« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-06 11:51:41
Temat: Re: Kurczak z rożnato ja proponuje inny sposob!!!!!!!!!!!
kurczaka umytego i przyprawionego nadziewamy na butelke np. od piwa
(profesjonalnie sa takie stojaki) nalewamy na blache w piekarniku wody i
wstawiamy kurczaka pieczemy go tak okolo 2h zalezy od wielkosci !!!!!!!!
po tym czasie mamy kuraka soczystego i z chruoiaca skorka!!!!!!!!
smacznego!!
"AgataW" <a...@g...com.pl> wrote in message
news:ab6gs8$cc1$1@news.tpi.pl...
> "Slavo" <S...@h...pl> wrote:
>
> >Witam
> >Poradźcie jak przygotować i piec całego kurczaka na rożnie w kuchence
> >elektr. Lubię dobrze wypieczone mięsko nieco ostrzej przyprawione.
>
> Miks o kuczaku
>
> 1."Ja kurczaka z rozna przygotowuje w .... prodizu!
> Obojetnie, czy swiezy, czy zamrozony na kosc.
> Nacieram obficie ziolami prowansalskimi.
> Nastepnie dodaje soli i innych przypraw, ktore mam pod reka, a
> ktore nie
> beda sie gryzly z ziolami.
> Wkladam do prodiza, dodaje nieco tluszczu, przykrywam i od momentu
> podlaczenia pradu trzymam go 40-45min.
> Sprobuj, miesko az samo odchodzi od kosci!"
> Michal
>
> 2".Moze nastepnym razem sprobujesz kurczaka z rozna tez z
> piekarnika, na ruszcie? Po rozmrozeniu trzeba posolic, posypac
> pieprzem i zostawic co najmniej na godzine. Potem do srodka wloz
> lisc laurowy, pare galazek lub szczypte tymianku, wycisnij sok z
> polowki cytryny, wycisnieta skorke tez wloz do srodka. Natrzyj
> piers kurczaka maslem i do piekarnika, ma ruszt. Pod kurczaka
> trzeba podlozyc naczynie, do ktorego bedzie splywal sos (ja
> uzywam plaskiej brytfanny z metalowym 'rusztowaniem'). Temperatura -
> okolo 200 stopni, w czasie pieczenia kilka razy trzeba skropic
> sokiem z drugiej polowki cytryny. Po upieczeniu, kiedy skorka
> zrobi sie cienka, jak bibulka, sos ze srodka kurczaka polaczyc
> z tym zebranym w czasie pieczenia, dodac pare lyzek rosolu albo
> wody i gotowac, zeskrobujac z dna naczynia przyklejone
> kawalki, az calosc troche zgestnieje, po przecedzeniu bedzie sos. "
> Boguslaw Kempny
>
> 3"Znacie taki wynalazek? Kuraka bez skrzydelek, obsmarowanego
> do pieczenia oliwa i przyprawami jak kto lubi, nadziewa sie na
> sloik 0,25l tak by przybral pozycje siedzaca. Fajnie to wyglada,
> troche jak wodz indianski przy ognisku . Piecze sie go w 250
> st.C a na sam koniec wlacza sie termoobieg zeby skorka byla
> chrupiaca. Do sloika trzeba nalac troche wody, bedzie sobie para
> cyrkulowala po wnetrzu ptaka i mieso bedzie soczyste. Opieka sie
> ze wszystkich stron jak na roznie, skorka wychodzi troche
> jasniejsza ale te z rozna sa bardziej suche. Potem troche roboty
> jest z myciem piekarnika, trzeba miec srodek do czyszczenia, ale
> czego sie nie robi by dogodzic rodzinie" Agata Solon
>
> 4."Ja robilam tak kurczaka na butelce piwa. No niby ciekawy
> sposob, ale jakos nigdy eksperymentu nie powtorzylam, nie wiem,
> dlaczego. Moze w brytfance jest tak samo dobrze, no i nie pryska
> po calym piecu." Magdalena Bassett
>
> 5.": ja tez tak robie, na butelce od piwa, czasem z piwem w
> srodku - lubie potrawy na alkoholu :)" Mecha
>
> 6."A jak jeszcze posmaruje sie majonezem to skorka chrupiaca i
> zlota jak w reklamie, kurczak oczywiscie wsiowy."Michal
>
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-06 12:44:20
Temat: Kurczak z rożnaWitam
Poradźcie jak przygotować i piec całego kurczaka na rożnie w kuchence
elektr. Lubię dobrze wypieczone mięsko nieco ostrzej przyprawione.
