Data: 2017-10-15 12:31:56
Temat: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .10.2017 o 11:55 XL <i...@g...pl> pisze:
Znów powiesz, że się czepiam :)
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
(...)
>> Granulacja mąki? Krupczatka chyba powinna dać bardziej chrupiącą
>> panierkę...
>
> Może jako jedyny składnik - użyta do o(b)toczenia w niej krążków na
> sucho.
> Smażę tak karpia na Wigilię oraz świeże śledzie nad morzem.
> Krupczatka to niemal kasza (zresztą nazywana jest też w starszych
> przepisach mąka grysikową) - wymieszana z wodą/mlekiem/piwem nie daje
> zawiesiny, opada na dno płynu.
Mące należy dać nasiąknąć płynem - zapewniam, że odpowiednio przygotowane
ciasto z krupczatki nie jest zawiesiną mąki w płynie i przestaje ona
osiadać na dnie!
A już na pewno można z niej przygotować ciasto o konsystencji śmietany do
tempury.
Poniżej w linku informacja, że krupczatka jest doskonała do panierki.
Ale oczywiście krupczatki zastosowanie jest inne niż mąki drobnej.
> Można z niej zagnieść ciasto na pierogi (jest świetne! - byle dosyć
> luźne),
> ale już naleśnikowego, tempury, zawiesiny do zupy z niej nie zrobisz.
Lepiej pisz o własnych możliwościach - "nie zrobię" :)
>> Dochodzi cały problem typu mąki, tortowa na pewno da inny efekt niż mąka
>> wyższego typu.
>
> Dlatego kazdy typ mąki jest do czego innego - warunkuje to właśnie
> granulacja.
:O
Mylisz dwie _zupełnie_ różne cechy mąki.
Typ mąki nie ma nic wspólnego z granulacją! Absolutnie nic!
Tutaj masz mąkę krupczatkę typ-450:
http://www.stoislaw.com.pl/pl/detaliczne/maki-cukier
nicze/maka-pszenna-krupczatka-typ-450
Producent zapewnia - "najlepsza do panierki". A tempura to właśnie
panierka.
a tu mąkę drobną typ-450 tego samego producenta:
http://www.stoislaw.com.pl/pl/detaliczne/maki-cukier
nicze/maka-pszenna-tortowa-typ-450
Można kupić mąkę razową o bardzo drobnej granulacji:
https://millekrakow.pl/produkty/szczegoly/2/30/233,m
%C4%85ka-razowa-drobna-10kg-molino-iaquone
nie każda mąka razowa jest od razu mąką grahamką!
>
>>
>> Jedyne, co można zrobić, to próbować :)
>>
>
> Ha. Raz w życiu liczyłam na gotowiec i oto mam ?
--
Trefniś
|