Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krem do tortu z masłem czy z masmixem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krem do tortu z masłem czy z masmixem?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-31 11:52:56

Temat: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: "kalinika" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Grupowiczów.Proszę o opinię.Poproszono mnie o zrobienie tortu na
rodzinną uroczystość.Zdecydowałam się na orzechowo-kawowy.Znalazłam w
archiwum dwa ciekawe podobne przepisy-Władysława i Joanny.W jednym do kremu
użyto masła,w drugim masmixa.Co sądzicie,który będzie lepszy?Czy do kremu
kawowego mozna dodać spirytus?Będę wdzięczna za odpowiedż.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-31 11:55:37

Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik kalinika napisał:
> W jednym do kremu
> użyto masła,w drugim masmixa.Co sądzicie,który będzie lepszy?Czy do kremu
> kawowego mozna dodać spirytus?Będę wdzięczna za odpowiedż.

Wyłącznie masło. Li i jedynie. Żadne margaryny, zwane margarynami lub
masmixami. Spirytus można, a nawet wskazany.
--
pa, BasiaBjk



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-31 12:10:07

Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: "kalinika" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk <b...@q...pl> napisał(a):

>
> Wyłącznie masło. Li i jedynie. Żadne margaryny, zwane margarynami lub
> masmixami. Spirytus można, a nawet wskazany.
Dziękuję.Też tak mi się wydawało,nie używam masmixów,ani nic podobnego,ale
myślałam że skoro Joanna D. poleca go do tortów to może coś w nim jest?A,ha
jeszcze jedno czy lepiej biszkopt(?) nasączyć?Tort Mamy Władysława jest bez
ponczu.Czy nie jest za suchy?

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-31 12:16:26

Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kalinika" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bvg4uo$hrr$1@inews.gazeta.pl...
W jednym do kremu
> użyto masła,w drugim masmixa.Co sądzicie,który będzie lepszy?Czy do kremu
> kawowego mozna dodać spirytus?Będę wdzięczna za odpowiedż.

Mnie to sie zawsze (moze tylko) wydawalo, ale masmix imho jest lekko slonawy
i raczej nie pasuje mi do kremu
my zawsze robilysmy na masle ewentualnie na margarynie, ale takiej w kostce
do pieczenia czy cos, nie na tych smarownych
Teraz idziem na latwizne - jesli w ogole robimy jakis placek z kremem - i
proszkowy jest, ale pysznosciowaty ;)

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-31 12:17:33

Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik kalinika napisał:
> A,ha
> jeszcze jedno czy lepiej biszkopt(?) nasączyć?Tort Mamy Władysława jest bez
> ponczu.Czy nie jest za suchy?

Nie znam tortu Mamy Władysława, ja robię na cieście orzechowym lub
migdałowym - (zamiast mąki - orzechy mielone lub migdały - 40 dag
orzechów, 40 dag cukru, 18 jajek, oczywiście białka sztywno ubite)i
takiego nie nasączam.
--
pa, BasiaBjk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-31 12:23:14

Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-402E53.14010131012004@gw1.news.tpi.pl...
> Problem może być w tym, że aby krem się udał musi być bardzo dobre
> masło. Z masmixu może łatwiej zrobić.

Dokładnie o to chodzi... Jeśli nie masz pewności że masz bardzo dobre masło,
to lepiej wziąć masmix. Moje doświadczenie mówi, ze masa z masmixem nigdy
się nie waży, ale uwaga - to musi być normalny masmix, a nie żaden light.
Chodzi głównie o to, ze masmix ma gładką konsystencję, ale tłuszcz to masa
musi zawierać.
BTW w oryginalnym przepisie rodzinnym było mieszanie masła z margaryną. Jak
dostałam przepis od teściowej, to na początku robiłam z samym masłem, bo
dawno dawno temu margaryny były śmierdzące... Potem jakoś tak z tym masmixem
spróbowałam i zadziałało. Obecnie dla odmiany robię znowu z samym masłem...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-31 12:25:04

Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:bvg61m$nqh$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "kalinika" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bvg4uo$hrr$1@inews.gazeta.pl...
> W jednym do kremu
> > użyto masła,w drugim masmixa.Co sądzicie,który będzie lepszy?Czy do
kremu
> > kawowego mozna dodać spirytus?Będę wdzięczna za odpowiedż.
>
> Mnie to sie zawsze (moze tylko) wydawalo, ale masmix imho jest lekko
slonawy
> i raczej nie pasuje mi do kremu

I owszem jest słonawy, ale dzięki temu masa nie jest mdła.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-31 12:25:20

Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kalinika" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bvg5uu$lel$1@inews.gazeta.pl...
A,ha
> jeszcze jedno czy lepiej biszkopt(?) nasączyć?Tort Mamy Władysława jest
bez
> ponczu.Czy nie jest za suchy?

Wydaje mi sie, ze to juz zalezy od tego jaki Ci ten biszkopt wyjdzie, mozna
go troche nasaczyc, my uzywamy najczesciej spirytusu rozrobionego z woda,
odrobina cukru i soku z cytryny :)
Moze sie jednak okazac ze biszkopt bedzie sam w sobie bardzo puszysty i
nasaczenie mu zaszkodzi :)

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-31 12:25:23

Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 31 Jan 2004 13:17:33 +0100, BasiaBjk
<b...@q...pl> wrote:

>Użytkownik kalinika napisał:
>> A,ha
>> jeszcze jedno czy lepiej biszkopt(?) nasączyć?Tort Mamy Władysława jest bez
>> ponczu.Czy nie jest za suchy?
>
>Nie znam tortu Mamy Władysława, ja robię na cieście orzechowym lub
>migdałowym - (zamiast mąki - orzechy mielone lub migdały - 40 dag
>orzechów, 40 dag cukru, 18 jajek, oczywiście białka sztywno ubite)i
>takiego nie nasączam.


ILE A jajek???matkubosku. to jak bijesz piane z tych bialek to
gdzie? w wannie???

trys, oniemialy od nadmiaru jaj
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-31 12:28:39

Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: "Halina Szyłkiewicz" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk <b...@q...pl> napisał(a):


> Nie znam tortu Mamy Władysława, ja robię na cieście orzechowym lub
> migdałowym - (zamiast mąki - orzechy mielone lub migdały - 40 dag
> orzechów, 40 dag cukru, 18 jajek, oczywiście białka sztywno ubite)i
> takiego nie nasączam.
Właśnie taki,troszkę inne proporcje(10 jajek)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie kupujecie przyprawy?
kurczak w smietanie jak?
pizza
Panettone? (chyba nie pochrzaniłam nic w nazwie)
Zabawne...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »