« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-21 20:57:20
Temat: Re: Kuchnia bawarska?"Mały Jędrek" <o...@f...onet.pl> wrote:
>Szukam materialow na temat kuchni bawarskiej.
"...dorzuce 2 przepisy na bawarskie salatki
Salatka warzywna: 1 jablko, 1 ziemniak, 1 buraczek cwiklowy, 1
ogorek solony, 1/2 cebuli, 1-2 lyzki oliwy z oliwek, ocet,
sol, natka pietruszki. Ugotowac ziemniak w mundurku i buraczek,
ostudzic, obrac ze skorki, pokroic w kostke, wymieszac z drobno
pokrojonym solonym ogorkiem (bez skorki) oraz z posiekana
cebula. Nastepnie dodac jablko pokrojone na cienkie kawalki, drobno
posiekana natke pietruszki, wymieszac calosc, posolic i doprawic
sosem z octu i oliwy z oliwek.
Salatka sledziowa: 100 g filetow ze sledzi, 1-2 ziemniaki, 1-2
ogorki solone, 1/2 cebuli, 1 jablko, 1/2 jajka, 1-2 lyzki oliwy
z oliwek, 1 lyzka octu, 1 lyzeczka cukru, zielenina, pieprz i
sol do smaku. Ugotowac ziemniaki w mundurkach, ostudzic, drobno
pokroic. Wymoczyc filety sledziowe, pokroic ich na kawalki,
drobno pokroic ogorki solone (bez skorki i ziaren), cebule i
obrane ze skorki jablko. Wymieszac, doprawic sosem z oliwy, octu,
cukru, soli, pieprzu i ulozyc w salaterke. Przed podaniem
udekorowac plastrami jajka, krazkami cebuli, jablkiem, zielenina, itp.
Lilla"
"przepis na ziemniaki po bawarsku.
To jest (proporcje wg gustu - mniej lub wiecej): 1. kilka
ziemniakow, 2. boczku wedzonego (ok. 30 dkg), 3. cebula 4. przyprawy
5. sol, pieprz, majeranek, papryka, maggi Boczek i cebule
kroje w kostke, smaze na patelni. Ziemniaki surowe kroje w plastry.
Gdy juz boczek z cebulka sie podsmaza mieszam z surowymi
ziemniakami (mozna tez dodac grzybki). Wszystko to zapiekam w
zaroodpornym naczyniu. zapiekam to ok. 30-45 min. Uwazam, iz jest to
bardzo proste a zarazem syte danie, nie wspominajac, ze bardzo smaczne.
Wilma"
"Biala kielbasa w piwie: 4-5 bialych kielbasek wrzucasz do
garnka, dolewasz pol szklanki piwa, pol szklanki rosolu, wrzucasz
dwie srednie cebule pokrojone w krazki, lyzeczke masla i
gotujesz na malym ogniu 20 minut. Wyjmujesz kielbaski, sos zageszczasz
zasmazka z maki na masle, doprawiasz starta skorka razowego
chleba i sola (jesli trzeba, bo rosol mogl byc slony).
Bogusław Kempny"
Golonka w piwie.1 duza golonka tylna 40 g smalcu sol pieprz
ciemne piwo (lecz nie slodowe, tylko typu zblizonego do porteru)
Skore golonki pokrajac ukosne w romby, posolic, popieprzyc,
obsmazyc ze wszystkich stron w goracym smalcu. Piec w temp. 250
stopni przez dwie godziny, czesto polewajc wytopionym tluszczem.
Pod koniec polewac nieco piwem, celem uzyskania chrupiacej
skorki. Podawac z zimna saltka kartoflana i piwem.
Własysław ŁOś"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-21 21:27:48
Temat: Kuchnia bawarska?Szukam materialow na temat kuchni bawarskiej.
Interesuja mnie przyklady typowych dan.
Jezeli ktos moze sluzyc dodatkowo przepisami to juz bedzie pelnia szczescia.
Wdzieczny bede takze za ew. linki i inne informacje na temat.
Pa,
Maly Jedrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 08:36:48
Temat: Re: Kuchnia bawarska?
>
> Szukam materialow na temat kuchni bawarskiej.
> Interesuja mnie przyklady typowych dan.
> Jezeli ktos moze sluzyc dodatkowo przepisami to juz bedzie pelnia szczescia.
> Wdzieczny bede takze za ew. linki i inne informacje na temat.
tak na dzień dobry to:
Schweinshaxe / smażona golonka
Kaiserschmarrn / taki słodki omlet
Semmelknödel / knedel
Palatschinken / naleśniki
Pivo!!
jeszcze pewnie parę mi się przypomni. Co cię interesuje?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-23 19:21:34
Temat: Re: Kuchnia bawarska?
>> Szukam materialow na temat kuchni bawarskiej.
>> Interesuja mnie przyklady typowych dan.
>> Jezeli ktos moze sluzyc dodatkowo przepisami to juz bedzie pelnia
>> szczescia. Wdzieczny bede takze za ew. linki i inne informacje na temat.
>
> tak na dzień dobry to:
> Schweinshaxe / smażona golonka
> Kaiserschmarrn / taki słodki omlet
> Semmelknödel / knedel
> Palatschinken / naleśniki
>
> Pivo!!
>
jeszcze mi się Tafelspitz przypomniał, to jest to, co się po czesku
svickova nazywa.
Wszystkie przepisy na dwóch takich jak ja, czyli na czterech normalnych
darmozjadów.
No to zaczynamy od końca, czyli dodatków:
Semmelknödel: dodatek do mięsiw, czyli do ww golonki i wołowiny
400g czerstwego (po polsku, nie po czesku) pieczywa (bułka, tost)
pokroić na drobne kostki. Ugotować 0.25l mleka i wrzątkiem zalać bułkę. Po
5-10 minutach jak przestygnie dodac dwa jajka, 80-100g mąki lub grysiku,
sól, gałkę muszkatołową i drobno posiekane odrosty pietruszki (tak pół
pęczka). Wymieszać aby wyszło gładkie ciasto. Jak ciaplate wyjdzie, to
dodać trochę mąki lub grysiku ew. tartej bułki.
Ugotować 2 l osolonej wody. Do tej wody włożyć uformowane z ww ciasta
kluchy. Wodę doprowadzić do wrzenia i skręcić na minimum. Pokrywkę lekko
uchylić. Do formowania klusek, ręce zwilżyć wodą, aby się nie kleiło. Z tej
ilości ciasta wychodzi 12 klusek (są dość duże). Kluchy są gotowe jak
wylezą na powierzchnię wody.
Schweinshax'n
1 - 2 golonki (ok. 1.2kg) (lepiej 2 mniejsze) umyć i dogolić ;-)) Wysuszyć
serwetką, natrzeć solą i pieprzem. Czosnek (po ząbku na nogę) przepołowione
ząbki wsunąć między mięso a kość. Obsmażyć w oleju lub smalcu dobrze jakieś
10-15 min. Dwie cebule obrać i poćwiartować. Dodać do golonek, zalać 0.25l
ciemnego piwa (tego polskiego słodowego). Pokrywka na garnek i dusić na
wolnym ogniu dobrą godzinę (jak duże nogi, to dłużej). Od czasu do czasu
obracać i podlewać wodą. Po tej dobrej godzinie wyciągnąć, dolać wody aby
było ok. 0.5l sosu i ewentualnie dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietany.
Do tego nadaje się sałata ze słodkiej kapusty lub fasolka na kwaśno,
mizeria, pomidorowa.
No i pivo.
Aha, do kuchni bawarskiej pasuje dziczyzna różnego autoramentu. Serwowana
jest na ogół w ciemnym sosie z ww kluchami i obowiązkowo żurawina podawana
w przepołowionej gruszce kompotowej.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |