenie
>> ogórków/kapusty? Czy zamykacie szczelnie, zostawiacie lekko otwarte,
>> pasteryzujecie?
>>
>> Ja słoiki (takie z otwieraną klamrą i gumką) po prostu zamknęłam, ale
>> niestety po początkowym okresie dobrego procesu kiszenia - małosolne
>> były w porządku - ogórki zaczęły się psuć, tzn. chyba gnić, bo zaczęły
>> się rozpadać. Były w słoikach ok. 3 tygodni. Co z nimi nie tak zrobiłam?
>>
>> Ewa
>>
>
> W słoikach zawsze szczelnie zamknięte. W beczce luźno przykryte.
>
> Być może za mało dałaś soli. Zalewa powinna być dość mocno słona.
>
>
Lekko czubata duża łyżka soli na litr wody - zagotować, nieco ostudzić,
dosyć gorącą zalewać ogórki.
Ogórki nie mogą wystawać - dlatego trzeba je BARDZO CIASNO (dopasowując
kształty i wielkość, upychać z użyciem sporej siły) umieszczać pionowo w
słojach, żeby się w zalewie nie przemieszczały ku górze zanim całkiem
ukisną (potem już mogą - kiedy pod szczelnie zamkniętym wieczkiem zbierze
się poduszka co2).
I ważne - układamy piętkami w dół.
Uwaga - czasem to metalowe wieczka lub zmywarka są przyczyną mięknięcia
ogórków. Wieczka są dziś tragicznej jakości (mikroskopijnie cienka powłoka,
przez którą metal reaguje z solą i kwasem nawet kiedy z pozoru jest cała),
dlatego kiszonki robię TYLKO w wiekach.
Zaś środki do zmywania zmniejszają napięcie powierzchniowe i komórki
ulegają lizie (ogórki miękną). Słoje oczywiście po moim odkryciu nadal myję
w zmywarce, bo to je odkaża, ale odkąd dodatkowo płuczę każdy pod kranem
gorącą wodą, nie zdarzyło mi się już mieknięcie ogórków!!
|