Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.1.9 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:nvYOhv21iwLArmP+zPluMcSxyjY=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <577cbff5$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kiszenie ogórków w domu
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <o...@t...home>
Date: 06 Jul 2016 08:23:17 GMT
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.142.251
X-Trace: 1467793397 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 654 79.185.142.251:50688
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372327
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> Cze[!
>
> Ostatnio dyskutowali[my tu o kiszeniu kapusty w domu.
>
> PodrzuciBem solidne kompendium wiedzy na ten temat. Ku pamici:
> http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-k
iszenie-kapusty/
>
> Na szcz[cie kiszenie ogórków jest znacznie czstszym procederem w domach,
> a równie Batwym i przynoszcym równie| wspaniaBe wyniki :)
> Teraz wBa[nie jest sezon na kiszenie ogórów!
>
> Tutaj dwa artykuBy z HasBa Ogrodniczego, wyczerpujca informacja (polecam
> te| archiwum na tym portalu):
>
> O ogórkach:
> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id28
>
> O samym kiszeniu:
> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id72
>
>
> Mamy do czynienia z t sam fermentacj mlekow, wiele informacji jest
> podobnych dla kapusty i ogórków, ale s te| pewne ró|nice wynikajce z
> rodzaju surowca i pewnych odmienno[ci w spodziewanych efektach.
>
> Warto "zapamita" wszystkie trzy linki. A je[li kto[ chce podyskutowa
> tutaj - zapraszam!
>
Zebrałam dopiero kilka ogórków, które schrupaliśmy od razu po zbiorze, ze
skórką i przyległościami; aromat i smak nie do porównania ze zleżałymi w
sklepie. Dziś pewnie zbiorę bardziej konkretną ilość, więc dyskusja na
czasie, ż.t.p. ?
Najpierw oczywiście będą małosolne, w wielkim szklanym słoju, potem już te
na zimę, w litrowych wiekach.
--
XL
|