Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kolejna babka migdałowa - relacja na żywo. Re: Kolejna babka migdałowa - relacja na żywo.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kolejna babka migdałowa - relacja na żywo.

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kolejna babka migdałowa - relacja na żywo.
Date: Sat, 9 Aug 2003 21:03:53 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <bh3gc4$jt8$1@news.onet.pl>
References: <bh3egs$g32$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1060455620 20392 213.25.123.147 (9 Aug 2003 19:00:20 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Aug 2003 19:00:20 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4922.1500
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4925.2800
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:169482
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bh3egs$g32$1@news.onet.pl...
> Tym razem zabieram się za wykonanie tego przepisu:
> http://tinyurl.com/jdzo

No to już siedzi ciasto w piekarniku. Nie jest to dokładnie babka, bo w
keksówce siedzi... ale jestem pełna nadziei. Wszak przepis po lekkich
przeróbkach jest zgodny z intuicją ;-)

4 jajka - oddzieliłam białka od żółtek.
Białka buch do misy miksera ze szczyptą soli.
3/4 szklanki cuku - buch do ubitych białek.
dalej połowa esencji waniliowej (o to to pakuję do wszystkich wypieków
właściwie).
Następnie prawie 3/4 kostki masła w konsystencji lejącej (leżało na
dzisiejszym upale dwie godziny na wierzchu) buch do misy miksera, a potem te
mielone migdały - faktycznie około 150 g dałam i 3/4 szklanki mąki i pół
paczki proszku do pieczenia DR OETKER (jakby nie było robię ciasto, które
jest parafrazą ich przepisu). No i się zmiksowało i wyłożyłam to do
foremki - dokładnie tak: wyłozyłam ciasto jest dość gęste. Zaraz zaraz -
zapomniałabym. Jak zauważyłam, ze jest za gęste to lunęłam stróżkę oliwy z
oliwek - tak na oko wprost do misy miksera... A ile? Pewnie było tego ze 30
ml - cienką stróżką mi dwa razy mieś okrążyło i tak na oko tyle z butelki
ubyło. ;-)
To się nazywa precyzja przepisu! Cóż tak mnie uczyła piec moja babcia -
zawsze wszystkiego na oko, tak żeby konsystencja była dobra - metoda jest
naprawdę skuteczna.
A co to jest dobra konsystencja? Cóż - to zależy jakie ciasto chcemy zrobić.
Owa konsystencja najważniejsza jest przy drożdżowym...
Odezwę się jak mi ciasto pachnieć zacznie.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.08 Poziomka
09.08 Joanna Duszczyńska
09.08 Joanna Duszczyńska
09.08 Poziomka
09.08 Joanna Duszczyńska
09.08 makary
09.08 Joanna Duszczyńska
09.08 makary
09.08 Ania Ladorucka
09.08 Ewa \(siostra Ani\) N.
09.08 makary
09.08 Joanna Duszczyńska
09.08 makary
09.08 Ewa \(siostra Ani\) N.
09.08 makary
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?