Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!peer01.am4!peer.am4.highw
inds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.
com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostr
ada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:8glI25mV5E4MXJVidgYpc182ssk=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <597c5948$0$644$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kiszenie
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <597aeb7b$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<597b3413$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
<597b84f2$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<olgh0p$140$1@node2.news.atman.pl>
Date: 29 Jul 2017 09:45:44 GMT
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.8.120
X-Trace: 1501321544 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 644 79.185.8.120:63004
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 984439074
X-Received-Bytes: 3410
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377388
Ukryj nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2017-07-28 o 20:39, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> W dniu 2017-07-28 o 09:44, FEniks pisze:
>>>> Jak postępujecie ze słoikami po nastawieniu na kiszenie
>>>> ogórków/kapusty? Czy zamykacie szczelnie, zostawiacie lekko otwarte,
>>>> pasteryzujecie?
>>>>
>>>> Ja słoiki (takie z otwieraną klamrą i gumką) po prostu zamknęłam, ale
>>>> niestety po początkowym okresie dobrego procesu kiszenia - małosolne
>>>> były w porządku - ogórki zaczęły się psuć, tzn. chyba gnić, bo zaczęły
>>>> się rozpadać. Były w słoikach ok. 3 tygodni. Co z nimi nie tak zrobiłam?
>>>>
>>>> Ewa
>>>>
>>>
>>> W słoikach zawsze szczelnie zamknięte. W beczce luźno przykryte.
>>>
>>> Być może za mało dałaś soli. Zalewa powinna być dość mocno słona.
>>>
>>>
>>
>> Lekko czubata duża łyżka soli na litr wody - zagotować, nieco ostudzić,
>> dosyć gorącą zalewać ogórki.
>> Ogórki nie mogą wystawać - dlatego trzeba je BARDZO CIASNO (dopasowując
>> kształty i wielkość, upychać z użyciem sporej siły) umieszczać pionowo w
>> słojach, żeby się w zalewie nie przemieszczały ku górze zanim całkiem
>> ukisną (potem już mogą - kiedy pod szczelnie zamkniętym wieczkiem zbierze
>> się poduszka co2).
>> I ważne - układamy piętkami w dół.
>>
>> Uwaga - czasem to metalowe wieczka lub zmywarka są przyczyną mięknięcia
>> ogórków. Wieczka są dziś tragicznej jakości (mikroskopijnie cienka powłoka,
>> przez którą metal reaguje z solą i kwasem nawet kiedy z pozoru jest cała),
>> dlatego kiszonki robię TYLKO w wiekach.
>> Zaś środki do zmywania zmniejszają napięcie powierzchniowe i komórki
>> ulegają lizie (ogórki miękną). Słoje oczywiście po moim odkryciu nadal myję
>> w zmywarce, bo to je odkaża, ale odkąd dodatkowo płuczę każdy pod kranem
>> gorącą wodą, nie zdarzyło mi się już mieknięcie ogórków!!
>>
>>
> Pamiętam, że weki były (po umyciu i obcieknięciu) wygrzewane w bardzo
> gorącym piekarniku (piecu chlebowym) tak ze 3 godz i po ostygnięciu
> pakowano w nie ogórki... Wieczka też (naturalnie szklane)
Nie było zmywarek. Ja do mycia naczyń używam tylko i wyłącznie programu z
najwyższą temperaturą. W połączeniu z sodą kaustyczną w środku myjącym to
spokojnie wystarcza :-)
|