Pozdro
Slavo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 18:16:06
Temat: Re: Kurczak z rożna"Slavo" <S...@h...pl> wrote:
>Witam
>Poradźcie jak przygotować i piec całego kurczaka na rożnie w kuchence
>elektr. Lubię dobrze wypieczone mięsko nieco ostrzej przyprawione.
Miks o kuczaku
1."Ja kurczaka z rozna przygotowuje w .... prodizu!
Obojetnie, czy swiezy, czy zamrozony na kosc.
Nacieram obficie ziolami prowansalskimi.
Nastepnie dodaje soli i innych przypraw, ktore mam pod reka, a
ktore nie
beda sie gryzly z ziolami.
Wkladam do prodiza, dodaje nieco tluszczu, przykrywam i od momentu
podlaczenia pradu trzymam go 40-45min.
Sprobuj, miesko az samo odchodzi od kosci!"
Michal
2".Moze nastepnym razem sprobujesz kurczaka z rozna tez z
piekarnika, na ruszcie? Po rozmrozeniu trzeba posolic, posypac
pieprzem i zostawic co najmniej na godzine. Potem do srodka wloz
lisc laurowy, pare galazek lub szczypte tymianku, wycisnij sok z
polowki cytryny, wycisnieta skorke tez wloz do srodka. Natrzyj
piers kurczaka maslem i do piekarnika, ma ruszt. Pod kurczaka
trzeba podlozyc naczynie, do ktorego bedzie splywal sos (ja
uzywam plaskiej brytfanny z metalowym 'rusztowaniem'). Temperatura -
okolo 200 stopni, w czasie pieczenia kilka razy trzeba skropic
sokiem z drugiej polowki cytryny. Po upieczeniu, kiedy skorka
zrobi sie cienka, jak bibulka, sos ze srodka kurczaka polaczyc
z tym zebranym w czasie pieczenia, dodac pare lyzek rosolu albo
wody i gotowac, zeskrobujac z dna naczynia przyklejone
kawalki, az calosc troche zgestnieje, po przecedzeniu bedzie sos. "
Boguslaw Kempny
3"Znacie taki wynalazek? Kuraka bez skrzydelek, obsmarowanego
do pieczenia oliwa i przyprawami jak kto lubi, nadziewa sie na
sloik 0,25l tak by przybral pozycje siedzaca. Fajnie to wyglada,
troche jak wodz indianski przy ognisku . Piecze sie go w 250
st.C a na sam koniec wlacza sie termoobieg zeby skorka byla
chrupiaca. Do sloika trzeba nalac troche wody, bedzie sobie para
cyrkulowala po wnetrzu ptaka i mieso bedzie soczyste. Opieka sie
ze wszystkich stron jak na roznie, skorka wychodzi troche
jasniejsza ale te z rozna sa bardziej suche. Potem troche roboty
jest z myciem piekarnika, trzeba miec srodek do czyszczenia, ale
czego sie nie robi by dogodzic rodzinie" Agata Solon
4."Ja robilam tak kurczaka na butelce piwa. No niby ciekawy
sposob, ale jakos nigdy eksperymentu nie powtorzylam, nie wiem,
dlaczego. Moze w brytfance jest tak samo dobrze, no i nie pryska
po calym piecu." Magdalena Bassett
5.": ja tez tak robie, na butelce od piwa, czasem z piwem w
srodku - lubie potrawy na alkoholu :)" Mecha
6."A jak jeszcze posmaruje sie majonezem to skorka chrupiaca i
zlota jak w reklamie, kurczak oczywiscie wsiowy."Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |