Data: 2016-07-06 12:19:16
Temat: Re: Kiszenie ogórków w domu
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 06 Jul 2016 12:05:00 +0200, TrefniĹ napisaĹ(a):
> W dniu .07.2016 o 10:31 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>> TrefniĹ <t...@m...com> wrote:
>>>> Cze[%07!
>>>>
>>>> Ostatnio dyskutowali[my tu o kiszeniu kapusty w domu.
>>>>
>>>> PodrzuciBem solidne kompendium wiedzy na ten temat. Ku pami%19ci:
>>>> http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-k
iszenie-kapusty/
>>>>
>>>> Na szcz%19[cie kiszenie ogĂłrkĂłw jest znacznie cz%19stszym procederem w
>>>> domach,
>>>> a rĂłwnie Batwym i przynosz%05cym rĂłwnie| wspaniaBe wyniki :)
>>>> Teraz wBa[nie jest sezon na kiszenie ogĂłrĂłw!
>>>>
>>>> Tutaj dwa artykuBy z HasBa Ogrodniczego, wyczerpuj%05ca informacja
>>>> (polecam
>>>> te| archiwum na tym portalu):
>>>>
>>>> O ogĂłrkach:
>>>> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id%1828
>>>>
>>>> O samym kiszeniu:
>>>> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id%1872
>>>>
>>>>
>>>> Mamy do czynienia z t%05 sam%05 fermentacj%05 mlekow%05, wiele
>>>> informacji jest
>>>> podobnych dla kapusty i ogĂłrkĂłw, ale s%05 te| pewne rĂł|nice
>>>> wynikaj%05ce z
>>>> rodzaju surowca i pewnych odmienno[ci w spodziewanych efektach.
>>>>
>>>> Warto "zapami%19ta%07" wszystkie trzy linki. A je[li kto[ chce
>>>> podyskutowa%07
>>>> tutaj - zapraszam!
>>>>
>>>
>>> ZebraĹam dopiero kilka ogĂłrkĂłw, ktĂłre schrupaliĹmy od razu po zbiorze,
>>> ze
>>> skĂłrkÄ
i przylegĹoĹciami; aromat i smak nie do porĂłwnania ze zleĹźaĹymi w
>>> sklepie. DziĹ pewnie zbiorÄ bardziej konkretnÄ
iloĹÄ, wiÄc dyskusja na
>>> czasie, Ĺź.t.p. í ˝íą
>>> Najpierw oczywiĹcie bÄdÄ
maĹosolne, w wielkim szklanym sĹoju, potem juĹź
>>> te
>>> na zimÄ, w litrowych wiekach.
>>>
>>
>> Wekach oczywiĹcie. Telefon mi "poprawiĹ".
>
> Spokojnie, Pszemol zamilkĹ czemuĹ. Pewnie jajka gotuje :)
Chyba juĹź przegotowaĹ :-D
> U mnie to juĹź bÄdzie kolejny parolitrowy sĹĂłj ogĂłraskĂłw.
> Niestety, ja muszÄ bazowaÄ na materiale z warzywniaka, ale mam taki "swĂłj"
> zaufany.
Grunt to dobre samopoczucie ;-PPP
|