Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.stanpol.com.pl!kempny.sta
npol.com.pl
From: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kurczak z rozna
Date: Thu, 12 Oct 2000 19:00:11 +0200
Organization: NASK - http://www.nask.pl
Lines: 26
Message-ID: <3...@s...com.pl>
References: <39dcd9cd$0$82391@news2.zeelandnet.nl>
<8s461e$srp$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
<39e5a88f$0$16927@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: irys.stanpol.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: en,pdf
X-Original-NNTP-Posting-Host: kempny.stanpol.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35393
Ukryj nagłówki
Danka wrote:
>
> Dzieki za rade, ale 1* nie mam prodizu, 2* zrobilam w niedziele kurczaczka
> na roznie w piekarniku i wyszedl po prostu boski! Zostalo tylko kilka
> kostek.
Moze nastepnym razem sprobujesz kurczaka z rozna tez z piekarnika, na
ruszcie?
Po rozmrozeniu trzeba posolic, posypac pieprzem i zostawic co najmniej
na
godzine. Potem do srodka wloz lisc laurowy, pare galazek lub szczypte
tymianku, wycisnij sok z polowki cytryny, wycisnieta skorke tez wloz
do srodka. Natrzyj piers kurczaka maslem i do piekarnika, ma ruszt. Pod
kurczaka trzeba podlozyc naczynie, do ktorego bedzie splywal sos (ja
uzywam
plaskiej brytfanny z metalowym 'rusztowaniem').
Temperatura - okolo 200 stopni, w czasie pieczenia kilka razy trzeba
skropic sokiem z drugiej polowki cytryny.
Po upieczeniu, kiedy skorka zrobi sie cienka, jak bibulka,
sos ze srodka kurczaka polaczyc z tym zebranym w czasie pieczenia,
dodac pare lyzek rosolu albo wody i gotowac, zeskrobujac z dna naczynia
przyklejone kawalki, az calosc troche zgestnieje, po przecedzeniu bedzie
sos.
BK
|