Data: 2016-07-06 12:05:00
Temat: Re: Kiszenie ogórków w domu
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .07.2016 o 10:31 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> Cze[%07!
>>>
>>> Ostatnio dyskutowali[my tu o kiszeniu kapusty w domu.
>>>
>>> PodrzuciBem solidne kompendium wiedzy na ten temat. Ku pami%19ci:
>>> http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-k
iszenie-kapusty/
>>>
>>> Na szcz%19[cie kiszenie ogórków jest znacznie cz%19stszym procederem w
>>> domach,
>>> a równie Batwym i przynosz%05cym równie| wspaniaBe wyniki :)
>>> Teraz wBa[nie jest sezon na kiszenie ogórów!
>>>
>>> Tutaj dwa artykuBy z HasBa Ogrodniczego, wyczerpuj%05ca informacja
>>> (polecam
>>> te| archiwum na tym portalu):
>>>
>>> O ogórkach:
>>> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id%1828
>>>
>>> O samym kiszeniu:
>>> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id%1872
>>>
>>>
>>> Mamy do czynienia z t%05 sam%05 fermentacj%05 mlekow%05, wiele
>>> informacji jest
>>> podobnych dla kapusty i ogórków, ale s%05 te| pewne ró|nice
>>> wynikaj%05ce z
>>> rodzaju surowca i pewnych odmienno[ci w spodziewanych efektach.
>>>
>>> Warto "zapami%19ta%07" wszystkie trzy linki. A je[li kto[ chce
>>> podyskutowa%07
>>> tutaj - zapraszam!
>>>
>>
>> Zebrałam dopiero kilka ogórków, które schrupaliśmy od razu po zbiorze,
>> ze
>> skórką i przyległościami; aromat i smak nie do porównania ze zleżałymi w
>> sklepie. Dziś pewnie zbiorę bardziej konkretną ilość, więc dyskusja na
>> czasie, ż.t.p. ?
>> Najpierw oczywiście będą małosolne, w wielkim szklanym słoju, potem już
>> te
>> na zimę, w litrowych wiekach.
>>
>
> Wekach oczywiście. Telefon mi "poprawił".
Spokojnie, Pszemol zamilkł czemuś. Pewnie jajka gotuje :)
U mnie to już będzie kolejny parolitrowy słój ogórasków.
Niestety, ja muszę bazować na materiale z warzywniaka, ale mam taki "swój"
zaufany.
--
Trefniś
|