Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krążki kalmarów w cieście - jak? Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?

« poprzedni post następny post »
Data: 2017-10-15 11:38:53
Temat: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu .10.2017 o 10:14 XL <i...@g...pl> pisze:

> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .10.2017 o 00:35 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Ziggi <Z...@v...you> wrote:
>>>> On 2017-08-29, i...@g...pl wrote:
>>>>> No wiem, jak, generalnie sprawa niby prosta. Chodzi mi jednak o takie
>>>>> jak w Nordfiszu, albo lepsze. Ktoś ma jakiś sprawdzony chłyt, aby
>>>>> były
>>>>> mięciutkie, chrupiące i pyszne?
>>>>
>>>> Piwo,woda sodowa, maka.
>>>>
>>>>
>>>
>>> Bez jajek? Tylko to??
>>
>> To i tak jakaś wypasiona panierka :)
>>
>> Polecam próby z tempurą - mąka, lodowata woda i sól.
>>
>
> A ta mąka na tempurę jakiej granulacji?

Właśnie poruszyłaś dość drażliwy temat :)
Nie chodzi o samą tempurę, ale o próby wykonania każdej egzotycznej dla
nas potrawy.

Kiedyś chyba Michel Moran stwierdził, że odwzorowanie przepisu/receptury
to nie to samo, co ugotowanie danej potrawy. Trzeba znać jej _prawdziwy_
smak i całą kuchenną otoczkę związaną z tą potrawą.

Na przykład spróbujcie podać Japończykowi przepis na bigos i dostarczcie
wszystkie produkty.
Efektem na pewno nie będzie tradycyjny polski bigos.
Zwłaszcza, że bigos ma nieskończenie wiele wersji :)

Tak samo japońska tempura - nie sądzę, żeby wykonana przez Polaka została
zaakceptowana w japońskim barze tempura :)

Doczytałem w sieci, niektórzy (prawdopodobnie błędnie) twierdzą, że
tradycyjna tempura zawiera jajka.
Większość źródeł wyklucza jajka, a prawda pewnie jest związana z regionem
i okolicznościami.

Jeśli chodzi o mąkę do tempury, to mowa o mące pszennej, niektórzy dodają
kukurydzianej, czy z tapioki.

Granulacja mąki? Krupczatka chyba powinna dać bardziej chrupiącą
panierkę...
Dochodzi cały problem typu mąki, tortowa na pewno da inny efekt niż mąka
wyższego typu.

Jedyne, co można zrobić, to próbować :)

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.10 Trefniś
15.10 XL
15.10 Trefniś
15.10 XL
15.10 Trefniś
15.10 XL
15.10 Trefniś
15.10 cef
15.10 Trefniś
15.10 XL
15.10 cef
15.10 Ziggi
15.10 Trefniś
15.10 XL
15.10 Trefniś
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK