Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Klopsiki szwedzkie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Klopsiki szwedzkie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-30 14:50:55

Temat: Klopsiki szwedzkie
Od: "Kasia" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam miłe Panie i milych Panów
Czy ktoś mam może przepis na klopsiki szewdzkie takie jak podają w
restauracji w Ikei razem z sosem???
Pozdrawiam
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-30 22:57:46

Temat: Re: Klopsiki szwedzkie
Od: "WMA" <w...@t...com> szukaj wiadomości tego autora

Ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej:

500 g mieszanego mielonego
1 jajko
2-3 dl smietanki, mleka albo wody
1 mala cebula
0,5 dl bulki tartej
2 gotowane, zimne ziemniaki
2 lyzki stolowe masla albo margaryny
sol, pieprz itp

1. Wsyp bulke tarta do smietanki (mleka, wody), zmusuj ziemniaki, dorzuc
jajko, bardzo drobno pokrojona cebule i mielone. Wyrob to wszystko w
jednolita mase. Dodaj sol, pieprz do smaku.
2. Uformuj kulki z tego "ciasta" i smaz je na patelni na goracy, (ale nie na
bardzo goracym) tluszczu. Podrzucaj kulki na patelni zeby osmazyly sie rowno
ze wszystkich stron.
3. Podawaj z sosem (bulion, tlusz ze smazenia, smietana, maka) i tluczonymi
ziemniakami lub makaronem gotowanym z mlekiem (nie wiem jak sie to po polsku
nazywa).
4. Obowiazkowo musisz to jesc z ZURAWINAMI

Dokladny przepis na sos moge opisac jezeli ktos ma taka potrzebe :)

Pozdrowienia Wacek


"Kasia" <m...@p...onet.pl> skrev i meddelandet
news:aupmd5$a15$1@news.tpi.pl...
> Witam miłe Panie i milych Panów
> Czy ktoś mam może przepis na klopsiki szewdzkie takie jak podają w
> restauracji w Ikei razem z sosem???
> Pozdrawiam
> Kasia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-31 09:49:14

Temat: Re: Klopsiki szwedzkie
Od: "Kasia" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki bardzo i pozdrawiam
Kasia
Użytkownik "WMA" <w...@t...com> napisał w wiadomości
news:Kb4Q9.3703$LY2.207860@newsc.telia.net...
> Ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej:
>
> 500 g mieszanego mielonego
> 1 jajko
> 2-3 dl smietanki, mleka albo wody
> 1 mala cebula
> 0,5 dl bulki tartej
> 2 gotowane, zimne ziemniaki
> 2 lyzki stolowe masla albo margaryny
> sol, pieprz itp
>
> 1. Wsyp bulke tarta do smietanki (mleka, wody), zmusuj ziemniaki, dorzuc
> jajko, bardzo drobno pokrojona cebule i mielone. Wyrob to wszystko w
> jednolita mase. Dodaj sol, pieprz do smaku.
> 2. Uformuj kulki z tego "ciasta" i smaz je na patelni na goracy, (ale nie
na
> bardzo goracym) tluszczu. Podrzucaj kulki na patelni zeby osmazyly sie
rowno
> ze wszystkich stron.
> 3. Podawaj z sosem (bulion, tlusz ze smazenia, smietana, maka) i
tluczonymi
> ziemniakami lub makaronem gotowanym z mlekiem (nie wiem jak sie to po
polsku
> nazywa).
> 4. Obowiazkowo musisz to jesc z ZURAWINAMI
>
> Dokladny przepis na sos moge opisac jezeli ktos ma taka potrzebe :)
>
> Pozdrowienia Wacek
>
>
> "Kasia" <m...@p...onet.pl> skrev i meddelandet
> news:aupmd5$a15$1@news.tpi.pl...
> > Witam miłe Panie i milych Panów
> > Czy ktoś mam może przepis na klopsiki szewdzkie takie jak podają w
> > restauracji w Ikei razem z sosem???
> > Pozdrawiam
> > Kasia
> >
> >
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-02 14:07:04

Temat: Re: Klopsiki szwedzkie
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dokladny przepis na sos moge opisac jezeli ktos ma taka potrzebe

Grzecznie proszę o ten przepis. W Ikea można już kupiś taki sos w
torebce, ale to nie to samo jak własnoręcznie wykonany a nie pamiętam
szczegółów (ostatni raz robilam köttbullarki 15 lat temu na
hemkunskap, zawsze kupowalismy gotowe 'Mammascans' (ostatnio w
ilościach hurtowych, bo teraz mieszamy w Polsce i zaopartujemy sie w
takie specyfiki 1 na rok). Zapasy się już skończyły a małżonek gnębi
...

>
> Pozdrowienia Wacek

--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-02 22:35:55

Temat: Re: Klopsiki szwedzkie
Od: "WMA" <w...@t...com> szukaj wiadomości tego autora

Prosze bardzo, przepisuje z ksiazki kucharskiej Bonniers'a:
Skladniki:
1 lyzka stolowa maki
2 dl smietanki lub mleka (vispgrädde eller mjölk)
1 kostka rosolowa
sol, bialy pieprz

1. Zagotuj bulion z 2,5 dl wody z jedna kostka rosolowa
2. Odstaw z ognia i posyp pozostalosci tluszczu na patelni po smazeniu
"köttbullarow" maka, wymieszaj aby tluszcz wessal sie w make i rozprowadz
grudki
3. Postaw znowu na ogniu i mieszaj to z gotowym bulionem
4. Rozprowadz smioetana, ogrzej troche i pogotuj to mieszajac
5. Dodaj do smaku soli albo chinskiej soji oraz pieprz.

To wszystko.

Pozdrowienia Wacek


"gdaMa" <g...@w...pl> skrev i meddelandet news:av1h6l$at5$1@news.tpi.pl...
> > Dokladny przepis na sos moge opisac jezeli ktos ma taka potrzebe
>
> Grzecznie proszę o ten przepis. W Ikea można już kupio taki sos w
> torebce, ale to nie to samo jak własnoręcznie wykonany a nie pamiętam
> szczegółów (ostatni raz robilam köttbullarki 15 lat temu na
> hemkunskap, zawsze kupowalismy gotowe 'Mammascans' (ostatnio w
> iloociach hurtowych, bo teraz mieszamy w Polsce i zaopartujemy sie w

Felix gör det goda godare :)

> takie specyfiki 1 na rok). Zapasy się już skończyły a małżonek gnębi
> ...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-03 13:29:33

Temat: Re: Klopsiki szwedzkie
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

WMA wrote:
> Prosze bardzo, przepisuje z ksiazki kucharskiej Bonniers'a:
/ciach skladniki i przepis/

WIELKIE dzieki, jutro bedziemy wcinac köttbullar med gräddsas, lingon
och potatismos (tłum.: klopsiki z sosem śmietanowym, żurawiną i
'ciapaja' ziemniaczaną - takie tam puree z mlekiem i masłem)

> Pozdrowienia Wacek

--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)

> Felix gör det goda godare :)

próbowaliśmy już różne i Mammascans przypasowało nam najbardziej, może
musimy przeprowadzić ponownie testy organoleptyczne :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-03 23:42:27

Temat: Re: Klopsiki szwedzkie
Od: "WMA" <w...@t...com> szukaj wiadomości tego autora

Hej!

Smacznego, ja to jeszcze lubie ze stuvade makaroner :)

Wacek


"gdaMa" <g...@w...pl> skrev i meddelandet news:av43cc$d8a$1@news.tpi.pl...
> WMA wrote:
> > Prosze bardzo, przepisuje z ksiazki kucharskiej Bonniers'a:
> /ciach skladniki i przepis/
>
> WIELKIE dzieki, jutro bedziemy wcinac köttbullar med gräddsas, lingon
> och potatismos (tłum.: klopsiki z sosem omietanowym, żurawiną i
> 'ciapaja' ziemniaczaną - takie tam puree z mlekiem i masłem)
>
> > Pozdrowienia Wacek
>
> --
> Pozdrawiam,
> gdaMa (Magda)
>
> > Felix gör det goda godare :)
>
> próbowaliomy już różne i Mammascans przypasowało nam najbardziej, może
> musimy przeprowadzić ponownie testy organoleptyczne :-)
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-06 13:26:22

Temat: Re: Klopsiki szwedzkie
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

WMA wrote:
> Hej!
>
> Smacznego, ja to jeszcze lubie ze stuvade makaroner :)
Buuuuuu, w piątek popołudniu nie było już nigdzie mięsa godnego do
zmielenia, także plan na köttbullarki przełożony na inny termin -
musiały być polskie schaboszczaki
Makaron nie przejdzie - mąż ziemniaczany, dla niego też odkładam kilka
ugotowanych ziemniaków bo nie przepada za potatismos.

Ale dziekuję za przepis, jak uda mi się wreszcie dorwać padlinę godną
tej potrawy to napewno dam znać jak smakowało.

>
> Wacek
>

--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-13 12:27:10

Temat: Re: Klopsiki szwedzkie
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

WMA wrote:
> Hej!
>
> Smacznego, ja to jeszcze lubie ze stuvade makaroner :)
>
> Wacek

Przyrządziłam w sobotę ... PYYYYYCHAAAAA
Teraz wiem na czym polega tajemnica smaku - żadne tam przyprawy takie
czy siakie - tylko ta śmietanka, kremówka 30%...
Mięsa miałam trochę więcej tak ok 70 dkg (45 dkg łopatki, 25 dkg
wołowego).
Po zdjęciu pierwszej porcji z patelni parząc się skonsumowałam 1 szt.
... _niebo w gębie raj w d..._, następnie wpakowałam 1 szt.
małżonkowi, który się napatoczył i to był błąd, bo musiałam go później
odganiać łychą od miski ze świeżo usmażonymi köttbullarkami.
Synkowi też zasmakowało i jadł same klopsiki z sosem i żurawiną (on z
tych co to najchętniej suchą bułę je...)

--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ile to jest "filizanka"??
Re: NTG Badanie serdeczna prosba (przepraszam za spam)
ratafia
Potrzebny przepis na zupr kukurydziana
test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »