« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-19 09:16:24
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworki
> > Jak w temacie, a moze ktos juz piekl :) i ma teraz pyszniutkie, choc
swieze, to
> > zawsze swieze... prosto z "pieca"
>
> Ja upieklam wczoraj faworki wg przepisu BasiBjk i musze przyznac, ze
> wyszly pyszne! Z czystym sumieniem (i pelnym brzuchem) polecam
Witam,
wlasnie sie napalilem na paczki :)
Szukalem w googlach: BasiaBjk paczki ale znalazlem tylko przepis niejakiej
Magdaleny Bassett
Ciasto na paczki (ponczki), chalke, lub slodkie bulki
4 lyzeczki suchych drozdzy albo 35 gr swiezych
200 ml mleka
50 gr masla
3 zoltka
2/3 szklanki cukru (czesc moze byc waniliowa)
2-3 szklanki maki, ile wejdzie (make trzymac w misce w cieplym piecu,
zeby sie ogrzala)
W cieplym naczyniu drozdze zalac cieplym mlekiem, dodac 2 lyzki cukru i
pol szklanki maki, wymieszac i przykryc. Jajka wsadzic do goracej wody,
zeby sie ogrzaly. Maslo stopic i odstawic do przestygniecia. Gdy drozdze
rusza po kilku minutach, dodac reszte cukru, zoltka z ogrzanych jajek, i
szklanke maki. Wyrobic troche, dodac maslo, wyrobic i dodac tyle maki,
zeby powstalo bardzo miekkie, nieklejace sie ciasto. Zostawic w cieplej
misce do rosniecia, przykryte sciereczka. Gdy podwojone, wylozyc na
deske posmarowana maslem i rozciagac lub rozwalkowac, az bedzie gruby
placek. Przykryc na 10 minut, az spuchnie. Wycinac kolka szklanka,
ulozyc na scierce posypanej maka, przykryc i zostawic do wyrosniecia.
Smazyc w goracym tluszczu, az jasno zlote. Paczki po wyjeciu z tluszczu
dalej sie smaza, wiec trzeba uwazac, zeby nie byly za ciemne. posypac
cukrem pudrem lub ulozyc na kratkach i polac lukrem. Ja robie lukier z
cukru pudru i soku cytrynowego.
Magdalena Bassett
Czyzby jej przepis nie byl dobry? BAsi lepszy?
Prosze o Szybka!!! odpowiedz :)
--
topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
|- Laga "gaz, gaz, gaz na ulicach" + naklejka jedynie sluszna
|- GG: 1780953; IRC: #gwardia
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity [...]"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-19 09:43:20
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworkiTaki najprostszy znalazlem:
Pączki 5
1 kg mąki (cała torba wrocławskiej ok. 1,2)
4 żółtka
1/2 szkl. cukru
10 dkg drożdży
1/2 l mleka
1/2 paczki margaryny rozpuszczonej
zapach, marmolada
1 kieliszek spirytusu do 50 pączków
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić jak przy drożdżowym cieście, na końcu
dodać rozpuszczoną margarynę i jeszcze trochę wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia, formować pączki, smażyć.
na kuchnia.3miasto.pl
Moze byc?
Czy czegos mu moze brakuje?
--
topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
|- Laga "gaz, gaz, gaz na ulicach" + naklejka jedynie sluszna
|- GG: 1780953; IRC: #gwardia
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity [...]"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 10:08:07
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworki
> Witam,
> wlasnie sie napalilem na paczki :)
> Szukalem w googlach: BasiaBjk paczki ale znalazlem tylko przepis niejakiej
> Magdaleny Bassett
>
W watku o faworkach i oponkach podalam przepis na paczki z programu Domowa
kawiarenka, emitowanego w ostatnia sobote.
Ponizej wklejam ten przepis - ja robilam z niego paczki i wyszly jak
najbardziej udane.
*****************
PĄCZKI
Na 1 kg mąki:
6 zóltek, 1 cale jajko, 0,5 litra mleka, 5 dag drozdzy, 10 dag cukru, 5
lyzek oleju, 1 cukier waniliowy, otarta skorka i sok z cytryny.
Wykonanie ciasta:
w misce z cieplym mlekiem rozpuscic drozdze, dodac lyzke cukru, troche
aki - tak ok. szklanki, wymieszac i odstawic w cieple miejsce do
podrosniecia.
Gdy zaczyn urosnie dodac do niego pozostale skladniki - jajka, resztę mąki,
cukier, skorke z cytryny i wyrobic elastyczne ciasto. Ja osobiscie
tluszcz - w tym przypadku olej - dodaje, gdy ciasto drozdzowe jest juz w
miare zagniecione, wtedy mozna dalej dobrze wyrabiac ciasto i nie trzeba
podsypywac mąką.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośniecia (pol godziny powinno wystarczyc),
nastepnie wylozyc na stolnice i robic pączki wedle uznania - ja wycunalam po
da krązki, na jeden kladlam konfiture wisniowa, przykrywalam drugim
krązkiem, sklejalam brzegi jak w pierogach;-) a potem kazdego paczka kulalam
w dloni, zeby mial ladny, okragly ksztalt.
Paczki trzeba ponownie odstawic do wyrośnięcia a nastepnie smazyc - autor
programu smazyl na oleju, ja rowniez i wyszly naprawde smaczne, na drugi
dzien, choc troszke czerstwe nadal byly bardzo smaczne.
I jeszcze jedno - ja robilam je z polowy porcji (wszystko po polowie, tylko
jajko cale plus 3 zoltka i 3 lyzki oleju) i wyszlo z tego 16 duzych paczkow.
***********
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 10:19:26
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworkiPrzepis na paczki, faworki i prażonki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 13:37:02
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworki> W watku o faworkach i oponkach podalam przepis na paczki z programu Domowa
> kawiarenka, emitowanego w ostatnia sobote.
> Ponizej wklejam ten przepis - ja robilam z niego paczki i wyszly jak
> najbardziej udane.
> *****************
> PĄCZKI
>
> Na 1 kg mąki:
> 6 zóltek, 1 cale jajko, 0,5 litra mleka, 5 dag drozdzy, 10 dag cukru, 5
> lyzek oleju, 1 cukier waniliowy, otarta skorka i sok z cytryny.
> Wykonanie ciasta:
Robilam wczoraj paczki z podanego przez Ciebie przepisu. Wyszly pyszniutkie,
juz wczoraj opychalismy sie..... dzisiaj reszta paczkow i faworki.
Krystyna Rysch
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 14:00:50
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworki>
> Robilam wczoraj paczki z podanego przez Ciebie przepisu. Wyszly
pyszniutkie,
> juz wczoraj opychalismy sie..... dzisiaj reszta paczkow i faworki.
>
ciesze sie, choc zadna w tym moja zasluga - ja tylko podalam przepis z
telewizji;-)
smacznego wszystkim w ten slodki dzien zycze
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 14:54:28
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworkiBeazuku wrote:
> Przepis na paczki, faworki i prażonki
AAAAAAAAAAaaaaaa przepraszam, w poprzednim poscie nie podalam linku
http://kobieta.interia.pl/news?inf=473227
--
Pozdrawiam. Beazuku z Zielonej Góry
www.republika.pl/beazuku
GG 5380907
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 15:30:36
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworki
Użytkownik "topek" <topek$$$bezspamowy$$$@post.pl> napisał w wiadomości
news:c120fn$1cpmim$1@ID-61226.news.uni-berlin.de...
> Taki najprostszy znalazlem:
>
> Pączki 5
> 1 kg mąki (cała torba wrocławskiej ok. 1,2)
> 4 żółtka
> 1/2 szkl. cukru
> 10 dkg drożdży
> 1/2 l mleka
> 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej
> zapach, marmolada
> 1 kieliszek spirytusu do 50 pączków
>
> Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić jak przy drożdżowym cieście, na
końcu
> dodać rozpuszczoną margarynę i jeszcze trochę wyrobić.
> Odstawić do wyrośnięcia, formować pączki, smażyć.
>
za malo zoltek! reszta moze byc
8 zoltek
cukru - 10 gram +cukier waniliowy na kilo maki
margaryny 10 dag
sok z cytryny
Nie mieszalam wszystkich skladnikow na raz, ale najpierw robilam rozczyn
drozdzowy z drozdzy, lyzki cukru, polowy cieplego mleka i kubka maki.
Potem zmiksowalam na puszysta mase 8 zoltek z cukrem dodalam mleko, make,
szczypte soli, miksowalm spcjalnymi lapkami do ciasta drozdzowego na
srednich obrotach, potem wlalam roztopiony i przestudzony tluszcz i przez
ok. 10 laczylam z ciastem.
Ciasto musi byc lekko kleiste, ale puszyste. Wtedy nie rozklei sie podczas
smazenia i wyplynie nadzienie.
Smazylam na oleju, nie moze byc zbyt mocno rozgrzany! Paczki sie spala
zamiast zrumienic.
pozdrawiam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-19 22:17:28
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworki> smacznego wszystkim w ten slodki dzien zycze
> Basia
Basienko!
Dziekuję!!!! Po stokroć!!!
Robilam po raz pierwszy w zyciu i.... pelny sukces!!!
A najwazniejsze, ze Shrekowi smakowaly!
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-20 06:53:06
Temat: Re: Kto dzis piecze paczki lub faworki
> Dziekuję!!!! Po stokroć!!!
> Robilam po raz pierwszy w zyciu i.... pelny sukces!!!
> A najwazniejsze, ze Shrekowi smakowaly!
>
Dostaje rumiencow i nisko sie klaniam;-))
pozdrawiam serdecznie
Basia, z postanowieniem zrzucenia sadelka w czasie postu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |