| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-01 15:30:52
Temat: Królik/baranek wielkanocnyWitajcie!
Czytuję Was od niepamiętnych czasów ale do tej pory nie było jakoś okazji
żeby się "odezwać". Teraz jednak potrzebuję Waszej światłej rady :-)
Czy może mi ktoś podać przepis na ciasto, które nadawałoby się do takiej
specjalnej,zamykanej wielknocnej formy? Myślałam nad jakimś drożdżowym ale
nie za bardzo wyobrażam sobie jak dobrać ilość żeby nie było za mało albo
nie wylało się ....
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam :-)
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-01 19:54:20
Temat: Re: Królik/baranek wielkanocny
Aneta Kuhny wrote:
> Witajcie!
> Czytuję Was od niepamiętnych czasów ale do tej pory nie było jakoś okazji
> żeby się "odezwać". Teraz jednak potrzebuję Waszej światłej rady :-)
> Czy może mi ktoś podać przepis na ciasto, które nadawałoby się do takiej
> specjalnej,zamykanej wielknocnej formy? Myślałam nad jakimś drożdżowym ale
> nie za bardzo wyobrażam sobie jak dobrać ilość żeby nie było za mało albo
> nie wylało się ....
> Z góry dzięki za pomoc.
> Pozdrawiam :-)
> Aneta
Chyba bedziesz musiala zrobic probe. Luzne drozdzowe przelane do formy po
pierwszym rosnieciu zwykle podwaja swoja objetosc. Po pierwszej probie
bedziesz wiedziala, czy musisz nalac wiecej niz polowe formy:))
Czy masz przepis, czy potrzebujesz?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-01 20:33:11
Temat: Re: Królik/baranek wielkanocnyUżytkownik "Aneta Kuhny" <a...@n...tangram.com.pl> napisała:
> Czy może mi ktoś podać przepis na ciasto, które nadawałoby się do takiej
> specjalnej,zamykanej wielknocnej formy? Myślałam nad jakimś drożdżowym ale
> nie za bardzo wyobrażam sobie jak dobrać ilość żeby nie było za mało albo
> nie wylało się ....
Przepis na takie ciasto znajdziesz w tym watku:
http://tinyurl.com/36mhh
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 06:10:11
Temat: Re: Królik/baranek wielkanocny
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:406C736B.9BC0F688@olypen.com...
>
> Czy masz przepis, czy potrzebujesz?
Mam jeden sprawdzony przepis na drożdżowe ale ono jest dosyć rzadkie. Może
podaj mi proszę Twój :-)
Pozdrawiam.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-02 16:11:41
Temat: Re: Królik/baranek wielkanocny
Aneta Kuhny wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:406C736B.9BC0F688@olypen.com...
> >
> > Czy masz przepis, czy potrzebujesz?
>
> Mam jeden sprawdzony przepis na drożdżowe ale ono jest dosyć rzadkie. Może
> podaj mi proszę Twój :-)
> Pozdrawiam.
> Aneta
Moje tez jest rzadkie, wlasnie o to chodzi, zeby latwo sie uformowalo do
scianek baranka.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 05:53:58
Temat: Odp: Królik/baranek wielkanocny> Czytuję Was od niepamiętnych czasów ale do tej pory nie było jakoś okazji
> żeby się "odezwać". Teraz jednak potrzebuję Waszej światłej rady :-)
> Czy może mi ktoś podać przepis na ciasto, które nadawałoby się do takiej
> specjalnej,zamykanej wielknocnej formy? Myślałam nad jakimś drożdżowym ale
> nie za bardzo wyobrażam sobie jak dobrać ilość żeby nie było za mało albo
> nie wylało się ....
Podaje Ci moj sprawdzony przepis na baranka wielkanocnego pieczonego w
specjalnej formie. Jest pyszny:
60 g masła lub margaryny
60 g cukru
1mały cukier waniliowy
1 mała szczypta soli
2 jajka
1 łyżka rumu
60 g orzechów ziemnych (włoskich lub laskowych) zmielonych
60 g mąki kukurydzianej
60 g mąki kartoflanej
Dodawać składniki pojedynczo, zmiksować na lekkie ciasto.
Natłuścić foremkę masłem i wysypać mąką.
Włożyć ciasto do formy.
Piec w głębi nagrzanego wcześniej piekarnika.
Wyjąć z formy i obsypać cukrem pudrem albo polać polewą lukrową.
Temperatura: 180 stopni
czas: 40 minut.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |