Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Królewiec - mrozenie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Królewiec - mrozenie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-20 08:24:12

Temat: Królewiec - mrozenie
Od: cherokee <c...@n...uk> szukaj wiadomości tego autora

Muszę zrobic ciasto mężowi na urodziny do pracy, ale wypadaja w
czwartek, a ja z trzymiesiecznych maluchem niewiele zrobie pod jego
nieobecnosc. Chcialabym upiec królewca - myslalam, zeby upiec warstwy
ciasta dzisiaj, zamrozic, rozmrozic w srode wieczorem, przełozyc masa
budyniową, udekorowac i w czwartek zabrałby sobie je do pracy. Myslicie,
ze to wciaz bedzie jadalne? Nie chciałabym, zeby ktos sie zatruł. Musze
przyznac, ze nigdy nie mroziłam ciast i nie wiem, jak smakują po
rozmrozeniu. Dzieki z góry.

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-20 16:38:58

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Muszę zrobic ciasto mężowi na urodziny do pracy, ale wypadaja w
> czwartek, a ja z trzymiesiecznych maluchem niewiele zrobie pod jego
> nieobecnosc. Chcialabym upiec królewca - myslalam, zeby upiec warstwy
> ciasta dzisiaj, zamrozic, rozmrozic w srode wieczorem, przełozyc masa
> budyniową, udekorowac i w czwartek zabrałby sobie je do pracy. Myslicie,
> ze to wciaz bedzie jadalne? Nie chciałabym, zeby ktos sie zatruł. Musze
> przyznac, ze nigdy nie mroziłam ciast i nie wiem, jak smakują po
> rozmrozeniu. Dzieki z góry.
>
> cherokee

nie wiem czy o tym samym cieście myślimy ale moja mama placki do takiego
ciasta piecze nawet dwa tygodnie wcześniej np. przed świętami, nie zamraża
ich, dzień wcześniej przygotowuje krem i przkłada placki kremem.

Pozdrawiam

Monika




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-20 19:25:40

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

MONI|<A <moni| pisze:

> nie wiem czy o tym samym cieście myślimy ale moja mama placki do takiego
> ciasta piecze nawet dwa tygodnie wcześniej np. przed świętami, nie zamraża
> ich, dzień wcześniej przygotowuje krem i przkłada placki kremem.

Czy to chodzi może o takie placki ciasta z miodem przekładane kremem
budyniowym? Mogłabyś podać przepis na to ciasto?

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-20 19:52:20

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: cherokee <c...@n...uk> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> Czy to chodzi może o takie placki ciasta z miodem przekładane kremem
> budyniowym? Mogłabyś podać przepis na to ciasto?


Moge podac, ale jeszcze nie testowałam:

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis19400.html

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-20 19:54:28

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: cherokee <c...@n...uk> szukaj wiadomości tego autora

MONI|<A <moni| wrote:

> nie wiem czy o tym samym cieście myślimy ale moja mama placki do takiego
> ciasta piecze nawet dwa tygodnie wcześniej np. przed świętami, nie zamraża
> ich, dzień wcześniej przygotowuje krem i przkłada placki kremem.
Tylko ze tam jest tez biszkopt, mama piecze go tez wczesniej? Chyba,ze
robi same warstwy miodowe.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-20 20:30:42

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

cherokee pisze:

> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis19400.html

Ktoś w komentarzach do tego przepisu pisał o podobnym kremie, ale z
kaszą manną. Ciekawe co zastąpić i w jakich ilościach - dać tyle samo
manny ile normalnie daje się mączki ziemniaczanej? Może ktoś zna odpowiedź?

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-20 21:17:07

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: Netusia <n...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> Ktoś w komentarzach do tego przepisu pisał o podobnym kremie, ale z
> kaszą manną. Ciekawe co zastąpić i w jakich ilościach - dać tyle samo
> manny ile normalnie daje się mączki ziemniaczanej? Może ktoś zna odpowiedź?

Przepis na ciasto właśnie z takim kremem mam i wygląda on bardzo
podobnie do przedstawionego tutaj z tą różnicą, że piecze się nie 2, a 4
placki ciasta miodowego (mozolna i wkurzająca robota, bo trzeba bardzo
cienko rozwałkować).
Krem:
1 kostka masła
1/2 l. mleka
1 szklanka cukru pudru
4 czubate łyżki kaszy mannej
Ugotować kaszę, sypiąc ją na gotujące się mleko i gotując przez chwilę
(w przepisie mam 8 minut, ale zwykle nie patrzę na zegarek). Masło
utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną kaszę i dokładnie utrzeć. Na koniec
można dodać trochę soku z cytryny (jeśli masa jest zbyt mdła).

Po 2 placki przekłada się masą, obie części z masą łączy się powidłami.

Pozdr.
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-20 21:19:52

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: Netusia <n...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> Ktoś w komentarzach do tego przepisu pisał o podobnym kremie, ale z
> kaszą manną. Ciekawe co zastąpić i w jakich ilościach - dać tyle samo
> manny ile normalnie daje się mączki ziemniaczanej? Może ktoś zna odpowiedź?
>
> Pozdrawiam
> Ewa

Przepis na ciasto właśnie z takim kremem mam i wygląda on bardzo
podobnie do przedstawionego tutaj z tą różnicą, że piecze się nie 2, a 4
placki ciasta miodowego (mozolna i wkurzająca robota, bo trzeba bardzo
cienko rozwałkować).
Krem:
1 kostka masła
1/2 l. mleka
1 szklanka cukru pudru
4 czubate łyżki kaszy manny
Ugotować kaszę, sypiąc ją na gotujące się mleko i gotując przez chwilę
(w przepisie mam 8 minut, ale zwykle nie patrzę na zegarek). Masło
utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną kaszę i dokładnie utrzeć. Na koniec
można dodać trochę soku z cytryny (jeśli masa jest zbyt mdła).

Po 2 placki przekłada się masą, obie części z masą łączy się powidłami.

Pozdr.
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-10-20 21:20:41

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Netusia pisze:

> Ugotować kaszę, sypiąc ją na gotujące się mleko i gotując przez chwilę
> (w przepisie mam 8 minut, ale zwykle nie patrzę na zegarek). Masło
> utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną kaszę i dokładnie utrzeć. Na koniec
> można dodać trochę soku z cytryny (jeśli masa jest zbyt mdła).

Dodaj aromat pomarańczowy i migdałowy - po kilka (6-8) kropel każdego z
nich. Smak niesamowity - takie połączenie.


--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-10-20 21:28:48

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: Netusia <n...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

> Dodaj aromat pomarańczowy i migdałowy - po kilka (6-8) kropel każdego z
> nich. Smak niesamowity - takie połączenie.

Nie wiem, czy nie będzie się "gryzło" z aromatem arakowym, który dodaję
do ciasta. Ale pomysł przedni - dzięki, wypróbuję.
Pozdr.
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rzymski garnek (romer topf, romertopf)
Naczynie do "parowania" w mikrofali - dziala czy bubel? Czasy? Przepisy?
Pan Coś ty im zrobił
FlashFXP KEYGEN 4985 [1/2]
Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »