Data: 2017-10-15 12:56:16
Temat: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 11:55 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>
> Znów powiesz, że się czepiam :)
>
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>
> (...)
>>> Granulacja mąki? Krupczatka chyba powinna dać bardziej chrupiącą
>>> panierkę...
>>
>> Może jako jedyny składnik - użyta do o(b)toczenia w niej krążków na
>> sucho.
>> Smażę tak karpia na Wigilię oraz świeże śledzie nad morzem.
>> Krupczatka to niemal kasza (zresztą nazywana jest też w starszych
>> przepisach mąka grysikową) - wymieszana z wodą/mlekiem/piwem nie daje
>> zawiesiny, opada na dno płynu.
>
> Mące należy dać nasiąknąć płynem - zapewniam, że odpowiednio przygotowane
> ciasto z krupczatki nie jest zawiesiną mąki w płynie i przestaje ona
> osiadać na dnie!
> A już na pewno można z niej przygotować ciasto o konsystencji śmietany do
> tempury.
> Poniżej w linku informacja, że krupczatka jest doskonała do panierki.
>
> Ale oczywiście krupczatki zastosowanie jest inne niż mąki drobnej.
>
>
>> Można z niej zagnieść ciasto na pierogi (jest świetne! - byle dosyć
>> luźne),
>> ale już naleśnikowego, tempury, zawiesiny do zupy z niej nie zrobisz.
>
> Lepiej pisz o własnych możliwościach - "nie zrobię" :)
>
>>> Dochodzi cały problem typu mąki, tortowa na pewno da inny efekt niż mąka
>>> wyższego typu.
>>
>> Dlatego kazdy typ mąki jest do czego innego - warunkuje to właśnie
>> granulacja.
>
> :O
> Mylisz dwie _zupełnie_ różne cechy mąki.
> Typ mąki nie ma nic wspólnego z granulacją! Absolutnie nic!
>
> Tutaj masz mąkę krupczatkę typ-450:
> http://www.stoislaw.com.pl/pl/detaliczne/maki-cukier
nicze/maka-pszenna-krupczatka-typ-450
> Producent zapewnia - "najlepsza do panierki". A tempura to właśnie
> panierka.
Nie - tempura to ciasto, a panierka to sypka mieszanina.
>
> a tu mąkę drobną typ-450 tego samego producenta:
> http://www.stoislaw.com.pl/pl/detaliczne/maki-cukier
nicze/maka-pszenna-tortowa-typ-450
>
>
> Można kupić mąkę razową o bardzo drobnej granulacji:
> https://millekrakow.pl/produkty/szczegoly/2/30/233,m
%C4%85ka-razowa-drobna-10kg-molino-iaquone
>
> nie każda mąka razowa jest od razu mąką grahamką!
NIE MÓWILIŚMY O MĄCE RAZOWEJ.
--
XL
|