Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Królewiec - mrozenie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Królewiec - mrozenie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-10-21 07:30:18

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Netusia pisze:

>
> Po 2 placki przekłada się masą, obie części z masą łączy się powidłami.
>

Dzięki! Kiedyś w końcu spróbuję tego królewca, choć trochę jest z nim
roboty. Czy na wierzch tego ciasta można dać orzechy włoskie i zalać
karmelem, czy to nie będzie pasowało? Jadłam kiedyś takie ciasto i to
chyba był królewiec właśnie, ale nie jestem pewna.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-10-21 09:31:22

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: Netusia <n...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> Dzięki! Kiedyś w końcu spróbuję tego królewca, choć trochę jest z nim
> roboty. Czy na wierzch tego ciasta można dać orzechy włoskie i zalać
> karmelem, czy to nie będzie pasowało? Jadłam kiedyś takie ciasto i to
> chyba był królewiec właśnie, ale nie jestem pewna.

Jeśli królewiec - to z masą budyniową, biszkoptem i orzechami na
wierzchu. Ciasto z masą z kaszy manny znam pod nazwą krakowiak i wierzch
posypuje się cukrem pudrem, ewentualnie (choć nie lubię tej wersji) -
polewa czekoladą.
Pozdr.
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-10-21 10:40:39

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Netusia pisze:
> Ikselka wrote:
>
>> Dodaj aromat pomarańczowy i migdałowy - po kilka (6-8) kropel każdego
>> z nich. Smak niesamowity - takie połączenie.
>
> Nie wiem, czy nie będzie się "gryzło" z aromatem arakowym, który dodaję
> do ciasta. Ale pomysł przedni - dzięki, wypróbuję.
> Pozdr.
> Aneta
>

To nie dodawaj aromatu do ciasta - miód jest wystarczająco aromatyczny.
Ja nie aromatyzuję - ponieważ masa jest na tyle aromatyczna, że
wystarczy na całe ciasto. A połączenie jej aromatu z naturalnym
aromatem ciasta miodowego jest świetne. Tyle, że dobrze aby się to
przegryzło przynajmniej dobę - dociskam lekko pod deską i trzymam pod
kloszem.

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-10-21 11:12:24

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Netusia pisze:
> medea wrote:
>
>> Dzięki! Kiedyś w końcu spróbuję tego królewca, choć trochę jest z nim
>> roboty. Czy na wierzch tego ciasta można dać orzechy włoskie i zalać
>> karmelem, czy to nie będzie pasowało? Jadłam kiedyś takie ciasto i to
>> chyba był królewiec właśnie, ale nie jestem pewna.
>
> Jeśli królewiec - to z masą budyniową, biszkoptem i orzechami na
> wierzchu. Ciasto z masą z kaszy manny znam pod nazwą krakowiak i wierzch
> posypuje się cukrem pudrem, ewentualnie (choć nie lubię tej wersji) -
> polewa czekoladą.

Ha! A ja je znam pod nazwą piernik-kwiatek i za Chiny ludowe nie wiem
dlaczego kwiatek...
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-10-22 06:36:50

Temat: Re: Królewiec - mrozenie
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > nie wiem czy o tym samym cieście myślimy ale moja mama placki do takiego
> > ciasta piecze nawet dwa tygodnie wcześniej np. przed świętami, nie
zamraża
> > ich, dzień wcześniej przygotowuje krem i przkłada placki kremem.
> Tylko ze tam jest tez biszkopt, mama piecze go tez wczesniej? Chyba,ze
> robi same warstwy miodowe.
>
> pozdr
>
> cherokee
>

w królewcu mojej mamy sa tylko placki miodowe

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rzymski garnek (romer topf, romertopf)
Naczynie do "parowania" w mikrofali - dziala czy bubel? Czasy? Przepisy?
Pan Coś ty im zrobił
FlashFXP KEYGEN 4985 [1/2]
Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »