« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-11-12 14:56:57
Temat: Re: Knedlehey,
> > Chciałem zrobić knedle z truskawkami i jabłkami.
> > Truskawki mam mrożone, więc się rozmrozi.
> > Problem tylko z jabłkami. Czy wcześniej ich z lekka nie obgotować
> > (zblanszować)? Czy wystarczy te kilka minut gotowania w środku kluski, żeby
> > odpowiednio zmiękły?
> Zblanszowane jabłka nie puszczą soku do środka knedla.
> Jabłkom w cieście wystarcza parę minut, to i knedlom wystarczyć powinno.
> One tak od razu przecież nie wypłyną
Jablka w ciescie zmiekna ale jesli sa pieczone lub smazone oczywiscie.
W gotowanym knedlu raczej nie zmiekna.
Ja zawsze kroje w czastki i smaze kilka minut w syropie cukrowym
dodajac cynamon. Zachowuja ksztalt i nabieraja wspanialego aromatu.
Roman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-11-12 15:17:20
Temat: Re: Knedle
"Romer" <f...@i...pl> wrote in message
news:1194879417.905808.123860@v3g2000hsg.googlegroup
s.com...
hey,
> > Chciałem zrobić knedle z truskawkami i jabłkami.
> > Truskawki mam mrożone, więc się rozmrozi.
> > Problem tylko z jabłkami. Czy wcześniej ich z lekka nie obgotować
> > (zblanszować)? Czy wystarczy te kilka minut gotowania w środku kluski,
> > żeby
> > odpowiednio zmiękły?
> Zblanszowane jabłka nie puszczą soku do środka knedla.
> Jabłkom w cieście wystarcza parę minut, to i knedlom wystarczyć powinno.
> One tak od razu przecież nie wypłyną
Jablka w ciescie zmiekna ale jesli sa pieczone lub smazone oczywiscie.
W gotowanym knedlu raczej nie zmiekna.
Ja zawsze kroje w czastki i smaze kilka minut w syropie cukrowym
dodajac cynamon. Zachowuja ksztalt i nabieraja wspanialego aromatu.
Roman
Są dwa rodzaje knedli z jabłkami - w cieście ziemniaczanym (jako farsz) oraz
w cieście gęstszym od naleśnikowego, wymieszane z ciastem. W pierwszym
przypadku można dać same posiekane jabłka, lub z cukrem i ewentualnie
cynamonem. W drugim cukier i cynamon sypie się na knedle polane
przyrumienionym masłem, podobnie też można postąpić w pierwszym przypadku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-11-12 15:25:07
Temat: Re: KnedleKnedle już zrobione. Robiłem oczywiście w cieście ziemniaczanym. Jeszcze nie
spróbowałem... czekam na małżonkę ;)
A jabłka pokroiłem w kostki zasypałem cukrem i cynamonem. Nie przesmażałem.
Zobaczymy, czy będą miękkie.
zdry,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-11-12 16:17:59
Temat: Re: Knedle
"wolim" <w...@i...pl> wrote in message
news:fh9qjh$kvn$1@news.interia.pl...
> Knedle już zrobione. Robiłem oczywiście w cieście ziemniaczanym. Jeszcze
> nie spróbowałem... czekam na małżonkę ;)
> A jabłka pokroiłem w kostki zasypałem cukrem i cynamonem. Nie
> przesmażałem. Zobaczymy, czy będą miękkie.
>
> zdry,
> /\/\\/\/
Najlepsze posłodzone i pocynamonowane po wierzchu - tyle, ile każdemu
smakuje - objeżdżam Marudę, gdy zasłodzi farsz nadmiernie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-11-12 16:19:45
Temat: Re: Knedle
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fh9ue2$rbp$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "wolim" <w...@i...pl> wrote in message
> news:fh9qjh$kvn$1@news.interia.pl...
>> Knedle już zrobione. Robiłem oczywiście w cieście ziemniaczanym. Jeszcze
>> nie spróbowałem... czekam na małżonkę ;)
>> A jabłka pokroiłem w kostki zasypałem cukrem i cynamonem. Nie
>> przesmażałem. Zobaczymy, czy będą miękkie.
>>
>> zdry,
>> /\/\\/\/
>
> Najlepsze posłodzone i pocynamonowane po wierzchu - tyle, ile każdemu
> smakuje - objeżdżam Marudę, gdy zasłodzi farsz nadmiernie.
No i lekko przyrumienione na patelence masło - to jest clou smaku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-11-12 18:38:49
Temat: Re: Knedle
Użytkownik "wolim" <w...@i...pl> napisał
> Zobaczymy, czy będą miękkie.
Zjedzone. Jabłka w środku twarde. Następnym razem będę pamiętał, że trzeba
je wcześniej przesmażyć.
zdry,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |