« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-24 08:15:51
Temat: Kody kulinarneSkrócony fragment z arcyciekawej książki Kate Fox "Przejrzeć Anglików.
Ukryte zasady angielskiego zachowania":
Produkty, które mają przyczepione niewidoczne etykietki ostrzegające
przed skojarzeniem z klasą niższą to:
- koktajl z krewetek (same krewetki są w porządku, ale różowy sos
"koktajlowy" to niższa warstwa klasy średniej)
- Jajka z frytkami (osobno oba składniki są stosunkowo bezklasowe, ale
jedzone razem -- klasa robotnicza).
- sałatka makaronowa (nie ma nic złego w makaronie per se, ale serwowany
na zimno i wymieszany z majonezem jest "pospolity")
- sałatka ryżowa (klasa niższa w każdej formie, ale zwłaszcza z
kukurydzą)
- owoce z puszki
- pokrojone jajka na twardo i/lub pokrojony pomidor z zieloną sałatą
-ryba z puszki
-kanapka i frytki
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-24 08:53:42
Temat: Re: Kody kulinarneUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-D14585.10155024092007@news.gazeta.pl...
> Skrócony fragment z arcyciekawej książki Kate Fox "Przejrzeć Anglików.
> Ukryte zasady angielskiego zachowania":
> Produkty, które mają przyczepione niewidoczne etykietki ostrzegające
> przed skojarzeniem z klasą niższą to:
ciach
> - Jajka z frytkami (osobno oba składniki są stosunkowo bezklasowe, ale
> jedzone razem -- klasa robotnicza).
ciach
> -kanapka i frytki
To zauważył już w 1962 r. dramaturg Arnold Wesker, tytułując swoją sztukę
"Chips with Everytning" ("Frytki do wszystkich dań").
--
Nika
Pisz tutaj
http://www.cerbermail.com/?MASYSQ8hEw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-24 09:42:45
Temat: Re: Kody kulinarneIn article <fd7ttu$12h$1@inews.gazeta.pl>,
"Nika" <n...@a...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-D14585.10155024092007@news.gazeta.pl...
> > Skrócony fragment z arcyciekawej książki Kate Fox "Przejrzeć Anglików.
> > Ukryte zasady angielskiego zachowania":
> > Produkty, które mają przyczepione niewidoczne etykietki ostrzegające
> > przed skojarzeniem z klasą niższą to:
> ciach
> > - Jajka z frytkami (osobno oba składniki są stosunkowo bezklasowe, ale
> > jedzone razem -- klasa robotnicza).
> ciach
> > -kanapka i frytki
>
> To zauważył już w 1962 r. dramaturg Arnold Wesker, tytułując swoją sztukę
> "Chips with Everytning" ("Frytki do wszystkich dań").
Co zauważył?
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-24 09:51:42
Temat: Re: Kody kulinarneUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-A48A40.11424524092007@news.gazeta.pl...
> In article <fd7ttu$12h$1@inews.gazeta.pl>,
> "Nika" <n...@a...pl> wrote:
>> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:wlalos-D14585.10155024092007@news.gazeta.pl...
>>> Skrócony fragment z arcyciekawej książki Kate Fox "Przejrzeć Anglików.
>>> Ukryte zasady angielskiego zachowania":
>>> Produkty, które mają przyczepione niewidoczne etykietki ostrzegające
>>> przed skojarzeniem z klasą niższą to:
>> ciach
>>> - Jajka z frytkami (osobno oba składniki są stosunkowo bezklasowe, ale
>>> jedzone razem -- klasa robotnicza).
>> ciach
>>> -kanapka i frytki
>> To zauważył już w 1962 r. dramaturg Arnold Wesker, tytułując swoją
>> sztukę "Chips with Everytning" ("Frytki do wszystkich dań").
> Co zauważył?
Że brytyjska klasa robotnicza je frytki do wszystkiego, nie tylko do
wymienionych przez Ciebie jajek i kanapek.
--
Nika
Pisz tutaj
http://www.cerbermail.com/?MASYSQ8hEw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-24 10:07:20
Temat: Re: Kody kulinarneIn article <fd81aq$el4$1@inews.gazeta.pl>,
"Nika" <n...@a...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-A48A40.11424524092007@news.gazeta.pl...
> > In article <fd7ttu$12h$1@inews.gazeta.pl>,
> > "Nika" <n...@a...pl> wrote:
> >> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> >> news:wlalos-D14585.10155024092007@news.gazeta.pl...
> >>> Skrócony fragment z arcyciekawej książki Kate Fox "Przejrzeć Anglików.
> >>> Ukryte zasady angielskiego zachowania":
> >>> Produkty, które mają przyczepione niewidoczne etykietki ostrzegające
> >>> przed skojarzeniem z klasą niższą to:
> >> ciach
> >>> - Jajka z frytkami (osobno oba składniki są stosunkowo bezklasowe, ale
> >>> jedzone razem -- klasa robotnicza).
> >> ciach
> >>> -kanapka i frytki
> >> To zauważył już w 1962 r. dramaturg Arnold Wesker, tytułując swoją
> >> sztukę "Chips with Everytning" ("Frytki do wszystkich dań").
> > Co zauważył?
>
>
> Że brytyjska klasa robotnicza je frytki do wszystkiego, nie tylko do
> wymienionych przez Ciebie jajek i kanapek.
Tak, ale nie każde danie z frytkami jest kojarzone z klasą robotniczą.
Nadto, o ile wiem, w sztuce Weskera, "chips with everything" odnosi się
do monotonii kuchni wojskowej raczej, niż kulinarnych obyczajów
klasowych.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-24 11:43:05
Temat: Re: Kody kulinarneWladyslaw Los napisal(a):
>> >>> Skrócony fragment z arcyciekawej książki Kate Fox "Przejrzeć Anglików.
>> >>> Ukryte zasady angielskiego zachowania":
>> >>> Produkty, które mają przyczepione niewidoczne etykietki ostrzegające
>> >>> przed skojarzeniem z klasą niższą to:
>> >> ciach
>> >>> - Jajka z frytkami (osobno oba składniki są stosunkowo bezklasowe, ale
>> >>> jedzone razem -- klasa robotnicza).
>> >> ciach
>> >>> -kanapka i frytki
>> >> To zauważył już w 1962 r. dramaturg Arnold Wesker, tytułując swoją
>> >> sztukę "Chips with Everytning" ("Frytki do wszystkich dań").
>> > Co zauważył?
>>
>>
>> Że brytyjska klasa robotnicza je frytki do wszystkiego, nie tylko do
>> wymienionych przez Ciebie jajek i kanapek.
>
>Tak, ale nie każde danie z frytkami jest kojarzone z klasą robotniczą.
Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-24 11:51:28
Temat: Re: Kody kulinarneMarcin E. Hamerla pisze:
> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
Ubóstwiam uogólnienia, proste wnioski i schematy.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-24 11:52:14
Temat: Re: Kody kulinarneBBjk napisal(a):
>> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
>> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
>
>Ubóstwiam uogólnienia, proste wnioski i schematy.
Ubóstwiam uogólnienia, proste wnioski i schematy.
Powiesz co jest nie tak w tym co napisalem?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-24 12:02:14
Temat: Re: Kody kulinarneMarcin E. Hamerla napisał(a):
> Powiesz co jest nie tak w tym co napisalem?
'ale'
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-24 12:04:23
Temat: Re: Kody kulinarneMarcin E. Hamerla wrote:
> Nie wiem dokladnie jak jest w UK, ale frytki w dzisiejszych czasach są
> dżank fódem i wyksztalceni oraz dobrze zarabiajacy ludzie ich unikaja.
U mojego meza w "pracowej" kantynie, gdzie do przyjecia do pracy
wymagane jest wyzsze wyksztalcenie a place są bardzo dobre frytki są
jedną z podstawowych potraw, podawane jako dodatek do wszystkiego. Rzecz
ma miejsce w UK, wiec moze faktycznie dokladnie nie wiesz, LOL:)
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |