Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Królik/baranek wielkanocny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Królik/baranek wielkanocny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-01 15:30:52

Temat: Królik/baranek wielkanocny
Od: "Aneta Kuhny" <a...@n...tangram.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie!
Czytuję Was od niepamiętnych czasów ale do tej pory nie było jakoś okazji
żeby się "odezwać". Teraz jednak potrzebuję Waszej światłej rady :-)
Czy może mi ktoś podać przepis na ciasto, które nadawałoby się do takiej
specjalnej,zamykanej wielknocnej formy? Myślałam nad jakimś drożdżowym ale
nie za bardzo wyobrażam sobie jak dobrać ilość żeby nie było za mało albo
nie wylało się ....
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam :-)
Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-01 19:54:20

Temat: Re: Królik/baranek wielkanocny
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Aneta Kuhny wrote:

> Witajcie!
> Czytuję Was od niepamiętnych czasów ale do tej pory nie było jakoś okazji
> żeby się "odezwać". Teraz jednak potrzebuję Waszej światłej rady :-)
> Czy może mi ktoś podać przepis na ciasto, które nadawałoby się do takiej
> specjalnej,zamykanej wielknocnej formy? Myślałam nad jakimś drożdżowym ale
> nie za bardzo wyobrażam sobie jak dobrać ilość żeby nie było za mało albo
> nie wylało się ....
> Z góry dzięki za pomoc.
> Pozdrawiam :-)
> Aneta

Chyba bedziesz musiala zrobic probe. Luzne drozdzowe przelane do formy po
pierwszym rosnieciu zwykle podwaja swoja objetosc. Po pierwszej probie
bedziesz wiedziala, czy musisz nalac wiecej niz polowe formy:))

Czy masz przepis, czy potrzebujesz?
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-01 20:33:11

Temat: Re: Królik/baranek wielkanocny
Od: "Lilla" <l...@b...lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aneta Kuhny" <a...@n...tangram.com.pl> napisała:
> Czy może mi ktoś podać przepis na ciasto, które nadawałoby się do takiej
> specjalnej,zamykanej wielknocnej formy? Myślałam nad jakimś drożdżowym ale
> nie za bardzo wyobrażam sobie jak dobrać ilość żeby nie było za mało albo
> nie wylało się ....

Przepis na takie ciasto znajdziesz w tym watku:
http://tinyurl.com/36mhh

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-02 06:10:11

Temat: Re: Królik/baranek wielkanocny
Od: "Aneta Kuhny" <a...@n...tangram.com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:406C736B.9BC0F688@olypen.com...
>
> Czy masz przepis, czy potrzebujesz?

Mam jeden sprawdzony przepis na drożdżowe ale ono jest dosyć rzadkie. Może
podaj mi proszę Twój :-)
Pozdrawiam.
Aneta




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-02 16:11:41

Temat: Re: Królik/baranek wielkanocny
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Aneta Kuhny wrote:

> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:406C736B.9BC0F688@olypen.com...
> >
> > Czy masz przepis, czy potrzebujesz?
>
> Mam jeden sprawdzony przepis na drożdżowe ale ono jest dosyć rzadkie. Może
> podaj mi proszę Twój :-)
> Pozdrawiam.
> Aneta

Moje tez jest rzadkie, wlasnie o to chodzi, zeby latwo sie uformowalo do
scianek baranka.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-08 05:53:58

Temat: Odp: Królik/baranek wielkanocny
Od: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czytuję Was od niepamiętnych czasów ale do tej pory nie było jakoś okazji
> żeby się "odezwać". Teraz jednak potrzebuję Waszej światłej rady :-)
> Czy może mi ktoś podać przepis na ciasto, które nadawałoby się do takiej
> specjalnej,zamykanej wielknocnej formy? Myślałam nad jakimś drożdżowym ale
> nie za bardzo wyobrażam sobie jak dobrać ilość żeby nie było za mało albo
> nie wylało się ....

Podaje Ci moj sprawdzony przepis na baranka wielkanocnego pieczonego w
specjalnej formie. Jest pyszny:

60 g masła lub margaryny
60 g cukru
1mały cukier waniliowy
1 mała szczypta soli
2 jajka
1 łyżka rumu
60 g orzechów ziemnych (włoskich lub laskowych) zmielonych
60 g mąki kukurydzianej
60 g mąki kartoflanej

Dodawać składniki pojedynczo, zmiksować na lekkie ciasto.
Natłuścić foremkę masłem i wysypać mąką.
Włożyć ciasto do formy.
Piec w głębi nagrzanego wcześniej piekarnika.
Wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem albo polać polewą lukrową.
Temperatura: 180 stopni
czas: 40 minut.

Pozdrawiam.
Basiek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mazurek cygański
sandacz w sosie koperkowym
jakie ciasto na wielkanoc?
Kolorowy sernik
sałatka z fasoli

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »