« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-09-19 08:28:21
Temat: KrólikZabiłem sześć czteromiesięcznych królików , jezeli ktoś ma propozycje jak
je przyrządzić, to chętnie wypóbuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-09-19 12:02:27
Temat: Re: KrólikDnia Sun, 19 Sep 2010 10:28:21 +0200, Kruk Andrzej napisał(a):
> Zabiłem sześć czteromiesięcznych królików , jezeli ktoś ma propozycje jak
> je przyrządzić, to chętnie wypóbuję.
Po co zabiłeś, skoro nie masz pomysłu?
Gugiel: "z królika" - i heja :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-09-19 12:28:30
Temat: Re: KrólikUżytkownik "Kruk Andrzej" <k...@o...eu> napisał w wiadomości
news:4c95c9a0$0$20998$65785112@news.neostrada.pl...
> Zabiłem sześć czteromiesięcznych królików , jezeli ktoś ma propozycje
> jak je przyrządzić, to chętnie wypóbuję.
Przykre. :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-09-19 13:57:43
Temat: Re: Kr?likW dniu 2010-09-19 10:28, Kruk Andrzej pisze:
> Zabi?em sze?? czteromiesi?cznych kr?lik?w , jezeli kto? ma propozycje jak
> je przyrz?dzi?, to ch?tnie wyp?buj?.
>
>
>
króliki przyrządza się tak jak inne szczury czy świnki morskie -
gryzonie w ogóle. Czyli całe tuszki najlepiej upiec na ruszcie. Aha, w
kwestii szczurów, gdybyś nie miał pewności, kto pokrył matkę tych
maluchów, które zaszlachtowałeś: lepiej sprawdź mięso u weta pod kątem
obecności włośnia :)
>>> SMACZNEGO <<<
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-09-19 14:20:25
Temat: Re: KrólikUżytkownik "jcm" <j...@1...pl> napisał w wiadomości
news:i74vp4$2cen$1@news.mm.pl...
> Użytkownik "Kruk Andrzej" <k...@o...eu> napisał w wiadomości
> news:4c95c9a0$0$20998$65785112@news.neostrada.pl...
>> Zabiłem sześć czteromiesięcznych królików , jezeli ktoś ma propozycje
>> jak je przyrządzić, to chętnie wypóbuję.
>
> Przykre. :(
Bandyta i barbarzyńca. Wrażliwi na cierpienie zwierząt ludzie nie zabijają,
tylko pozwalają aby były hodowane w ciasnocie a zabijanie robiła za nich
ubojnia.
;-)
A w temacie. Co wyrzuciły google?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-09-19 15:39:42
Temat: Re: KrólikW dniu 2010-09-19 10:28, Kruk Andrzej pisze:
> Zabiłem sześć czteromiesięcznych królików , jezeli ktoś ma propozycje jak
> je przyrządzić, to chętnie wypóbuję.
Według mnie mięso królika jest bardzo chude, a wręcz suche i z tego powodu nie nadaje
się do
zwykłego pieczenia.
Najlepszy sposób przyrządzenia jak dla mnie (prócz pasztetu) to 30-40 minutowe
duszenie z dodatkiem
białego wina wcześniej przyprawionego solą, czosnkiem (czosnkiem można go albo
natrzeć, albo
ponacinać mięso i powsadzać starty czosnek w nacięcia), rozmarynem, solą, pieprzem i
ewentualnie
octem balsamicznym mięsa (minimum 3h w lodówce).
Przed marynowaniem dobrze jest królika zamrozić, po tym zabiegu mięso będzie kruche i
delikatne, a
przed duszeniem należy mięso przesmażyć, aby nabrało koloru z każdej strony a z kolei
przed tym
etapem mięso można opruszyć mąką (zrobi się delikatna panierka), ale jak kto lubi.
Podczas duszenia
można podlać odrobiną rosołu drobiowego
A podać np. Z pieczonymi ziemniakami i sałatką z cebuli, ogórków kiszonych i śmietany
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-09-19 15:44:46
Temat: Re: KrólikW dniu 2010-09-19 17:39, vcore pisze:
> W dniu 2010-09-19 10:28, Kruk Andrzej pisze:
>> Zabiłem sześć czteromiesięcznych królików , jezeli ktoś ma propozycje jak
>> je przyrządzić, to chętnie wypóbuję.
>
> Według mnie mięso królika jest bardzo chude, a wręcz suche i z tego
> powodu nie nadaje się do zwykłego pieczenia.
>
> Najlepszy sposób przyrządzenia jak dla mnie (prócz pasztetu) to 30-40
> minutowe duszenie z dodatkiem białego wina wcześniej przyprawionego
> solą, czosnkiem (czosnkiem można go albo natrzeć, albo ponacinać mięso i
> powsadzać starty czosnek w nacięcia), rozmarynem, solą, pieprzem i
> ewentualnie octem balsamicznym mięsa (minimum 3h w lodówce).
>
> Przed marynowaniem dobrze jest królika zamrozić, po tym zabiegu mięso
> będzie kruche i delikatne, a przed duszeniem należy mięso przesmażyć,
> aby nabrało koloru z każdej strony a z kolei przed tym etapem mięso
> można opruszyć mąką (zrobi się delikatna panierka), ale jak kto lubi.
> Podczas duszenia można podlać odrobiną rosołu drobiowego
>
> A podać np. Z pieczonymi ziemniakami i sałatką z cebuli, ogórków
> kiszonych i śmietany
Ty chlopie chudego miesa chyba nie widziales, chudy to jest zajac nie
ktorlik.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-09-19 15:47:56
Temat: Re: KrólikDnia Sun, 19 Sep 2010 17:39:42 +0200, vcore napisał(a):
> Według mnie mięso królika jest bardzo chude, a wręcz suche i z tego powodu nie
nadaje się do
> zwykłego pieczenia.
Jeśli się nie potrafi, to tak :-)
PS. Królicze mięso jest delikatne i bardzo wartosciowe - dla dzieci, osób
na diecie i nie tylko. Wystarczy je przed pieczeniem zabajcować 12h i piec
w zamkniętym naczyniu w piekarniku, np w gęsiarce - lub w prodiżu, co wolę,
bo nie ma to jak mięso (każde) z prodiża. No tak jest i koniec.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-09-19 16:21:49
Temat: Re: KrólikW dniu 2010-09-19 17:47, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 19 Sep 2010 17:39:42 +0200, vcore napisał(a):
>
>
>> Według mnie mięso królika jest bardzo chude, a wręcz suche i z tego powodu nie
nadaje się do
>> zwykłego pieczenia.
>
> Jeśli się nie potrafi, to tak :-)
>
> PS. Królicze mięso jest delikatne i bardzo wartosciowe - dla dzieci, osób
> na diecie i nie tylko. Wystarczy je przed pieczeniem zabajcować 12h i piec
> w zamkniętym naczyniu w piekarniku, np w gęsiarce - lub w prodiżu, co wolę,
> bo nie ma to jak mięso (każde) z prodiża. No tak jest i koniec.
>
Piekłem raz, wędziłem raz, i w obu przypadkach wyszedł wiór, a nie jest to pierwsze
mięso z jakim
miałem do czynienia, wiec może wymaga specjalnego traktowania, ale duszony wyszedł
świetny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-09-19 16:22:47
Temat: Re: KrólikW dniu 2010-09-19 17:44, konieczko pisze:
> Ty chlopie chudego miesa chyba nie widziales, chudy to jest zajac nie ktorlik.
Taa, to jak nazwiesz mięso które podczas pieczenia na ruszcie nie uroni ani kropli
tłuszczu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |