« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-08 13:09:04
Temat: Kurczak z nadzieniem -prosze o poradeSluchajcie dobrzy ludzie,
Chcialbym zrobic nadzienie do kurczaka np. to z watrobek ale nie wiem czy
wpierw je trzeba ugotowac czy podsmazyc ...???
A moze ktos z Was ma lepszy pomysl na tego ptaka?
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-08 16:56:50
Temat: Odp: Kurczak z nadzieniem -prosze o porade
Użytkownik USER <t...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b4cq1m$j96$...@n...onet.pl...
> Sluchajcie dobrzy ludzie,
> Chcialbym zrobic nadzienie do kurczaka np. to z watrobek ale nie wiem czy
> wpierw je trzeba ugotowac czy podsmazyc ...???
> A moze ktos z Was ma lepszy pomysl na tego ptaka?
> Z gory dziekuje i pozdrawiam.
> Piotr
>
Pomyslow jest bardzo wiele. Najpierw moze przetrenuj takie najbardziej
tradycyjne nadzienie? Taka potrawa nazywa sie nawet "kurcze po polsku" ;o))
Wazne jest, by kurczak do nadziewania byl duzy, 1.8 - 2.0 kg. Na takiego
ptaka bierzesz 5 surowych watrobek, 1 czerstwa duza bulke lub dwie male,
kilka lyzek tartej bulki, 2 jajka i 50g masla oraz peczek natki pietruszki i
przyprawy: pieprz, sol w bardzo malej ilosci, odrobine galki muszkatolowej.
Maslo nalezy utrzec z zoltkami, dodac zmielone watrobki i bulke uprzednio
namoczona w mleku (tarta bulka na razie na bok). Dodajemy przyprawy, siekana
b.drobniutko natke i tarta bulke tak by zagescic mase. Na koncu piana z
bialek. Przed tym wszystkim kurczaka nalezy przygotowac: Wyciac szyjke nie
uszkadzajac skory, cale wnetrze i zawnetrze natrzec sola i niech sie kilka
godzin przegryzie. Mozna tez skropic przed soleniem spirytusem, wtedy mieso
bedzie soczyste i mieciutkie. Nadzieniem wypelniamy szyje i bawimy sie w
doktora o specjalnosci chirurg czyli zaszywamy; nadziewamy caly srodek i
zaszywamy. Nie mozna nadziewac zbyt szczelnie bo nadzienie w trakcie
pieczenia puchnie i moze wyplynac, wiec zostawiamy troche luzu. Nadzianego
kurczaka obwiazujemy gruba nicia tak by sie nogi i skrzydla nie paletaly.
Wsadzamy do rondla piersia do gory, podlewamy rosolem i pieczemy polewajac
co jakis czas ok. 2 godziny.
Nadzienie moze byc z bakaliami: zamiast natki dajesz siekane migdaly i
rodzynki, wiecej galki muszkatolowej.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-08 20:14:46
Temat: Re: Kurczak z nadzieniem -prosze o porade
Użytkownik "USER" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b4cq1m$j96$1@news.onet.pl...
> Sluchajcie dobrzy ludzie,
> Chcialbym zrobic nadzienie do kurczaka np. to z watrobek ale nie wiem czy
> wpierw je trzeba ugotowac czy podsmazyc ...???
> A moze ktos z Was ma lepszy pomysl na tego ptaka?
> Z gory dziekuje i pozdrawiam.
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/mieso.htm
Smacznego!
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-09 15:05:41
Temat: Re: Kurczak z nadzieniem -prosze o porade
> > A moze ktos z Was ma lepszy pomysl na tego ptaka?
> > Z gory dziekuje i pozdrawiam.
ciach
ja takiego kurczaka luzuję i wypelniam wymieszanymi polproduktami:
1/2 kg miekonego indyczego
30 dag pokrojonych i podsmazonych pieczarek z cebulką
sól i inne do smaku
peczek pietruszki, ale nie za duzy(ale za to pokrojony)
Kurczaka po wyluzowaniu i wepchnięciu wystających czesci (szyja, skrzydelka
i udka) do srodka napelnia sie tym nadzieniem i obcina sie kuper.Nastepnie
owijamy miesko w folie aluminiowa i pieczemy w piekarniku, kombiwarze lub
prodizu. Lepiej smakuje na zimno, tzn ja moge jesc i tak i tak, bo
uwielbiam kurczaki pod kazda postacia. Smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |